Véget ért a munka – javultak a kerékpározás feltételei a XV. kerületben

Budapest, 2023. június 6. – Biztonságosan kerékpározható útfelületek jöttek létre a XV. kerületben. A BKK beruházásában megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően a kerület lakosai kerékpárral is könnyen eljutnak a helyi iskolákig, óvodákig, valamint biztonságosabban elérik a környék üzleteit és a közösségi közlekedés fontosabb megállóhelyeit.

VEKOP XV. kerület.

Befejeződtek a munkák a XV. kerületben: a beruházás hozzájárul az élhetőbb és fenntarthatóbb városi környezet kialakításához, ahol egyre többen dönthetnek a kerékpározás mellett.

A XV. kerületi kerékpáros-fejlesztések tervezésekor és kivitelezésekor fontos szempont volt, hogy kerékpárral is megoldható legyen minden korosztálynak a mindennapi ügyintézés, a munkába, óvodába vagy iskolába járás, illetve hogy egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett, társítva azt akár a közösségi közlekedéssel is. Szempont volt még, hogy megközelíthetők legyenek a szomszédos kerületek is.

VEKOP XV., áttekintő térkép.

(A térképre kattintva nagyobb méretben jelenik meg a grafika)

 

A beruházás során a BKK

forgalom- és sebességcsillapítási fejlesztéseket hajtott végre;

kerékpársávot alakított ki és kisebb korrekciókat végzett, hogy a Széchenyi úti, a Szent Korona útjai, a Wesselényi utcai, valamint az Arany János utcai gyalogos-felüljáró könnyebben elérhető legyen, és ezzel biztonságosabb legyen az átkelés az M3-as forgalmas bevezető szakaszán;

egyirányú utcákat nyitott meg a kétirányú kerékpáros-forgalomnak;

közterületi átalakításokat végzett, ezeknek köszönhetően könnyebben és biztonságosabban lehet kerékpárral megközelíteni a Széchenyi téri Czabán Általános Iskolát.

A műszaki átadás-átvételi folyamat során a BKK szakemberei alaposan átnézik az érintett területeket, és ha szükséges, javításokat kérnek. Még lehetnek kisebb helyszíni munkák, de a projekt teljes kivitelezése nyáron befejeződik.

 

A X., a XIX. és a XX. kerületben is zajlik az építkezés

A XV. kerületi beruházás egy nagyobb fejlesztési program része: Kőbányán, Kispesten és Pesterzsébeten is zajlik a kivitelezés. Az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében érkező források lehetőséget teremtenek arra, hogy kerékpárosbaráttá alakítsuk a fővárosi úthálózat bizonyos részeit. A budapesti VEKOP-támogatású kerékpáros-fejlesztésekről bővebben a BKK aloldalán olvashat.

 

Környezeti hasznuk van az autót felváltó lehetőségeknek

A BKK a Fővárosi Önkormányzattal szorosan együttműködve igyekszik megteremteni annak a feltételét, hogy a közlekedők a legmegfelelőbb közlekedési eszközt választhassák. Az autót felváltó lehetőségeknek nemcsak társadalmi, hanem környezeti hasznuk is van: csökkenhet a zaj- és légszennyezettség, javulhat a levegő minősége, élhetőbbé válnak a zsúfolt fővárosi útszakaszok. A budapesti kerékpározással ismerkedők új útvonalakat fedezhetnek fel, újszerű közlekedési élménnyel gazdagodnak, és fontos lépést tesznek az egészségük megőrzése felé.

A főváros közlekedési fejlesztéseit összefoglaló Budapesti Mobilitási Terv 2030 a közösségi, kerékpáros- és gyalogosközlekedés előtérbe helyezését tűzi ki célul, hogy fővárosunk élhetőbb és még inkább ember- és környezetbarát legyen.

 

A fotógalériánkban szereplő képek a beruházás előtti és utáni állapotot mutatják.