Új kerékpáros-útvonalakat épít Kispesten a BKK

Budapest, 2023. március 29. – Elkezdődtek a kivitelezési munkák a XIX. kerületben: biztonságos kerékpáros-kapcsolatok jönnek létre és javulnak a gyalogosközlekedés feltételei Kispesten. A beruházásnak köszönhetően akár 10-15 perc alatt elérhetők lesznek a kerület belső részeiből a forgalmasabb úti célok, ahol új kerékpártámaszokat helyeznek el.

VEKOP XIX., kivitelezés

A kispesti fejlesztések célja, hogy biztonságos kerékpáros-kapcsolatok jöjjenek létre, és könnyebb legyen kerékpárral eljutni a kerület köz- és oktatási intézményeibe, az üzletekbe és a közösségi közlekedés megállóihoz. Szempont az is, hogy megközelíthetők legyenek a szomszédos kerületek, valamint a belváros felé vezető, már meglévő útvonalak.

 

A XIX. kerületi önkormányzat által készíttetett kiviteli tenderdokumentáció alapján a BKK a beruházás során

az Üllői úton a Corvin körút és Jáhn Ferenc utca között fejleszti a kerékpározást, több szakaszon kerékpársávokat, kerékpárutakat alakít ki, amelyeknek köszönhetően új kerékpáros-kapcsolatok jönnek létre a kerületen belül;

a Hunyadi utcában (az Ady Endre utca és a Zalaegerszeg utca között) kerékpársávot jelöl ki, amely közvetlenül kapcsolódik a XX. kerületben kivitelezés alatt lévő Nagysándor József utcai és Köteles utcai kerékpársávokhoz;

a forgalmasabb úti céloknál – az oktatási, közigazgatási, kereskedelmi, sport- és egészségügyi intézményeknél – új kerékpártámaszokat helyez el, továbbá

három helyszínen zárható kerékpártárolókat épít, hogy segítse a közlekedőket.

VEKOP XIX., kivitelezés

Fontos, hogy a mindennapi ügyintézés, a munkába, óvodába vagy iskolába járás kerékpárral is megoldható legyen minden korosztálynak, illetve egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett, társítva azt akár a közösségi közlekedéssel is. A szorosabb kapcsolatot a közösségi közlekedéssel az útvonalak fejlesztése mellett az Üllői út mentén tervezett B+R kerékpártárolók is segítik.

VEKOP XIX., térkép

(A térképre kattintva a grafika nagyobb méretben jelenik meg)

 

A kivitelezés előreláthatólag idén ősszel fejeződik be. A projekt részei a szemléletformáló és népszerűsítő programok is. Ezek célja felhívni a figyelmet a megvalósuló fejlesztések előnyeire, a kerékpárral való közlekedéssel kapcsolatos tudnivalókra, valamint hogy eloszlassák a városi kerékpározással kapcsolatos tévhiteket, népszerűsítve a mindennapos kerékpározást.

 

Tovább nőhet a fenntartható közlekedési eszközök aránya a fővárosban

A XIX. kerületi beruházás egy nagyobb fejlesztési program része; Pesterzsébeten és a XV. kerületben már tart a kivitelezés. Az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében összesen bruttó 8,22 milliárd forint jut arra, hogy kerékpárosbaráttá alakítsák a fővárosi úthálózat bizonyos részeit. A BKK ebből bruttó 871 millió forint támogatást használhat fel a XIX. kerületben. A budapesti VEKOP-támogatású kerékpáros-fejlesztésekről bővebben a BKK aloldalán olvashat.

A BKK a Fővárosi Önkormányzattal szorosan együttműködve igyekszik megteremteni annak a feltételét, hogy a közlekedők a legmegfelelőbb közlekedési eszközt választhassák. Az autót felváltó lehetőségeknek nemcsak társadalmi, hanem környezeti hasznuk is van: csökkenhet a zaj- és légszennyezettség, javulhat a levegő minősége, élhetőbbé válnak a zsúfolt fővárosi útszakaszok. A budapesti kerékpározással ismerkedők új útvonalakat fedezhetnek fel, újszerű közlekedési élménnyel gazdagodnak, és fontos lépést tesznek az egészségük megőrzése felé.

A főváros közlekedési fejlesztéseit összefoglaló Budapesti Mobilitási Terv 2030 a közösségi, kerékpáros és gyalogos közlekedés előtérbe helyezését tűzi ki célul, hogy fővárosunk élhetőbb, és még inkább ember- és környezetbarát város legyen.