Nagytakarítás a Népligetnél – így dolgozott partnereivel a BKK

Budapest, 2024. május 9. – A Népligetnél folytatódott a Budapesti Közlekedési Központ által életre hívott, összehangolt köztisztasági és közrendvédelmi együttműködés. A forgalmas köztereket érintő, mindennapi alapfeladatokon felüli akciósorozat célja, hogy a fővárosban közlekedők tisztább környezetben utazzanak, valamint nagyobb biztonságban érezzék magukat. A következő alkalom május 23-án lesz, amikor Kőbánya alsó vasútállomást és környékét tisztítják meg.

 

Köztisztasági kezdeményezés a Népligetnél.

 

A BKK folyamatosan kezdeményezi a rendszeres takarításon felül egy-egy forgalmas közterület rendezését és ellenőrzését. Május 9-én a Népliget volt az összehangolt köztisztasági és közrendvédelmi együttműködés helyszíne, a csütörtöki kezdeményezésnek köszönhetően megtisztult a forgalmas közlekedési csomópont és környezete.

 

Köztisztasági kezdeményezés a Népligetnél.

 

  • A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Köztisztasági és FŐKERT Kertészeti Divíziók, a BKV Zrt. munkatársai az egyéb napi teendőiken felül kitakarították a villamosmegállót és a metróaluljárót.
  • A Budapesti Rendőr-főkapitányság – a főváros forgalmas közterületeihez hasonlóan – fokozott rendőri jelenlétet biztosított a helyszínen.
  • Az összehangolt munkából kivették részüket a rendészeti tevékenységet végző Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) munkatársai, akik a rendőrökhöz hasonlóan vissza-visszatérve ellenőrizték a környéket.
  • Fontos szerepet játszott a közös akcióban a Volánbusz Zrt., a cég munkatársai a rendvédelmi szervek munkáját támogatták.
  • Ugyancsak az együttműködés sikerességét támogatták a Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatának munkatársai, akik szükség esetén a területileg illetékes utcai szolgálat közreműködésével nyújtottak segítséget a rászorulóknak.

 

Közös érdek Budapest tisztán tartása

A BKK elkötelezett amellett, hogy a fővárosi tulajdonú közszolgáltatókkal, valamint az állami és civil szervezetekkel szorosan együttműködve élhetőbbé tegye Budapestet. Ezért a rendszeres takarításon felül 2021-től folyamatosan kezdeményezi egy-egy forgalmas közterület soron kívüli rendezését és ellenőrzését.

 

Köztisztasági kezdeményezés a Népligetnél.

 

  • Az összehangolt köztisztasági és közrendvédelmi kezdeményezés során a fővárosi közműcégek, a rendőrség munkatársai és a civilek március és október között havonta két vagy három alkalommal jelennek meg egy-egy fontosabb csomópontban.
  • Idén eddig összesen 5 helyszínen volt rendkívüli nagytakarítás (Határ út metróállomás, Etele tér, KÖKI, Déli pályaudvar és Népliget), május 23-án Kőbánya alsó vasútállomás és környéke következik.

 

Áprilisban is együtt takarítottak a fővárosi közszolgáltatók

A rendszeres együttműködés csak az egyik a Budapest tisztaságát és biztonságát célzó kezdeményezések közül. A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. április 21-én és 28-án tavaszi nagytakarítást szervezett, amelyben a fővárosi önkormányzati cégek összesen 1000 dolgozója, valamint 200 takarító és szállító járműve vett részt, és mintegy 128 tonna hulladékot gyűjtött össze. A BKM programjának részeként többek között a Népligetben is önkéntes szemétszedés zajlott helyi civil és környezetvédő szervezetekkel együtt. A forgalmas köztereket és csomópontokat, továbbá a Nagykörutat és környezetét érintő kezdeményezést a BKK is segítette.

 

Köztisztasági kezdeményezés a Népligetnél.

 

Budapest tisztán tartása többszereplős feladat, amiből a főváros vállalatai és az egyes kerületi önkormányzatok mellett az ingatlantulajdonosoknak, valamint a lakosságnak is ki kell vennie a részét. A főváros közbiztonságának és köztisztaságának fenntartása közös érdek; a lakosok, illetve az ott közlekedők együttműködése és odafigyelése egyaránt fontos.

 

Egész évben folyamatos a buszsáv-, a járat- és a taxiellenőrzés

 

​​​​Köztisztasági és közrendvédelmi kezdeményezés.

 

A Budapest tisztaságát és biztonságát célzó BKK-kampány a köztisztasági és közrendvédelmi kezdeményezésen túl a buszsávok és a járatok rendszeres ellenőrzését is magában foglalja. A BKK és a Budapesti Rendőr-főkapitányság stratégiai együttműködése kiterjed a Budapest közigazgatási területén szolgáltatást nyújtó taxik, illetve az engedéllyel vagy az engedély nélkül személyszállítási feladatokat végző személygépkocsik ellenőrzésére is, és kiemelten kezeli a fővárosi közösségi közlekedést igénybe vevők biztonságát: május 9-én – a Népliget metróállomást is érintve – az 1-es villamos vonalát, az állomásokat, valamint azok környezetét ellenőrizték.