Társadalmi felelősségvállalás

A társadalmi felelősségvállalás a BKK működési filozófiájának és vállalati kultúrájának meghatározó része. A társaság – a törvényi előírásokon túl, önkéntesen – etikus, szolidáris magatartást tanúsít, és elkötelezett az esélyegyenlőség mellett. 

Fontosnak tartjuk, hogy civil szervezetekkel együttműködve fontos társadalmi és szociális problémákra hívjuk fel a figyelmet. Megalakulás óta a BKK számos kampányban és rendezvényen részt vett, hogy támogassa partnereit.

 

Mosolygó villamosok

2018. szeptember 5-én indult el az egy hónapos „Még a villamos is mosolyog” kampányunk, amellyel a Mosoly Alapítvány céljait igyekeztünk népszerűsíteni. Az alapítvány több mint 20 éve nyújt lelki segítséget a súlyosan beteg gyermekeknek ingyenes terápiás foglalkozásaival.

A Mosoly-terápiák célja, hogy a gyermekek képesek legyenek feldolgozni a betegségük okozta traumát, készek legyenek a kórházi kezelések befogadására, és lélekben megerősödve, feszültségmentesen kezdjék a testi gyógyulás folyamatát. Egy betegség mindenkit kiszolgáltatottá tesz, különösen egy gyermeket.

A kampány idején a BKK Ügyfélközpontjaiban elhelyezett perselyekben elhelyezett adományokkal lehetett segíteni – az alapítványon keresztül – a beteg gyermekek gyógyulását. A Mosoly Alapítvány munkájára a mosolygó Combino villamosok hívták fel a figyelmet. A kampányra érkezett számos pozitív visszajelzésnek köszönhetően a Nagykörúton közlekedő Combino villamosok azóta is mosolyognak rátok.

 

Egy villamos, a háttérben a Parlament

 

Mikulástroli

Budapesten 2015-ben indult útjára először Mikulástroli néven az egyik legújabb, környezetkímélő és akadálymentes Solaris–Škoda trolibusz a karácsonyt megelőző ünnepi időszakban. A rajta utazó Mikulásnak ajándékokat adhatsz át, melyek a rászoruló családokhoz kerülnek.

A BKK a Mikulásgyárral, majd a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz Akciójával együttműködve kezdett az ajándékgyűjtési akcióval segíteni a hátrányos helyzetű családoknak.

A kampány keretében – azonkívül, hogy a gyerekek együtt utazhatnak a Mikulással és krampusz segítőjével – a Mikulástrolin is leadhatjátok azokat az ajándékokat, adományokat, játékokat, amelyeket a BKK eljuttat a hátrányos helyzetű családoknak.

 

 

Gyermeknap

Immár már hagyomány, hogy a BKK a gyermeknap alkalmából meglepetéssel kedveskedik utasainak. A gyermeknapi hétvégén a fővárosban közlekedő járműveken gyermekek hangján szól a megállóhelyek neve, vagy versrészleteket hallhattok. Budapesten 2018-ban a Cseppkő Gyermekotthoni Központ kis lakói hangján szólaltak meg gyermekversrészletek, 2017-ben pedig a Vakok Iskolájában tanuló gyerekek hangja volt a meglepetés a 4-es és 6-os villamos vonalán.

 

 

 

Idősek világnapja

Október 1-je az idősek világnapja. Ebből az alkalomból 2020-ban különleges üzenettel leptük meg a BKK-járatokon utazókat az Önkéntes Központ Alapítvány Idősek Barátai Programmal közösen: Gálvölgyi János és Szilágyi Tibor színművész hangüzenetükkel hívták fel a BKK járatain utazók figyelmét erre a korosztályra. Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) Idősek Barátai Programja az öregedő társadalom legnagyobb kihívásával, a magánnyal száll szembe. Önkénteseik segítenek megőrizni az idősek méltóságát, a bennük rejlő rengeteg kincset feltérképezni, megmutatni, ezáltal harmonikus közösségeket építeni.

 

 

 

Rehab Critical Mass

A Rehab Critical Mass eseményre – a fogyatékossággal élők (mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben vagy mentálisan akadályozott emberek) és a velük szimpatizálók felvonulására – a BKK biztosított Solaris–Skoda trolibuszt. A Clark Ádám térről induló demonstráción egy alacsony padlós trolibusszal minden résztvevő megtehette a távot. A rendezvény célja a fogyatékossággal élők életminőségének javítása és társadalmi integrációjuk segítése.

