Megújult a zuglói Vezér utca

Budapest, 2023. január 27. – Élhetőbb és biztonságosabb lett a XIV. kerületi Vezér utca: a BKK beruházásában korszerűsített útszakaszon megújult az útpálya burkolata, javultak a gyalogos- és kerékpáros-közlekedés feltételei, illetve zöldebb lesz a környezet.

A megújult Vezér utca.

A beruházásnak köszönhetően teljesen megújult a Fogarasi út és Füredi utca közötti, mintegy 800 méter hosszú útszakasz burkolata, valamint átépült a Fogarasi úti csomópont. A BKK és a Fővárosi Önkormányzat a közterületek fejlesztésével és felújításával elkötelezett az élhető város megvalósítása mellett, ezért hangsúlyt fektet arra, hogy mindenki használhassa a közterületet, egyúttal csökkentse a közlekedés veszélyeit. Ehhez kapcsolódva a zuglói Vezér utca megújítása során a BKK parkolót és kerékpársávot is kialakított, továbbá kiemelt szerepet kapott az akadálymentesítés, ezt segíti a taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolat, valamint a közvilágítás megújítása is.

A megújult Vezér utca.

Az útépítés 2022 júliusában kezdődött, és idén januárban ér véget, a jelenleg is zajló műszaki átadás-átvételi folyamat még kisebb helyszíni munkákkal, apró hibajavításokkal járhat.

 

A beruházás során a BKK

teljesen megújította a Vezér utca burkolatát és a Fogarasi úti csomópontot;

kerékpársávot alakított ki, amely közvetlenül csatlakozik a Vezér utca szervizútján 2021-ben kialakított kerékpárosbarát útvonalhoz – ez elősegíti, hogy egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett ezen az útvonalon is;

új járdákat épített, taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolattal biztosítva az akadálymentes közlekedést;

gyalogos-átkelőhelyet létesített a Kőszeg utcánál, megkönnyítve az üzletek megközelíthetőségét;

korszerűsítette a közvilágítást;

részben újakra cserélte a trolibuszfelsővezeték-hálózat oszlopait;

elvégezte a szükséges közműkiváltásokat;

több mint 40 fát, valamint 8300 cserjét ültet el tavaszig a füvesítés mellett.

 

A most felújított útszakasz korábban nagyon leromlott állapotban volt. Ennek a közösségi közlekedés is a kárát látta, hiszen több jármű meghibásodását a rossz útviszonyok okozták. Ma már az új, korszerű trolibuszok a megújult úton közlekedhetnek. Emellett a felújításnak köszönhetően egy új kerékpársáv csatlakozik a kerékpáros-hálózat szervizúton kialakított útvonalához, ezért egyre többen választhatják a kerékpározást, tovább nőhet a fenntartható közlekedési eszközök aránya a fővárosban.

 

A XIV. kerületi Vezér utca felújításának jelentősebb mérföldkövei

A megújult Vezér utca.

• 2021. november: megjelent a közbeszerzési eljárásról szóló ajánlati felhívás.

• 2022. május: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a közbeszerzési eljárás nyertese, a Colas Út Zrt. aláírta a vállalkozási szerződést, elkezdődött a kivitelezés előkészítése.

• 2022. július: a kivitelező nekilátott a felújításnak a Fogarasi út és a Füredi utca közötti, több mint 800 méter hosszú útszakaszon. Irányonként egy-egy sávon haladhatott a közúti forgalom, tehát a közösségi közlekedési járművek is.

• 2022. október: teljes szélességben lezárták a Vezér utca Füredi utca felé vezető oldalát, ennek köszönhetően az érintett útszakasz burkolata a tervezettnél előbb megújulhatott. Az érintett közösségi közlekedési járatok három hétig módosított útvonalon jártak.

• 2022. november: befejeződött az útfelújítási munkák jelentősebb forgalomkorlátozással járó szakasza, a BKK átadta a forgalomnak az útszakasz Füredi utca felé vezető oldalát, a hónap végén pedig elkészült az aszfaltozás a Fogarasi út felé vezető oldalon is.

A megújult Vezér utca átadása.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet:
a tervezett ütemben zajlanak a beruházások

A szűkös anyagi források ellenére a BKK mindent megtesz a fejlesztések megvalósításáért. A nagyszabású, hosszabb ideig tartó munkák közül elkészült a Blaha Lujza tér, ütemterv szerint és költségkereten belül halad a Lánchíd felújítása.

Az útfelújítási program eleme a BKK beruházásában az újpalotai Erdőkerülő utca és Zsókavár utca megújítása, valamint az újpesti Pozsonyi utca és István út, illetve a Mester utca Ferenc körút és Haller utca közötti szakaszának korszerűsítési terve.

A BKK egy egyszerűen használható, folyamatosan frissülő gyűjtőoldalon teszi könnyen kereshetővé, átláthatóvá az információkat az egyes projektjeiről. Ezen a linken a társaság összes érdemi beruházása – jelenleg több mint 130 projekt – megismerhető, és ez a szám folyamatosan bővül.

 

A fotógalériánkban szereplő képek a felújítás előtti és utáni állapotot mutatják.