Elkészült az Örs vezér terénél a gyalogátkelő

Budapest, 2024. június 29. – Akadálymentesen, kényelmesen és biztonságosan lehet átkelni a Kerepesi úton annak köszönhetően, hogy elkészült, és már használatba is vették a közlekedők az új gyalogos-átkelőhelyet az Örs vezér terénél. A Budapest Közút lebonyolításában végzett beruházással régi adósságát törlesztette a főváros: a Zugló és Kőbánya között létesült zebra megkönnyíti a babakocsival, nagyobb csomaggal vagy kerekesszékkel közlekedők átkelését is.

 

Gyalogátkelő az Örs vezér terénél.

 

Új gyalogoskapcsolat jött létre a főváros egyik forgalmas csomópontjában, az Örs vezér terénél. A Sugárnál lévő HÉV-állomás és az Árkád bevásárlóközpont közötti – a villamosvágányokkal párhuzamos – gyalogátkelő használatával gyorsabban, akadálymentesen lehet átkelni a XIV. és a X. kerületet elválasztó Kerepesi úton.

A fejlesztés a Fővárosi Önkormányzat gyalogosközlekedést segítő lépéseinek sorába illik: megfelelve a többször kifejezett igényeknek, kiemelt feladatként kezelte a zebralétesítést, és a közösségi költségvetésből biztosított rá forrást.

Az új gyalogátkelőhely egyszerre szolgálja a nehezebben közlekedő idősebbek haladását, illetve a babakocsival, csomagokkal közlekedők és a kerekesszéket használók biztonságos átkelését.

 

Gyalogátkelő az Örs vezér terénél.

 

A beruházás révén

  • jelzőlámpás gyalogos-átkelőhely létesült a Kerepesi úton a meglévő kerékpáros átvezetéssel párhuzamosan;
  • süllyesztett szegélyű, taktilis figyelmeztető és tájékoztató jelekkel ellátott burkolat segíti az akadálymentes és biztonságos átjutást;
  • a Kerepesi úton új középsziget épült;
  • a meglévő gyalogátkelők burkolati jeleit újrafestették.

 

A műszaki átadás-átvételi folyamat során kisebb helyszíni munkák, vagy ha szükséges, hibajavítások lehetnek.

 

Örs vezér tere, térkép.

(A térképre kattintva nagyobb méretben jelenik meg a grafika)

 

A Kerepesi út zuglói és kőbányai oldala közötti felszíni gyalogátkelő kialakítását gondos tervezés és előkészítő munka előzte meg. A hiánypótló zebra megépítése megoldást jelent arra a korábbi jelenségre, hogy többen az aluljáró használata helyett szabálytalanul, a kerékpáros átvezetést használva keltek át a HÉV-végállomás és az Árkád között.

 

Nagy lépések, új összeköttetések

Budapest a gyalogosbarát fejlesztéseket tekintve is nagyot lépett előre: zebrák épültek az M3-as metró felújításához kapcsolódva az Üllői úton, a Váci úton és a Nyugati téren, továbbá a Blaha Lujza téren, a Boráros téren, az Orczy úton. Hiánypótló beruházás volt a Rákóczi úton kialakított gyalogos-átkelőhely, amelyik a Szentkirályi utcát és a Kazinczy utcát kapcsolja össze, valamint a Múzeum körút és a Károly körút járdáit összekötő zebra az Astoriánál.

 

Jelzőlámpás gyalogátkelő.

 

Az átkelők már az első napokban beváltották a hozzájuk fűzött reményeket: nem csak a budapestiek használják szívesen és gyakran azokat, hiszen nem kell az aluljárón keresztül közlekedniük, ha át szeretnének jutni az út túloldalára. Az akadálymentesség szempontjából is fontosak ezek a gyalogátkelők, hiszen például a mozgásukban korlátozottaknak vagy a babakocsit tolóknak is egyszerűbb átkelniük a kereszteződésekben.

 

Élhetőbb Budapest: egyenlő esélyek mindenkinek

Jelentős lépéseket tett Budapest az akadálymentesítés területén az elmúlt időszakban: a fejlesztések nemcsak a fogyatékossággal élőket szolgálják, hanem az egész közösség számára élhetőbb és befogadóbb várost biztosítanak. A BKK ezen az oldalon összegyűjtötte és pontokba szedte azokat a projekteket, amelyek keretében az elmúlt években jelentős változás történt az akadálymentesítés terén.