 

A Rehab Critical Mass nevű eseményre a BKK biztosított Solaris-Skoda trolibuszt

 

Limfóma világnapja

A limfóma világnapján a MOL Bubi almazöld bringáival szelték át a várost a Magyar Rákellenes Liga tagjai azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a betegségre, annak tüneteire és a korai diagnosztizálására. A kerékpáros menet Szent László Kórház és az Országos Onkológiai Intézet közötti útjáról készült fotóinkat itt láthatjátok.

 

A Magyar Rákellenes Liga tagjai MOL Bubi bringákkal szelik át a várost a limfóma világnapján

 

Fehérbot nemzetközi világnapja

A BKV óbudai autóbuszgarázsában 2018-ban tartottak a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola munkatársai érzékenyítő tréninget. A BKK szolgáltatóinak autóbusz-vezetői, valamint az ellenőrök a magas és alacsony padlós buszokon sajátíthatták el a kutyával közlekedő látássérültek közlekedésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A nagy érdeklődésre tekintettel a társaságok folytatják az együttműködést az alapítvánnyal, kiterjesztve a tréninget a későbbiekben a villamos- és a trolibuszvezetőkre is. 

 

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola munkatársai érzékenyítő tréninget tartanak a BKV óbudai autóbuszgarázsában

 

Fogyatékossággal élők világnapja

2015. december 3-án, a fogyatékossággal élők világnapján a Fogadj Örökbe Egy Macit jótékonysági aukción a BKK is részt vett. Az árverésen más hírességek gyermekkori játékain kívül a BKK plüssmackója, Bernát is elkelt 300 ezer forintért (a Hori-Zone Kft. jóvoltából), amelyet a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány a megváltozott munkaképességűek munkahelyteremtésére fordított. 

 

A BKK is részt vett a Fogadj Örökbe Egy Macit nevű jótékonysági aukción

 

Közlekedési kultúra napja

A közlekedési kultúra napjának célja, hogy minden nap a kulturált közlekedés napja legyen, amelyhez a BKK többször is csatlakozott partnerként. A rendezvény küldetése a biztonság- és környezettudatos közlekedési magatartásformák széles körű elterjesztése, a kulturált közlekedés iránt fogékony lakosok bevonása, valamint a toleráns, a partnerségen alapuló közlekedési kultúra sokszínűségének bemutatása, színvonalának emelése. A kulturált közlekedés fontosságára hangos utastájékoztatással és egyéb akciókkal hívtuk fel a figyelmet.

A BKK társadalmi felelősségvállalásának részeként munkatársaink is részt vesznek a társaság ez irányú tevékenységében.

 

A BKK többször csatlakozott partnerként a közlekedési kultúra napjához

 

TeSzedd!

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció mára hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. A BKK 2019-ben csatlakozott ehhez az országos rendezvényhez, melynek keretében kollégáink megtisztították a Széll Kálmán teret és környezetét. A BKK munkatársainak az egészségesebb és tiszta környezetért tevékenykedő JÖN Alapítvány önkéntesei is segítettek, akikkel közösen főleg a cigarettacsikkeket, a rágógumikat és a kisebb széthagyott hulladékokat szedték össze a téren.

 

TeSzedd! akció zajlik Budapesten. A BKK 2019-ben csatlakozott az országos rendezvényhez

 

Tedd meg MAgadért!

A Tedd meg MAgadért! családi önkéntes virágültető naphoz számos alkalommal csatlakoztak a BKK munkatársai és gyerekei. A Margitszigeten ültettek virágokat, ezzel is támogatva a környezettudatos szemlélet terjesztését.

 

Tábla jelzi, hogy a virágot a BKK munkatársai ültették

 

Önkéntes parkszépítés a FŐKERT-tel

2018-ban 130 BKK-s munkatárs vett részt a FŐKERT Nonprofit Zrt. Föld napjához kapcsolódó Miénk itt a Park! – tavaszi önkéntes parkszépítés a Népligetben rendezvényén: ültettünk, festettünk, gereblyéztünk.

 

Önkéntes parkszépítés a FŐKERT-tel