A Déli pályaudvarnál takarított partnereivel a BKK

Budapest, 2024. április 25. – Ezúttal a Déli pályaudvar és környéke volt a Budapesti Közlekedési Központ által életre hívott, összehangolt köztisztasági és közrendvédelmi együttműködés helyszíne. A BKK folyamatosan kezdeményezi a rendszeres takarításon felül egy-egy forgalmas közterület rendezését és ellenőrzését, hogy a fővárosban közlekedők tisztább környezetben utazzanak, és nagyobb biztonságban érezzék magukat. Legközelebb, május 9-én a Népliget kerül sorra.

 

Köztisztasági és közrendvédelmi akcó a Déli pályaudvaron.

 

A Déli pályaudvarnál folytatódott a forgalmas köztereket és csomópontokat érintő, mindennapi alapfeladatokon felüli akciósorozat. Az április 25-i, csütörtöki kezdeményezésnek köszönhetően megtisztult a jelentős közlekedési csomópont és környezete.

  • A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Köztisztasági és FŐKERT Kertészeti Divíziók, a BKV Zrt. és a MÁV Zrt. munkatársai az egyéb napi teendőiken felül kitakarították a pályaudvar aluljárószintjét, a kerengő területét, a lépcsőfeljárót és a villamosmegállókat.
  • A Budapesti Rendőr-főkapitányság – a főváros forgalmas közterületeihez hasonlóan – fokozott rendőri jelenlétet biztosított a helyszínen.
  • Az összehangolt munkából kivették a részüket a rendészeti tevékenységet végző Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) és a Budavári Polgármesteri Hivatal Közterület-felügyeleti Iroda munkatársai, akik a rendőrökhöz hasonlóan vissza-visszatérve ellenőrizték a környéket.
  • Ugyancsak az együttműködés sikerességét támogatták a Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatának munkatársai, akik szükség esetén a területileg illetékes utcai szolgálat közreműködésével segítséget nyújtottak a rászorulóknak.

 

Köztisztasági és közrendvédelmi akcó a Déli pályaudvaron.

 

Májusban a Népliget és Kőbánya alsó vasútállomás környéke következik – előtte, április 28-án, vasárnap a Budapesti Közművek folytatja a budapesti tavaszi nagytakarítást: a 4-es a 6-os villamos teljes vonalát (a Széll Kálmán tértől Újbuda-központig, illetve a Móricz Zsigmond körtérig) és környékét kitakarítja, beleértve a Nagykörút környezetében lévő tereket, aluljárókat, járdákat és a közösségi közlekedési megállóhelyeket.

 

Közös érdek Budapest tisztán tartása

A BKK elkötelezett amellett, hogy a fővárosi tulajdonú közszolgáltatókkal, valamint az állami és civil szervezetekkel szorosan együttműködve élhetőbbé tegye Budapestet, ezért a rendszeres takarításon felül 2021 óta folyamatosan kezdeményezi egy-egy forgalmas közterület rendezését és ellenőrzését. Az összehangolt köztisztasági és közrendvédelmi kezdeményezés során a fővárosi közműcégek, a rendőrség munkatársai és a civilek március és október között havonta két vagy három alkalommal jelennek meg egy-egy fontosabb csomópontban.

 

Köztisztasági és közrendvédelmi akcó a Déli pályaudvaron.

 

Budapest tisztán tartása többszereplős feladat, amiből a főváros vállalatai és az egyes kerületi önkormányzatok mellett az ingatlantulajdonosoknak, valamint a lakosságnak is ki kell vennie a részét. A főváros közbiztonságának és köztisztaságának fenntartása közös érdek; a lakosok, illetve az ott közlekedők együttműködése és odafigyelése egyaránt fontos.

 

Egész évben folyamatos a buszsáv- és a járatellenőrzés

A Budapest tisztaságát és biztonságát célzó BKK-kampány a köztisztasági és közrendvédelmi kezdeményezésen túl a buszsávok és a járatok rendszeres ellenőrzését is magában foglalja. A BKK és a Budapesti Rendőr-főkapitányság stratégiai együttműködése kiemelten kezeli a fővárosi közösségi közlekedést igénybe vevők biztonságát: április 25-én a Déli pályaudvar metróállomást is érintve az M2-es metró vonalát, az állomásokat, valamint azok környezetét ellenőrizték.