Kerékpáros-fejlesztésekbe kezdett a XV. kerületben a BKK

Budapest, 2023. február 15. – Elkezdődtek a kivitelezési munkák: idén nyárra biztonságosan kerékpározható útfelületek jönnek létre a XV. kerületben. A beruházásnak köszönhetően a kerület lakosai kerékpárral is könnyen eljuthatnak majd a helyi iskolákig, óvodákig, valamint biztonságosabban elérhetik a környék üzleteit és a közösségi közlekedés fontosabb megállóhelyeit.

VEKOP, XV. kerület, munkák

A most kezdődő fejlesztések célja, hogy hozzájáruljanak az élhetőbb és fenntarthatóbb városi környezet kialakításához, és egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett.

Fontos, hogy a mindennapi ügyintézés, a munkába, óvodába vagy iskolába járás kerékpárral is megoldható legyen minden korosztálynak, illetve egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett, társítva azt akár a közösségi közlekedéssel is. Szempont volt még, hogy megközelíthetők legyenek a szomszédos kerületek is.

VEKOP, XV. kerület, térkép

(A grafikára kattintva nagyobb méretben jelenik meg a térkép)

 

A beruházás során a BKK

forgalom- és sebességcsillapítási fejlesztéseket hajt végre;

kerékpársávot alakít ki, és kisebb korrekciókat végez, hogy lehetővé tegye, illetve elősegítse a Széchenyi úti, a Szent Korona útjai, a Wesselényi utcai, valamint az Arany János utcai gyalogos-felüljáró megközelítését;

egyirányú utcákat nyit meg a kétirányú kerékpáros-forgalomnak;

közterületi átalakításokat végez, ezeknek köszönhetően könnyebben és biztonságosabban lehet kerékpárral megközelíteni a Széchenyi téri Czabán Általános Iskolát.

VEKOP, XV. kerület, munkák

A kivitelezési munkák előreláthatólag idén nyáron fejeződnek be.

 

Tovább nőhet a fenntartható közlekedési eszközök aránya a fővárosban

A XV. kerületi beruházás egy nagyobb fejlesztési program része; Pesterzsébeten november végén kezdődött a kivitelezés. Az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Operatív Program (VEKOP) keretében összesen bruttó 8,22 milliárd forint jut közlekedésbiztonsági és kerékpárosbarát fejlesztésekre Budapesten. A BKK ebből – a tartalékkerettel együtt – bruttó 261 millió forint támogatást használhat fel a XV. kerületben.

VEKOP, XV. kerület, munkák

A BKK a Fővárosi Önkormányzattal szorosan együttműködve igyekszik megteremteni annak a feltételét, hogy a közlekedők a legmegfelelőbb közlekedési eszközt választhassák. Az autót felváltó lehetőségeknek nemcsak társadalmi, hanem környezeti hasznuk is van: csökkenhet a zaj- és légszennyezettség, javulhat a levegő minősége, élhetőbbé válnak a zsúfolt fővárosi útszakaszok. A budapesti kerékpározással ismerkedők új útvonalakat fedezhetnek fel, újszerű közlekedési élménnyel gazdagodnak, és fontos lépést tesznek az egészségük megőrzése felé.

A főváros közlekedési fejlesztéseit összefoglaló Budapesti Mobilitási Terv 2030 a közösségi, kerékpáros és gyalogos közlekedés előtérbe helyezését tűzi ki célul, hogy fővárosunk élhetőbb, és még inkább ember- és környezetbarát város legyen.