Együtt a tiszta Budapestért! – Közös tavaszi nagytakarítást tartanak vasárnap a fővárosi közszolgáltatók

Budapest, 2024. április 19. – Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. A Nagykörutat és környezetét, továbbá a forgalmas köztereket és csomópontokat érintő kezdeményezést a BKK is segíti. A mindennapi alapfeladatokon felüli nagyszabású közös köztisztasági együttműködésnek köszönhetően a fővárosiak és az idelátogatók rendezettebb, tisztább környezetben élvezhetik majd a Magyarország Európai Unióhoz csatlakozásának 20. évfordulójához kapcsolódó rendezvényeket.

 

Budapesti nagytakarítás gépekkel.

(A fénykép az őszi budapesti nagytakarításkor készült. Fotó: Budapesti Közművek)

 

Ismét nagytakarítást kezdeményez a Budapesti Közművek: április 21-én és 28-án, egyéb napi feladataik mellett a Nagykörút teljes vonalán és további forgalmas fővárosi csomópontoknál takarítanak a Budapesti Közművek és a kezdeményezéshez csatlakozó partnerek munkatársai. Céljuk, hogy közösen tegyenek a köztisztaság fokozásáért; megőrizzék a terek, az utcák és a zöldfelületek rendezett állapotát, illetve élhetőbb, tisztább környezetet biztosítsanak a fővárosiaknak és az idelátogatóknak. A tavaly ősszel sikeresen lezajlott együttműködéshez hasonlóan kerületi önkormányzatok, civil szervezetek lelkes önkéntesei és a felelős vállalatok – így a BKK is – támogatják a takarítást.

 

A kerületeken átívelő tavaszi nagytakarítás április 21-én, vasárnap az alábbi forgalmas közterületeket érinti:

  • III., Flórián tér
  • III., Szentlélek tér
  • V., Fővám tér
  • X., Kőbánya alsó vasútállomás
  • X., XIV., Örs vezér tere
  • XI., Etele tér
  • XI., Kosztolányi Dezső tér és Feneketlen-tó
  • XI., Szent Gellért tér
  • XIII., Göncz Árpád városközpont
  • XIII., Lehel tér
  • XIV., Mexikói út metróállomás
  • XIX., KÖKI

 

Egy héttel később, április 28-án, vasárnap a 4-es a 6-os villamos teljes vonalát (a Széll Kálmán tértől Újbuda-központig, illetve a Móricz Zsigmond körtérig) és környékét takarítják, beleértve a Nagykörút környezetében lévő tereket, aluljárókat, járdákat és a közösségi közlekedési megállóhelyeket.

 

Így takarít partnereivel a BKK

A tavaszi nagytakarítás csak egy a Budapest tisztaságát és biztonságát célzó kezdeményezések közül. A BKK is elkötelezett amellett, hogy a fővárosi tulajdonú közszolgáltatókkal, valamint az állami és civil szervezetekkel szorosan együttműködve élhetőbbé tegye Budapestet, ezért a rendszeres takarításon felül 2021 óta folyamatosan szervezi meg egy-egy forgalmas közterület rendezését és ellenőrzését. Az összehangolt köztisztasági és közrendvédelmi kezdeményezés során a fővárosi közműcégek, a rendőrség munkatársai és a civilek március és október között havonta két vagy három alkalommal jelennek meg egy-egy fontosabb csomópontban.

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Köztisztasági és FŐKERT Kertészeti Divíziók munkatársai rendszeres közreműködői az akciósorozatnak. A kezdeményezésben a korábbi években a BKM több mint 500 dolgozója és mintegy 150 takarító és szállító járműve vett részt.

 

Közös érdek a főváros tisztán tartása

 

Budapesti nagytakarítás.

(A fénykép az őszi budapesti nagytakarításkor készült. Fotó: Budapesti Közművek)

 

Budapest tisztán tartása többszereplős feladat, amiből a főváros vállalatai és az egyes kerületi önkormányzatok mellett az ingatlantulajdonosoknak, valamint a lakosságnak is ki kell vennie a részét. A főváros közbiztonságának és köztisztaságának fenntartása közös érdek; egyaránt fontos a lakosok, illetve az ott közlekedők együttműködése és odafigyelése.