Megújulhat a BKK jegy- és bérletautomata-hálózata

Budapest, 2024. június 24. - Elkezdődött a BKK bérlet- és jegykiadó automatáinak felújításáról és üzemeltetéséről szóló előzetes piaci konzultáció. A cél, hogy a jelenleg üzemben lévő, több mint tízéves géppark megújuljon. Ennek következében legkésőbb 2026-ra vadonatúj, modern készülékek is megjelenhetnek több forgalmas fővárosi csomópontban. A piaci konzultációt követően idén őszre várható a közbeszerzés kiírása. Az eljárás lebonyolítása körülbelül hat hónapot vesz igénybe, az új szerződés aláírását követően további 5 évre lesz biztosított az automaták működése, és a fővárosban közlekedők színvonalas kiszolgálása.

 

 

A BKK új típusú jegy- és bérletautomatái közel tíz éve szolgálják a fővárosban közlekedőket. A 300-nál is több, Budapest forgalmas csomópontjaiban és megállóiban éjjel-nappal elérhető készülékek a fővárosiak egyik legfontosabb vásárlási felülete: 2021-re a társaság bevételeinek több mint 60 százalékát a BKK automatahálózatán keresztül vásárolt termékek adták. Az elmúlt években azonban az egyre modernebb technológiai megoldások és a megváltozott vásárlási szokások következtében felértékelődtek a digitális értékesítési csatornák is – ilyen például a BudapestGO applikáció vagy a Pay&GO digitális szolgáltatás – melyek értékesítési részaránya idén már 30 százalék feletti. Ennek ellenére a BKK bevételeinek még mindig közel a felét az automatákban vásárolt termékek jelentik.

 

Évek óta töretlenül szolgálják az ügyfeleket

Az automaták üzembe helyezése óta a BKK ügyfelei a készülékekből összesen 145 millió jegyet és bérletet vásároltak bruttó 260 milliárd forint értékben. A hálózat a 2021-ben történt üzemeltetőváltásnak, illetve szoftvercserének köszönhetően a magas kihasználás ellenére is stabil. Az intenzív mindennapos használat miatt azonban időszerűvé vált a gépek korszerűsítése, ennek a folyamatnak az első lépése a BKK által most elindított előzetes piaci konzultáció.

A konzultációt követően a BKK várhatóan 2024 őszén írja ki a közbeszerzést, melynek lefolyása hozzávetőlegesen 6 hónap, így a szerződéskötés tervezetten 2025 áprilisa és szeptembere közé tehető.

 

Teljes szoftveres felújítás, vadonatúj, modern készülékek

A társaság célja, hogy a jelenlegi hálózat továbbra is a megbízhatóan, stabilan, a kor kihívásainak megfelelően működjön. Ezért a leendő közbeszerzési eljárás nyertesének több feladata lesz: az előzetes piaci konzultációs csomag többek között az automaták rendszerének átvételét és teljeskörű üzemeltetését, a hálózat egy részének felújítását, illetve új automaták beszerzését, telepítését és üzemeltetését is tartalmazza. Emellett mind a fizikai eszközök, mind a szoftveres háttérendszer biztosítása a nyertes feladata.

A Deák Ferenc téri metróállomásnál, valamint az Oktogon metrólejáratnál már bárki találkozhat azokkal a modern automatákkal, amelyekhez hasonlók hamarosan felválthatják a meglévő készülékek egy részét.

 

Egyre többen fizetnek bankkártyával, népszerűek a digitális fizetési megoldások

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a bankkártyás fizetések száma. Az automatás vásárlásoknál a bankkártyás tranzakciók aránya a négy évvel ezelőtti 50 százalékról mára már 70 százalékra nőtt, a bevételek tekintetében pedig már meghaladta a 80 százalékot.

Emellett a digitális fizetési megoldások iránti érdeklődők száma is évről évre növekszik: a BudapestGO-ban vásárolt jegyek- és bérletek aránya jelenleg 30 százalék feletti.

Mindez az automatahálózat fejlesztése mellett arra ösztönzi a BKK-t, hogy további digitális értékesítési szolgáltatásokat teszteljen. Ilyen például a 100E Repülőtéri Expresszen és az M1-es metró vonalán elérhető Budapest Pay&GO szolgálatatás, amely Magyarországon egyedülálló digitális jegyvásárlási és -érvényesítési megoldást kínál egyszerre.