Köztisztasági és közrendvédelmi akció Kőbánya alsó vasútállomáson és környékén

Budapest, 2024. május 23. – Tisztább megállók, fokozott rendőri jelenlét, segítségnyújtás a rászorulóknak – újra közösen akcióztak a BKK, a BRFK és a fővárosi cégek munkatársai. Ezúttal Kőbánya alsó vasútállomásnál zajlott összehangolt köztisztasági és közrendvédelmi művelet. A forgalmas köztereket érintő, mindennapi alapfeladatokon felüli kezdeményezés célja, hogy a fővárosban közlekedők tisztább környezetben utazzanak, valamint nagyobb biztonságban érezzék magukat. A következő alkalom június 6-án lesz, amikor a Kálvin teret és környékét tisztítják meg.

 

Köztisztasági és közrendvédelmi kezdeményezés.

 

A BKK folyamatosan kezdeményezi a rendszeres takarításon felül egy-egy forgalmas közterület rendezését és ellenőrzését. Május 23-án Kőbánya alsó vasútállomás és környéke volt az összehangolt köztisztasági és közrendvédelmi együttműködés helyszíne, a csütörtöki kezdeményezésnek köszönhetően megtisztult a forgalmas közlekedési csomópont és környezete.

 

Köztisztasági és közrendvédelmi kezdeményezés.

 

  • Tisztább megállók: a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Köztisztasági és FŐKERT Kertészeti Divíziók, a BKV Zrt. és a MÁV Zrt. munkatársai az egyéb napi teendőiken felül kitakarították a busz- és villamosmegállókat, valamint a vasútállomás peronjait.
  • Fokozott rendőri jelenlét: a Budapesti Rendőr-főkapitányság – a főváros forgalmas közterületeihez hasonlóan – nagyobb erővel volt jelen a helyszínen.
  • Szigorú közterületi ellenőrzés: az összehangolt munkából kivették részüket a rendészeti tevékenységet végző Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) és a Kőbányai Közterület-felügyelet munkatársai, akik a rendőrökhöz hasonlóan vissza-visszatérve ellenőrizték a környéket.
  • Segítségnyújtás a rászorulóknak: ugyancsak az együttműködés sikerét támogatták a Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatának munkatársai, akik szükség esetén a területileg illetékes utcai szolgálat közreműködésével nyújtottak segítséget a rászorulóknak.

 

Köztisztasági és közrendvédelmi kezdeményezés.

 

 

Közös érdek Budapest tisztán tartása

A BKK elkötelezett amellett, hogy a fővárosi tulajdonú közszolgáltatókkal, valamint az állami és civil szervezetekkel szorosan együttműködve élhetőbbé tegye Budapestet. Ezért a rendszeres takarításon felül 2021-től folyamatosan kezdeményezi egy-egy forgalmas közterület soron kívüli rendezését és ellenőrzését. Az összehangolt köztisztasági és közrendvédelmi kezdeményezés során a fővárosi közműcégek, a rendőrség munkatársai és a civilek március és október között havonta két vagy három alkalommal jelennek meg egy-egy fontosabb csomópontban.

 

Köztisztasági és közrendvédelmi kezdeményezés.

 

Idén eddig összesen 6 helyszínen volt rendkívüli nagytakarítás:

 

Júniusban a Kálvin tér (6-án), valamint a Keleti pályaudvar (20-án) következik.

 

Köztisztasági és közrendvédelmi kezdeményezés.

(A térképre kattintva nagyobb méretben jelenik meg a grafika)

 

Budapest tisztán tartása többszereplős feladat, amiből a főváros vállalatai és az egyes kerületi önkormányzatok mellett az ingatlantulajdonosoknak, valamint a lakosságnak is ki kell vennie a részét. A főváros közbiztonságának és köztisztaságának fenntartása közös érdek; a lakosok, illetve az ott közlekedők együttműködése és odafigyelése egyaránt fontos.

 

Egész évben folyamatos a buszsáv-, a járat- és a taxiellenőrzés

A Budapest tisztaságát és biztonságát célzó BKK-kampány a köztisztasági és közrendvédelmi kezdeményezésen túl a buszsávok és a járatok rendszeres ellenőrzését is magában foglalja, sőt a BKK és a Budapesti Rendőr-főkapitányság stratégiai együttműködése kiterjed a Budapest közigazgatási területén szolgáltatást nyújtó taxik, illetve az engedéllyel vagy az engedély nélkül személyszállítási feladatokat végző személygépkocsik ellenőrzésére is.

 

Köztisztasági és közrendvédelmi kezdeményezés.

 

A részt vevő felek kiemelten kezelik a fővárosi közösségi közlekedést igénybe vevők biztonságát: május 23-án – Kőbánya alsó vasútállomás megállót is érintve – a 28-as, a 28A, a 62-es villamos, valamint a 9-es busz vonalát, a megállókat, valamint azok környezetét ellenőrizték.