Ismét a BKV bajuszos Combinói és a BKK Citylight plakátjai hívják fel a figyelmet a férfiak egészségügyi szűrésére

Budapest, 2021. november 10. – Immár második alkalommal csatlakozott a BKV Zrt. és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az Astellas Pharma támogatásával megvalósuló kampányhoz, amelynek elsődleges célja felhívni a férfiak figyelmét a prosztatarák megelőzésének, korai felfedezésének jelentőségére. November 10-től egészen a hónap végéig ismét bajszos BKV Combinók közlekednek a körúton, hogy prosztatarákszűrésre buzdítsanak.

Hogy miért éppen a bajusz a jelképe az akciónak? Mert a világméretű kampány résztvevői minden év novemberében bajusznövesztéssel hívják fel a figyelmet a férfiak egészségügyi problémáira és azok megelőzésére.

Rendszeres szűréssel a prosztatarák időben diagnosztizálható és kezelhető lenne, ennek ellenére a férfiak halálozási statisztikájában kiemelt helyet foglal el – itthon 6000 újonnan regisztrált eset és 1500 elvesztett férfiélet a betegség éves mérlege. Szakértők szerint az évenkénti prosztatarákszűrés minden 45 év feletti férfinak javasolt panaszmentes állapotban is, hiszen a korai diagnózis a betegség sikeres kezelésének legfontosabb feltétele. Magyarországon a diagnosztizált prosztatarákos betegek mintegy 30 százaléka sajnos későn, már az áttétes stádiumban fordul orvoshoz. Szakértők szerint ez részben abból is fakad, hogy a férfiak általánosságban is idegenkednek a szűrővizsgálatoktól.

A BKV és a BKK 2021-ben – az Astellas Pharma felkérésére – ismét csatlakozott a mozgalomhoz: a prosztatarák megelőzésének, szűrésének és korai felfedezésének jelentőségére közös kampánnyal hívják fel a férfiak, és a rájuk figyelő társak, családtagok figyelmét.

Budapest legforgalmasabb villamosvonalán azért növesztett bajuszt 15 körúti Combino, hogy ez a fontos üzenet minél több emberhez eljusson. A BKK és az Astellas Pharma a megállókba és a forgalmas csomópontokba kihelyezett plakátokon, illetve a Margit körút elején elhelyezett 120 négyzetméteres falhálón ugyancsak a prosztatarák-megelőzést és a szűrés fontosságát hangsúlyozza.

A prosztatarák hazai statisztikája riasztó, ezért fontos – ahogy a kampány is nyomatékosítja –, hogy az életkorilag érintett férfiak feltétlen vegyenek részt a szűrővizsgálatokon! Ebben az elhatározásban kulcsszerep juthat a női családtagoknak, barátoknak is, hiszen gyakran ők azok, akik rábeszélik a férfiakat a vizsgálatra.

Adjunk együtt esélyt az egészségnek!

 

BKV Zrt.

Budapesti Közlekedési Központ