Tisztább lett Kelenföld vasútállomás és környéke – folytatódik a BKK és partnerei akciója

Budapest, 2024. március 28. – Idén is összefogott partnereivel a Budapesti Közlekedési Központ: a forgalmas köztereket érintő, mindennapi alapfeladatokon felüli közös köztisztasági és közrendvédelmi akciósorozat célja, hogy a fővárosban közlekedők tisztább környezetben utazzanak, és nagyobb biztonságban érezzék magukat. Március 28-án, csütörtökön Kelenföld vasútállomás és környéke volt a nagytakarítás helyszíne, legközelebb, április 11-én a KÖKI következik.

 

 

A BKK elkötelezett amellett, hogy a főváros tulajdonában lévő közszolgáltatókkal, valamint az állami és civil szervezetekkel szorosan együttműködve élhetőbbé tegye Budapestet. Ezért 2021 óta folyamatosan kezdeményezi a rendszeres takarításon felül egy-egy forgalmas közterület rendezését és ellenőrzését.

 

A BKK által életre hívott, összehangolt köztisztasági és közrendvédelmi együttműködés helyszíne ezúttal a XI. kerület, Etele tér (Kelenföld vasútállomás) és környéke volt. A március 28-ai, csütörtöki akciónak köszönhetően megtisztult a forgalmas közterület.

 

  • A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Köztisztasági és FŐKERT Kertészeti Divíziók, a BKV Zrt. és a MÁV Zrt. munkatársai az egyéb napi teendőiken felül kitakarították az Etele teret, a kelenföldi villamosmegállókat, a környéken lévő buszvégállomásokat, továbbá a vasúti és a metróaluljárót.
  • A Budapesti Rendőr-főkapitányság – a főváros forgalmas közterületeihez hasonlóan – fokozott rendőri jelenlétet biztosított a helyszínen.
  • Az összehangolt munkából kivették részüket a rendészeti tevékenységet végző Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) és az Újbuda közterület-felügyelet munkatársai, akik a rendőrökhöz hasonlóan vissza-visszatérve ellenőrizték a környéket.
  • A közös akcióban részt vett a Volánbusz, amelynek munkatársai támogatták a rendvédelmi szervek munkáját.
  • Ugyancsak az együttműködés sikerességét támogatták a Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatának munkatársai, akik szükség esetén segítséget nyújtottak a rászorulók számára szükséges segítség megszervezésében.

 

Áprilisban várhatóan a KÖKI és környezete, valamint a Déli pályaudvar kerül sorra, továbbá a Budapesti Közművek ismét megszervezi az ősszel sikeresen lezajlott budapesti nagytakarítást a Nagykörút teljes vonalán és további forgalmas fővárosi csomópontoknál.

 

 

Kerületeken átívelő munka folyik

 

Budapest tisztán tartása többszereplős feladat, amiből a főváros vállalatai és az egyes kerületi önkormányzatok mellett az ingatlantulajdonosoknak, valamint a lakosságnak is ki kell vennie a részét. A főváros közbiztonságának és köztisztaságának fenntartása közös érdek; a lakosok, illetve az ott közlekedők együttműködése és odafigyelése egyaránt fontos.

 

 

A BKK 2023-ban 18 alkalommal szervezte meg köztisztasági és közrendvédelmi akcióját. A fővárosi közműcégek, a rendőrség munkatársai és a civilek március és október között havonta két vagy három alkalommal jelentek meg egy-egy fontosabb csomópontban. A budapesti rendőrökkel és közterület-felügyeletekkel együtt 32 szervezet vett részt tavaly a BKK kezdeményezésében, amely a főváros 12 kerületét érintette.

 

A Budapest tisztaságát és biztonságát célzó BKK-kampány a köztisztasági és közrendvédelmi kezdeményezésen túl a buszsávok és járatok rendszeres ellenőrzését is magában foglalja. A BKK és a Budapesti Rendőr-főkapitányság stratégiai együttműködése kiemelten kezeli a fővárosi közösségi közlekedést igénybe vevők biztonságát: március 28-án az 1-es villamos vonalát, a megállóhelyeket, valamint azok környezetét ellenőrizték.

 

Budapesti Közlekedési Központ