Népszerű a digitális vonaljegy – így kell használni

Budapest, 2022. február 24. – Szinte már születése pillanatában az egyik legkedveltebb termékké vált a digitális vonaljegy. Azonban vannak, akik még csak most ismerkednek ezzel a jegytípussal, ezért érdemes alaposan tájékozódni a használati feltételekről. A jegyet mindenképp érvényesíteni kell felszálláskor kódbeolvasással, használni pedig – a metró kivételével - egyetlen egy utazásra, annak végéig lehet.

Az elmúlt tíz napban több, mint 300 ezer felhasználó kezdte el használni a BudapestGO applikációt, amellyel nemcsak útvonalat lehet tervezni, hanem többek között jegyet, vagy bérletet is lehet vásárolni. Az új alkalmazásban eddig 30 ezernél is több vásárlást kezdeményeztek a fővárosban közlekedők. Az egyik legnépszerűbb termék a digitális vonaljegy, amiből összesen 21 ezer darabot váltottak tíz nap alatt.

 

Hogyan kell használni a digitális vonaljegyet?

A telefonon vásárolt vonaljegy és a papír alapú változat felhasználási feltételei teljesen azonosak, azonban aki először használja ezt a jegytípust, annak érdemes jobban odafigyelnie. A legfontosabb tudnivalók a következők:

  • A digitális vonaljegyet a járműre történő felszálláskor kódbeolvasással érvényesíteni kell

A telefonon megváltott vonaljegyet az utazás elkezdése előtt – ahogy a papírjegyeket is - mindenképp érvényesíteni kell. Azonban az elektronikus érvényesítés módja természetesen egy kicsit másképp történik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a járatra való felszálláskor a telefonnal be kell olvasni a jármű külső ajtaján, vagy a metró bejáratnál kihelyezett kódot. Kódbeolvasás után a jegyen megjelenik az „Érvényesítve” felirat zöld színnel.

  • Az érvényességet igazolni kell

Első ajtós felszálláskor az érvényesítés után megjelenő animált ábrát fel kell mutatni a járművezetőnek, a metróbejáratnál pedig a BKK munkatársainak. Aki utazás közben jegyellenőrrel találkozik, annak az ellenőrzést végző személy kérésére is be kell mutatnia a jegyet.

  • A vonaljegy egy útra szól, leszállásig érvényes

A digitális vonaljegy egyetlen utazásra érvényes, útmegszakítás és visszaút nélkül. Ez alól csak a metróvonalak kivételek, ugyanis ezen vonalak között – a papírjegyekhez hasonlóan - egyszer át lehet szállni. A vonaljegyet szinte minden BKK járatra, környéki buszra, valamint a HÉV-ekre is lehet használni Budapest közigazgatási határán belül. A jegy – a papír változatához hasonlóan - az első leszállásig és a jegyérvényesítéstől számított maximum 80 percig (amelyik hamarabb bekövetkezik) használható utazásra. Az éjszakai járatok útvonala hosszabb, így azokon 120 percig érvényes a vonaljegy.

Két konkrét példa a használatra:

  • Ha valaki felszáll egy autóbuszra és 10 perc múlva leszáll a járatról, akkor egy másik járműre már nem használhatja ugyanazt a jegyet. Ezt az applikáció is jelzi a következő kódbeolvasáskor, hiszen egy újabb járatra már nem jelenik meg az animált ábra. 
  • Ha valaki felszáll a Bikás parknál az M4-es metróra, és a Keleti pályaudvarnál átszáll az M2-es metróra, akkor - tekintettel arra, hogy egy utazás alatt egy irányba a vonaljeggyel a metróvonalak között át lehet szállni - egyetlen vonaljegy érvényesítése elegendő.

A BudapestGO applikációt bárki letöltheti az App Store-ból és a Google Play áruházból. A digitális vonaljegy használati feltételeiről a BKK weboldalának Jegyek és bérletek menüpontjában, a BudapestGO-ról pedig a bkk.hu/budapestgo oldalon olvashatók további információk.