Ütemterv szerint halad az 1-es villamos felújítása

Kapcsolódó hírek:

A felújított Árpád híd M–Lehel utcai szakasz, egyúttal a megújuláson átesett Árpád híd M, a Honvédkórház és Lehel utca megállók ideiglenes forgalomba helyezésével újabb üteméhez érkezik 2013. december 15-én (vasárnap) az 1-es villamos vonalának felújítása. A következő hetekben, amíg a vonal déli szakaszán el nem kezdődik a munka, az 1-es és az 1A villamos a Közvágóhíd és az Árpád híd M között jár. Az Árpád híd M és a Bécsi út (1V), valamint az Árpád híd M és Óbuda, Bogdáni út (101V) között villamospótló autóbusszal lehet utazni. Az Árpád híd M–Lehel utca közötti szakaszt csak részlegesen adtuk át és helyezzük forgalomba: a villamosok érkező és induló végállomása is a Váci úttól keletre eső, azaz a Bécsi út irányú peron mellett lesz. A végleges utastájékoztatási felületek jövő tavasszal készülnek el, akkor kerül helyére a lift, a mozgólépcső is a megállókba, és a jövő májusi végleges átadásig a padok, a szemetesek is csak ideiglenesek.

Az Árpád híd M és a Lehel utca között az elmúlt két és fél hónap során átépítettük a teljes villamospálya-szerkezetet, ezáltal megszűnt a 10 km/órás sebességkorlátozás. Kicseréltük továbbá a felsővezetékeket, egyúttal az áramellátási rendszert is korszerűsítettük. Megújultak a villamosmegállók is: akadálymentes, esztétikus kivitelezésű, burkolt peronok készültek, új perontetőkkel. A Lehel utca megállónál új gyalogátkelőhelyet adunk át, amelyen kényelmesen, akadálymentesen lehet megközelíteni a Róbert Károly körútról a villamosperont.

Villamosközlekedés december 15-étől: már az Árpád híd M-ig

December 15-én (vasárnap) az első járatindulástól – a Lehel utca és az Árpád híd M közötti pályaszakasz ideiglenes átadásával – az 1-es villamos a Közvágóhíd H és az Árpád híd M, míg az 1A villamos a Népliget M és az Árpád híd M között jár. Az Árpád híd M-nél a villamosok érkező és induló végállomása is a Bécsi út irányú, azaz a Váci úttól keletre eső megállóban lesz. Az 1-es és az 1A villamos nem érinti a Népfürdő utca, a Szentlélek tér H, a Flórián tér, az Óbudai rendelőintézet megállókat és a Bécsi út végállomást.

Az 1-es és az 1A villamos a rövidített útvonalon az egyébként megszokott menetrend szerint közlekedik.

Villamospótló autóbuszok közlekedése: továbbra is a Bogdáni úttól és a Bécsi úttól

December 15-én (vasárnap) az első járatindulástól az 1-es és az 1A villamos helyett pótlóbuszok közlekednek a Bécsi út (1V), illetve az Árpád híd M és Óbuda, Bogdáni út (101V) és Árpád híd M között.

A villamosok pótlására továbbra is két buszpótló járat közlekedik: az 1V és a 101V számjelzésű. Pestről Buda felé az 1V és a 101V busz megáll a Szentlélek térnél. Budáról Pest felé viszont – az Árpád híd forgalomtechnikai adottságai miatt – az 1V busz nem, csupán a 101V busz, így a Vörösvári útról a Szentlélek térre csak a 137-es, a 218-as vagy a 237-es busszal lehet eljutni.

1V villamospótló autóbusz

Az 1V jelzésű villamospótló autóbusz a Bécsi út és az Árpád híd M között közlekedik, és az alábbi megállóhelyeket érinti:

