Véget ért a munka – egyre többen dönthetnek a kerékpározás mellett Kispesten

Budapest, 2023. szeptember 27. – Biztonságosan kerékpározhatóvá vált számos útszakasz, és javultak a gyalogosközlekedés feltételei Kispesten. A BKK beruházásában megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően az ott lakók akár 10-15 perc alatt megközelíthetik kerékpárral a fontosabb intézményeket és üzleteket a kerület belső részeiből.

Kerékpáros-fejlesztések Kispesten.

Befejeződtek a munkák a XIX. kerületben: a beruházás hozzájárul egy élhetőbb és fenntarthatóbb városi környezet kialakításához, ahol egyre többen dönthetnek a kerékpározás mellett, társítva azt akár a közösségi közlekedéssel is. Fontos, hogy a mindennapi ügyintézés, a munkába, az óvodába vagy az iskolába járás kerékpárral is megoldható legyen minden korosztálynak.

Kerékpáros-fejlesztések Kispesten.

A tervdokumentáció a XIX. kerületi önkormányzat megbízásából készült a BKK közreműködésével; a fejlesztések tervezésekor és kivitelezésekor szempont volt, hogy biztonságos kerékpáros kapcsolatok jöjjenek létre, és könnyebb legyen kerékpárral eljutni a kerület köz- és oktatási intézményeibe, az üzletekbe és a közösségi közlekedés megállóihoz. Szempont volt az is, hogy megközelíthetők legyenek a szomszédos kerületek, valamint a belváros felé vezető, már meglévő útvonalak.

 

A beruházás során a BKK

a Corvin körút és Jáhn Ferenc utca között több szakaszon kerékpársávokat, kerékpárutakat alakított ki, így a meglévő szervizutak összekötésével összefüggő, kerékpárral járható útvonal jött létre az Üllői út egy fontos szakaszán;

a Hunyadi utcában (az Ady Endre utca és a Zalaegerszeg utca között) kerékpársávot jelölt ki, amely közvetlenül kapcsolódik a XX. kerületben kivitelezés alatt lévő Nagysándor József utcai kerékpársávokhoz és így Pesterzsébet belső területeihez;

a forgalmasabb úti céloknál – az oktatási, közigazgatási, kereskedelmi, sport- és egészségügyi intézményeknél – új kerékpártámaszokat helyezett el, valamint

zárható kerékpártárolókat épített az Üllői út mentén, hogy segítse a közlekedőket, és szorosabb kapcsolatot biztosítson a közösségi közlekedéssel.

Kerékpárosbarát fejlesztések Kispesten, térképen.

(A térképre kattintva nagyobb méretben jelenik meg a grafika)

 

A műszaki átadás-átvételi eljárás – és ezzel a kivitelezési munka – 2023. szeptember végén befejeződött.

A projekt részei voltak a szemléletformáló és népszerűsítő programok is, hogy felhívják a figyelmet a fejlesztések előnyeire, a kerékpárral közlekedéssel kapcsolatos tudnivalókra, valamint hogy eloszlassák a városi kerékpározással kapcsolatos tévhiteket, népszerűsítve a mindennapos kerékpározást.

 

Több kerületben is zajlik az építkezés

A XIX. kerületi beruházás egy nagyobb fejlesztési program része; a III. és a XIII. kerületben, Kőbányán és Újbudán is zajlik a kivitelezés, a XV. kerületben már véget ért a munka.

Az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében érkező források lehetőséget teremtenek arra, hogy kerékpárosbaráttá alakítsuk a fővárosi úthálózat bizonyos részeit. A budapesti VEKOP-támogatású kerékpáros-fejlesztésekről bővebben a BKK aloldalán olvashat.

 

Tovább nőhet a fenntartható közlekedési eszközök aránya a fővárosban

Kerékpáros-fejlesztések Kispesten.

A BKK a Fővárosi Önkormányzattal szorosan együttműködve igyekszik megteremteni annak a feltételét, hogy a közlekedők a legmegfelelőbb közlekedési eszközt válasszák. Az autót felváltó lehetőségeknek nemcsak társadalmi, hanem környezeti hasznuk is van: csökken a zaj- és légszennyezettség, javul a levegő minősége, élhetőbbé válnak a zsúfolt fővárosi útszakaszok. A budapesti kerékpározással ismerkedők új útvonalakat fedezhetnek fel, újszerű közlekedési élménnyel gazdagodnak, és nem utolsósorban fontos lépést tesznek az egészségük megőrzése felé.

A főváros közlekedési fejlesztéseit összefoglaló Budapesti Mobilitási Terv 2030 a közösségi, kerékpáros és gyalogosközlekedés előtérbe helyezését tűzi ki célul, hogy fővárosunk élhetőbb, még inkább ember- és környezetbarát legyen.

 

A fotógalériánkban szereplő képek a beruházás előtti és utáni állapotot mutatják.