Elkészült a gyalogosátkelő az Astoriánál

Budapest, 2024. május 27. – Akadálymentesen, kényelmesen és gyorsabban lehet átkelni a Rákóczi úton köszönhetően annak, hogy elkészült, és már használatba is vették a közlekedők az új gyalogos-átkelőhelyet az Astoriánál. A Budapest Közút lebonyolításában végzett beruházásnak köszönhetően a babakocsival vagy kerekesszékkel közlekedők már több száz méteres kerülő nélkül, biztonságosan átkelhetnek a Múzeum körút és a Károly körút járdái között.

 

Astoria, új gyalogátkelő

 

Több mint 60 éves adósságát törlesztette a főváros: új gyalogoskapcsolat jött létre Budapest egyik kiemelt jelentőségű csomópontjában, az Astoriánál. A Múzeum körút és a Károly körút járdáit összekötő gyalogátkelő használatával gyorsabban, akadálymentesen lehet átkelni a VII. és a VIII. kerületet elválasztó Rákóczi úton.

A fejlesztés a Fővárosi Önkormányzat gyalogosközlekedést segítő lépéseinek sorába illik: megfelelve a többször kifejezett igényeknek, kiemelt feladatként kezelte a zebralétesítést, és a közösségi költségvetésből biztosított rá forrást.

Az új gyalogátkelőhely egyszerre szolgálja a nehezebben közlekedő idősek haladását, illetve a babakocsival közlekedők és a kerekesszéket használók biztonságos átkelését.

 

Astoria, új gyalogátkelő

 

(A térképre kattintva nagyobb méretben jelenik meg a grafika)

 

A beruházás révén

  • jelzőlámpás gyalogos-átkelőhely létesült a Rákóczi úton a Múzeum körút és a Károly körút járdáit összekötve;
  • süllyesztett szegélyű, taktilis figyelmeztető és tájékoztató jelekkel ellátott burkolat segíti az akadálymentes és biztonságos közlekedést;
  • a Rákóczi úton új középsziget épült, amely elsősorban közlekedésbiztonsági szerepet tölt be;
  • a zavartalan közlekedés biztosításáért a Blaha Lujza tér irányú buszmegálló a korábbi helyénél előrébb került.

 

Astoria, új gyalogátkelő

 

Az új, hiánypótló zebra kialakításába csak gondos tervezés és előkészítő munka után lehetett áprilisban hozzákezdeni. A régóta várt projekt megvalósításának teljes költsége összesen bruttó 40 millió forint volt, ez tartalmazza az útépítési munkákat és jelzőlámpa létesítését is.

A műszaki átadás-átvételi folyamat során kisebb helyszíni munkák, vagy ha szükséges, hibajavítások lehetnek.

 

Nagy lépések, új összeköttetések

Budapest a gyalogosbarát fejlesztéseket tekintve is nagyot lépett előre: zebrák épültek az M3-as metró felújításához kapcsolódva az Üllői úton és a Váci úton, továbbá a Blaha Lujza téren, a Nyugati téren, a Boráros téren, az Orczy úton. Hiánypótló beruházás volt a Rákóczi úton kialakított új gyalogos-átkelőhely is, amelyik a Szentkirályi utcát és a Kazinczy utcát kapcsolja össze.

 

Astoria, új gyalogátkelő

 

Az átkelők már az első napokban beváltották a hozzájuk fűzött reményeket: nem csak a budapestiek használják szívesen és gyakran azokat, mert nem kell az aluljárón keresztül közlekedniük, ha át szeretnének jutni az út túloldalára. Az akadálymentesség szempontjából is fontosak ezek a gyalogátkelők, hiszen például a mozgásukban korlátozottaknak vagy a babakocsit tolóknak is egyszerűbb átkelniük a kereszteződésekben.

A gyalogosbarát fejlesztések részeként zajlik a munka az Örs vezér terénél, ahol az új gyalogátkelőnek köszönhetően gyorsabban, akadálymentesen lehet majd átkelni a XIV. és a X. kerületet elválasztó Kerepesi úton a Sugárnál lévő HÉV-állomás, valamint az Árkád bevásárlóközpont között.

 

Élhetőbb Budapest: egyenlő esélyek mindenkinek

Jelentős lépéseket tett Budapest az akadálymentesítés területén az elmúlt időszakban: a fejlesztések nemcsak a fogyatékossággal élőket szolgálják, hanem az egész közösség számára élhetőbb és befogadóbb várost biztosítanak. A BKK ezen az oldalon összegyűjtötte és pontokba szedte azokat a projekteket, amelyek keretében az elmúlt években jelentős változás történt az akadálymentesítés terén.