Ez történt a közösségi közlekedésben novemberben

Budapest, 2021. december 6. – A BKK novemberben is több döntéssel és akcióval javította a közösségi közlekedés színvonalát, és tette élhetőbbé Budapestet. Vadonatúj MOL Bubi kerékpárok érkeztek, új típusú megállónévtáblák tesztelése kezdődött, emellett folyamatosan javul az utasok biztonságérzete a BKK járatain.

November 16-án ünnepelte 11. születésnapját a BKK. Az elmúlt év kihívásokkal és megújulással is szolgált a társaságnak, amelynek a legnagyobb megpróbáltatást a koronavírus-járvány okozta. Mindezek ellenére a BKK folyamatos és stabil szolgáltatást nyújtott a közösségi közlekedésben résztvevőknek.

Novemberben ismét több járattal bővült az első ajtós felszállási rendben közlekedő járatok listája. Hétvégente csak az első ajtót lehet felszállásra használni a 30-as, a 30A, a 230-as, a 136E, a 276E, illetve a 21-es, a 21A, a 97E, a 196E, valamint a 109-es autóbuszon, és a 83-as trolibuszon. A BKK a jövőben még több járatra tervezi kiterjeszteni az első ajtós felszállási rendet, ezzel is növelve az ügyfelek komfort- és biztonságérzetét.

Új típusú, QR-kóddal ellátott megállónévtáblákat tesztel a BKK. Novemberben 10 megállóban helyeztek ki ilyen táblákat, ezeket megközelítve az ügyfelek a mobileszközük segítségével beolvashatják a QR-kódot, amely azonnal a FUTÁR alkalmazás felületére, vagy annak hiányában egy webes oldalra irányítja a felhasználót. Ezzel a módszerrel az utasok gyorsabban kaphatnak információt arról, hogy hol jár az adott járat, és mikor érkezik meg a megállóba.

 

Továbbra is töretlen népszerűségnek örvend a MOL Bubi közbringa-szolgáltatás a budapestiek körében. Látva a magas kihasználtságot, a BKK úgy döntött, hogy további 310 kerékpárral bővíti a szolgáltatás bicikliállományát. November közepétől már ezekkel a vadonatúj kerékpárokkal is találkozhatnak a fővárosban közlekedők.

 

Egy korábban készített reprezentatív kutatásával a BKK arra kereste a választ, hogy az ügyfelei mennyire tartják biztonságosnak a közösségi közlekedést. Az eredmények alapján elmondható, hogy a kitöltők 76 százaléka biztonságban érzi magát a BKK járatain utazva. Ez összességében jónak mondható, a BKK azonban nem feledkezik meg a fennmaradó 24 százalékról sem. Nekik kedvezve szeretné, ha tovább nőne az utasok komfort- és biztonságérzete utazás közben. Éppen ezért folyamatosan nő a biztonsági kamerák száma a BKK járatain, bővül az első ajtós felszállási rendben közlekedő járatok száma, valamint több közös ellenőrzés zajlik a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársaival.

A kerékpározásra, mint mindenki számára elérhető és vonzó mobilitási módra hívta fel a figyelmet a hónapban Désirée Bonis, Hollandia magyarországi nagykövete és dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója. A két fél, valamint a Holland Nagykövetség és a BKK női munkavállalói egy közös kerékpáros felvonulással hívták fel a figyelmet a kezdeményezésre. A Deák Ferenc tértől a Batthyány térig tartó közös biciklizés célja az volt, hogy rámutasson: a kerékpározás körülményeit azokért is kell fejleszteni, akik nyitottak, de még nem mernek kerékpárral útnak indulni Budapest utcáin.

Egymás munkájának hatékony támogatása érdekében stratégiai partnerséget kötött az Országos Mentőszolgálat és a Budapesti Közlekedési Központ. A kezdeményezés részeként novemberben plakátokat helyeztek ki a közösségi közlekedés járataira, amelyek segítségével az utasok gyorsabban és könnyebben láthatják el bajba jutott utastársukat. Erre azért van szükség, mert naponta 2-3 esetben szorulnak orvosi ellátásra a BKK ügyfelei a különböző járatokon utazva. Akár életet is menthet, aki felismeri és megfelelően tudja kezelni a kialakult veszélyhelyzetet.

Novemberben már második alkalommal csatlakozott a BKV Zrt. és a BKK az Astellas Pharma támogatásával megvalósuló kampányhoz, amely során a férfiak figyelmét kívánják felhívni a prosztatarák megelőzésére, valamint a rendszeres szűrések fontosságára. A Budapest legforgalmasabb villamosvonalán közlekedő Combino villamosok a kezdeményezés részeként „bajuszt növesztettek”, s így hívják a fel az utasok figyelmét az egészségük megőrzésére.