Zebra épül az Örs vezér terénél is

Budapest, 2024. május 21. – Új gyalogos-átkelőhely létesül az Örs vezér terénél: a Budapest Közút lebonyolításában zajló beruházásnak köszönhetően akadálymentesen, kényelmesen és biztonságosan lehet majd átkelni a Kerepesi úton. A főváros ezzel régi adósságát törleszti: a Sugár és az Árkád bevásárlóközpont között létesítendő zebra megkönnyíti a babakocsival, nagyobb csomaggal vagy kerekesszékkel közlekedők átkelését is. A fejlesztés a Fővárosi Önkormányzat gyalogosközlekedést segítő lépéseinek sorába illik: megfelelve a többször kifejezett igényeknek, kiemelt feladatként kezeli a zebralétesítést, és a közösségi költségvetésből biztosít rá forrást.

 

 

Gyalogátkelő építése az Örs vezér terénél.

 

Hamarosan új gyalogoskapcsolat jön létre a főváros egyik forgalmas csomópontjában, az Örs vezér terénél. A Sugárnál lévő HÉV-állomás, valamint az Árkád bevásárlóközpont közötti – a villamosvágányokkal párhuzamos – gyalogátkelő használatával gyorsabban, akadálymentesen lehet majd átkelni a XIV. és a X. kerületet elválasztó Kerepesi úton.

A Budapest Közút lebonyolításában épülő zebra a közösségi költségvetésnek köszönhetően valósulhat meg, a fejlesztés ötletét több javaslatküldő is felvetette. Az új gyalogátkelőhely egyszerre szolgálja a nehezebben közlekedő idősebbek haladását, illetve a babakocsival, csomagokkal közlekedők és a kerekesszéket használók biztonságos átkelését.

 

A beruházás révén

  • jelzőlámpás gyalogos-átkelőhely létesül a Kerepesi úton a meglévő kerékpáros átvezetéssel párhuzamosan;
  • süllyesztett szegélyű, taktilis figyelmeztető és tájékoztató jelekkel ellátott burkolat segíti az akadálymentes és biztonságos átjutást;
  • a Kerepesi úton új középsziget épül;
  • a meglévő gyalogátkelők burkolati jeleit újrafestik.

 

Térképen az új zebra.

(A térképre kattintva nagyobb méretben jelenik meg a grafika)

 

A Kerepesi út zuglói és kőbányai oldala közötti felszíni gyalogátkelő kialakítását gondos tervezés és előkészítő munka előzte meg. Az új, hiánypótló zebra megépítése megoldást jelent arra a jelenségre, hogy többen az aluljáró használata helyett szabálytalanul, a kerékpáros átvezetést használva keltek át a HÉV-végállomás és az Árkád között.

Az építési munka előreláthatólag 6 hétig tart, és a kivitelező több ütemben végzi el. A régóta várt projekt megvalósítása szükségszerűen ideiglenes forgalmi változásokkal jár, de irányonként két-két forgalmi sáv mindig járható lesz a Kerepesi úton. A BKK kéri az arra közlekedők türelmét.

 

Nagy lépések, új összeköttetések

Budapest a gyalogosbarát fejlesztéseket tekintve is nagyot lépett előre az elmúlt időszakban: zebrák épültek az M3-as metró felújításához kapcsolódva az Üllői úton és a Váci úton, továbbá a Blaha Lujza téren, a Nyugati téren, a Boráros téren, az Orczy úton. Hiánypótló beruházás volt a Rákóczi úton kialakított új gyalogos-átkelőhely is, amelyik a Szentkirályi utcát és a Kazinczy utcát kapcsolja össze. A nemrég átadott átkelők már az első napokban beváltották a hozzájuk fűzött reményeket: nem csak a budapestiek használják szívesen és gyakran azokat, mert nem kell az aluljárón keresztül közlekedniük, ha át szeretnének jutni az út túloldalára. Az akadálymentesség szempontjából is fontosak ezek a gyalogátkelők, hiszen például a mozgásukban korlátozottaknak vagy a babakocsit tolóknak is egyszerűbb átkelniük a kereszteződésekben.

A gyalogosbarát fejlesztések részeként zajlik a munka az Astoriánál, ahol az új gyalogátkelőnek köszönhetően minden gyalog közlekedő több száz méteres kerülő nélkül, a Rákóczi úton is átkelhet majd a Múzeum körút és a Károly körút járdái között.