Szabad az átkelés – akadálymentesítettük a Nyugati teret is

Budapest, 2023. szeptember 15. – Három új gyalogos-átkelőhellyel bővült a Nyugati tér: a beruházásnak köszönhetően akadálymentesen, már az aluljáró használata nélkül is körbejárható a tér és a forgalmas közlekedési csomópont. A fejlesztéssel közvetlen felszíni gyalogos-összeköttetést kapott a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út, valamint a Teréz körút és a Szent István körút. A gyalogosátkelőkkel egyidőben kerékpáros-átvezetések is létesültek a Nyugati térnél.

Nyugati téri gyalogátkelő.

Az aluljáró igénybevétele nélkül, már a felszínen is át lehet kelni a Nyugati tér különböző részei között gyalog. Hosszú évtizedek után ezzel nem csak a mozgásukban korlátozott, valamint vak és gyengénlátó közlekedők számára vált kényelmesen és biztonságosan átjárhatóvá a főváros egyik legforgalmasabb csomópontja, hanem az időseknek, a babakocsival és a kisgyermekkel közlekedőknek, valamint a bőrönddel utazóknak sem kell lépcsőzni azért, hogy átjussanak a kereszteződésen.

 

Három helyen alakítottak ki jelzőlámpával védett gyalogátkelőhelyet:

a Teréz körút és a Szent István körút között az északi és

a déli oldalon, valamint

a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út között a Szent István körút felőli részen.

 

Nyugati téri gyalogátkelők térképen.

(A térképre kattintva nagyobb méretben jelenik meg a grafika)

 

Mindegyik zebra akadálymentes, így mind a mozgásukban korlátozott személyek, mind a vak és gyengénlátó emberek biztonságosan tudják igénybe venni azokat.

A gyalog közlekedők mellett a kerékpárral vagy rollerrel haladók is biztonságosan kelhetnek át ezentúl a Nagykörút, a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésén. Kialakították a korábban megépült védett kerékpársávok folytatását a csomóponton keresztül, így egybefüggő hálózat jött létre a környéken.

Nyugati téri gyalogátkelő.

A Nyugati téri gyalogátkelőket többek között a Blaha Lujza téri zebrák pozitív fogadtatása is inspirálta: a szintén a Nagykörút mellett található téren az elmúlt években lezajlott felújítás és átépítés során három helyen alakítottak ki gyalogátkelőket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyalog közlekedők sokkal szívesebben veszik igénybe a felszínen található zebrákat, minthogy le-fel lépcsőzve aluljárón keresztül menjenek át a tér túloldalára. A tavalyi adatokhoz képest 20 százalékkal nőtt a reggeli csúcsórában a Blaha Lujza téri új gyalogátkelőhelyeket használók száma.

A Nyugati térnél kiépített átkelőket a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapest Közút munkatársai alakították ki az Újjáéledő sugárutak koncepció keretében.

 

Újjáéledő sugárutak

Az M3-as metróvonal felújításának befejezésével vette kezdetét az Újjáéledő sugárutak városfejlesztési koncepció megvalósítása. A felújított metró és az évek óta alacsonyabb gépjárműforgalom lehetőséget ad arra, hogy a belvárosi „autópályák” helyett újjáéledjenek az egykor szebb napokat látott sugárutak. A feleslegessé váló buszsávok átalakításával az a cél, hogy újra élettel teljenek meg a fővárosi sugárutak és körutak, kisebb legyen a belváros zaj-, por- és forgalmi terhelése, növekedjen a gyalogos forgalom, illetve hogy biztonságosan és megszakítás nélkül lehessen kerékpározni a város észak-déli tengelyének számító Üllői úton és a Váci úton. A Nyugati téri gyalogátkelők és az új kerékpáros-átvezetések kialakítása is szorosan kapcsolódik ehhez az átfogó városfejlesztési koncepcióhoz.