Folytatja az utastájékoztatás megújítását a BKK: a Blaha Lujza téren is korszerű táblák segítik az ügyfeleket

Budapest, 2023. január 31. – A Budapesti Közlekedési Központ idén is folytatta a kiemelt csomópontok utastájékoztató elemeinek korszerűsítését. Január végén a Blaha Lujza tér környéki megállók oszlopait újították fel, ahol a korábbiakhoz képest bővebb, informatívabb és korszerűbb táblákkal találkozhatnak az utasok.

A Budapesti Közlekedési Központ 2023-ban is kiemelten kezeli az ügyfelek tájékoztatását, ezért a társaság folytatja a jelentősebb csomópontok utastájékoztató elemeinek megújítását. Idén először a tavaly újjászületett Blaha Lujza tér környékének megállóit újították fel.

A BKK munkatársai  a megállók oszlopait látták el az ügyfelek tájékozódását könnyítő korszerűbb és közérthetőbb elemekkel, táblákkal.  Megújultak az utastájékoztató oszlopok és a rajtuk található információs blokkok.

A járatszámok is nagyobb méretben jelennek meg a felújított felületeken, ami abban segít a BKK ügyfeleinek, hogy távolról is láthassák, milyen járatok érhetők el az adott megállóból.

 

Korszerű újítások az utastájékoztatásban

A BKK nemcsak az elhasználódott, tönkrement eszközöket cseréli, hanem – ahol indokolt – új megoldásokkal is segíti a helyszíni tájékozódást. Azokon a végállomásokon, ahol összetett az állomás szerkezete – például egy aluljáró különböző kijáratainál - számtalan közlekedési eszközre lehet felszállni, egy jól látható, egyedi kóddal (pl.: A2, C5) látja el a megállóhelyeket. Ezeket a kódokat megjelenítik a helyszíni, illetve a webes felületeken elérhető csomóponti térképeken is.

Az egyedi azonosítónak köszönhetően a budapestiek a korábbiakhoz képest könnyebben találhatják meg a számukra megfelelő járatokat. A jövőben a forgalmi változások tájékoztató elemein már nem azt fogják kiírni, hogy az adott járat például  a 7-es busz megállójából indul – hiszen nem biztos, hogy minden utas tudja, honnan indul a 7-es járat –, hanem az új kódok alapján azonosítják a megállóhelyet.

A BKK járatai és ügyfelei több mint 5800 megállóhelyet használnak nap mint nap, ezért a társság munkatársai évente mintegy 30 ezer menetrendi hirdetményt cserélnek ki a fővárosban. Tavaly több mint 600 forgalmi rendi változás lépett életbe, 8 ezer változásjelző került ki a megállókba és 23 ezer a járművekbe. Több mint ezer megállóoszlop újult meg, valamint több mint 15 ezer automata hangbemondás segítette az ügyfelek tájékozódását.

Az Örs vezér terén, a Bosnyák téren, Kőbánya alsónál, a Batthyány téren, a Boráros téren, a Göncz Árpád városközpontban, a Széll Kálmán téren, a Határ úton, a Hűvösvölgyben, az Újbuda-központnál és a Keleti Pályaudvarnál található végállomások utastájékoztatási rendszere újult meg korábban. Hamarosan a Móricz Zsigmond körtéren és a Savoya Parkban folytatódik a munka.

A közelmúltban nem csak az utastájékoztatás újult meg: a teljes Blaha Lujza teret felújította a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési központ. Az év végére teljesen megszépült és zöldebb lett a főváros egyik leforgalmasabb csomópontja, ahol másfél év alatt nemcsak a tér felszíne, hanem az aluljáró felső födémszigetelése, a fölötte lévő útpálya, valamint – kapcsolódó fejlesztésként – a Somogyi Béla utca is teljeskörűen megújult.