Megújul a terézvárosi Podmaniczky utca, elindult a közbeszerzési eljárás

Budapest, 2021. június 15. – A Budapesti Közlekedési Központ Igazgatósága jóváhagyta a VI. kerületi Podmaniczky utca felújításának kivitelezésére irányuló feltételes közbeszerzési eljárás elindítását. Eredményes eljárás lefolytatása és a forrás biztosítása esetén a munkák előreláthatóan idén ősszel kezdődhetnek.

(A fotó illusztráció)

A terézvárosi Podmaniczky utca felújításának kiviteli tervei idén márciusban készültek el, a kivitelezésre irányuló nyílt közbeszerzési eljárásról szóló ajánlati felhívás június 15-én jelent meg. A tervezett munkák az ősszel indulhatnak, a műszaki átadás-átvételi eljárás 2022 áprilisában zárulhat le.

A projekt keretében a Podmaniczky utca Teréz körút és Bajcsy-Zsilinszky út közötti, mintegy 310 méteres szakaszát újítják fel. A munkák során megújul az útpálya burkolata, továbbá a lakók és a környéken közlekedők számára is biztonságosabbá válik az utcaszakasz. A korszerűsítésnek köszönhetően a Jókai utcánál új jelzőlámpás csomópont létesül három gyalogátkelőhellyel, mindkét irányban kerékpársávot alakítanak ki, a parkolási gyakorlatot szabályozzák – párhuzamos parkolás lesz a jelenlegi ferde helyett –, valamint a szükséges mértékben felújítják a közvilágítást.

A meglévő fákat ápolják, és 10 újat telepítenek különleges ültetőgödrökbe, amelyek biztosítják a növények hosszú élettartamát. A Bajcsy-Zsilinszky út torkolatában a kihasználatlan jobbra kanyarodó sáv megszűnik, helyette fák és utcabútorok telepítésével kis teret hoznak létre.

A BKK és a Fővárosi Önkormányzat elkötelezett az élhető város megvalósítása mellett a közterület-fejlesztések és -felújítások során, ezért a használhatóságra, illetve a kényelemre is hangsúlyt fektet. A Podmaniczky utca érintett szakaszán a közlekedési funkció érdemben nem csökken, ugyanakkor a fenntartható közlekedési módoknak (gyaloglás, közösségi közlekedés, kerékpár) átadható térfelületek nőhetnek.

 

Még számos korszerűsítés várható az idén

A nehézségek, valamint a szűkös anyagi források ellenére a BKK elkötelezett a fejlesztések megvalósítása mellett, ezért a beruházásában több jelentős útfelújítás várható. A rákospalotai Deák utcában, az újbudai Péterhegyi úton és az újpesti Rózsa utcában a nyáron indulhat a rekonstrukció. Ha sikerrel zárulnak a közbeszerzési eljárások, útfelújítás indulhat idén a zuglói Vezér utcában, valamint az újpalotai Erdőkerülő utcában és Zsókavár utcában. Az útfelújítási program további eleme az Üllői út Szarvas csárda tér és városhatár közötti 4,2 kilométeres szakaszának, továbbá a Mester utca Ferenc körút és Haller utca közötti szakaszának felújítási terve.