  • Bécsi út (Vörösvári út) végállomás, felszállóhely: a Vörösvári úton a villamos-végállomás melletti vágányok helyén kialakított autóbusz-megállóhely,
  • Vörösvári út: a 160-as, a 218-as és a 260-as autóbusz Vörösvári út megállóhelye,
  • Óbudai rendelőintézet: a 137-es, a 160-as, a 218-as, a 237-es és a 260-as autóbusz megállóhelye,
  • Szőlő utca: a 137-es, a 218-as és a 237-es autóbusz megállóhelye,
  • Flórián tér: a 137-es, a 218-as és a 237-es autóbusz megállóhelye,
  • Népfürdő utca: a 26-os, a 34-es és a 106-os autóbusz megállóhelye,
  • Árpád híd M végállomás, leszállóhely: a 901-es autóbusz megállóhelye,
  • Árpád híd M végállomás, felszállóhely: a 34-es autóbusz korábbi végállomása,
  • Népfürdő utca: a 34-es és a 106-os autóbusz megállóhelye,
  • Szentlélek tér H: a 34-es, a 106-os és a 226-os autóbusz megállóhelye,
  • Flórián tér: a 137-es, a 218-as és a 237-es autóbusz megállóhelye,
  • Vihar utca: a 137-es, a 218-as és a 237-es autóbusz megállóhelye,
  • Óbudai rendelőintézet: a 137-es, a 160-as, a 218-as, a 237-es és a 260-as autóbusz megállóhelye,
  • Bécsi út (Vörösvári út) végállomás, leszállóhely: a Vörösvári úton a villamos-végállomás melletti vágányok helyén kialakított autóbusz-megállóhely.

101V villamospótló autóbusz

Az 1V jelzésű villamospótló autóbusz Óbuda, Bogdáni út és az Árpád híd M között közlekedik, és az alábbi megállóhelyeket érinti:

  • Óbuda, Bogdáni út végállomás, felszállóhely: a 9-es busz felszállóhelye,
  • Bogdáni út: a 34-es, a 106-os, a 134-es és a 226-os autóbusz megállóhelye,
  • Raktár utca: a 34-es, a 106-os, a 134-es és a 226-os autóbusz megállóhelye,
  • Szentlélek tér H: a 34-es, a 106-os, a 134-es és a 226-os autóbusz megállóhelye,
  • Népfürdő utca: a 26-os, a 34-es és a 106-os autóbusz megállóhelye,
  • Árpád híd M végállomás, leszállóhely: a 901-es autóbusz megállóhelye,
  • Árpád híd M végállomás, felszállóhely: a 34-es autóbusz korábbi végállomása,
  • Népfürdő utca: a 34-es és a 106-os autóbusz megállóhelye,
  • Szentlélek tér H: a 34-es, a 106-os és a 226-os autóbusz megállóhelye,
  • Flórián tér: a 9-es, a 34-es, a 86-os, a 106-os, a 134-es és a 226-os autóbusz megállóhelye,
  • Raktár utca: a 9-es és a 86-os autóbusz megállóhelye,
  • Óbuda, Bogdáni út végállomás, leszállóhely: végállomási leszállóhely.

Díjszabási tudnivalók

A pótlás miatti kényszerű átszállás nem minősül útmegszakításnak. Az átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint egyszeres átszállójegy – használata esetén nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel lehet tovább utazni. A kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell (a gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből). Az átszállójegyet a kényszerű átszállás miatt nem kell újra kezelni, mivel az mindkét végén számkockával rendelkezik.

Közúti közlekedés

A Róbert Károly körút Lehel utca és Pap Károly utca közötti szakaszán mindkét irányban megszűnik a belső sáv lezárása és az ideiglenesen létesített autóbuszsáv.

A Róbert Károly körút Lehel utcai, Teve utcai és Váci úti csomópontjában visszaáll a korábbi forgalmi rend: ismét lehet balra kanyarodni.

A Lehel utcai ideiglenes villamos-végállomással együtt megszűnik az átmeneti gyalogátkelőhely is. Az ideiglenes villamos-végállomás peronjának bontása miatt a Róbert Károly körúton a Lehel utcai csomópont előtt az Árpád híd irányában csak 2 forgalmi sáv lesz járható a várhatóan néhány napot igénybe vevő munkálatok befejezéséig.

A villamospótló autóbusz visszakanyarodásának segítése érdekében a Róbert Károly körút Pap Károly utcai csomópontjában az Árpád híd felől – kizárólag az autóbuszok részére – ideiglenesen engedélyezett lesz a visszakanyarodás. Kérjük, hogy az egyéni közlekedők ezt ne használják! Helyette a Teve utcánál ismét megnyíló balra és visszakanyarodó sávot vegyék igénybe!

A felújítás kivitelezője 2013. december 21. és 2014. január 6. között az Árpád hídon szünetet tart, ezért az Árpád híd belső forgalmi sávját Budáról Pestre ebben az időszakban egész nap használhatják az autósok is. A Népfürdő utcai le- és felhajtó, illetve a Váci úti ideiglenes villamos-végállomás közötti szakaszon a Róbert Károly körút belső sávjai változatlanul lezárva maradnak.

Az 1-es villamos felújításáról

A pályák rossz állapota miatt mára halaszthatatlanná vált felújítás során teljesen újjáépítjük a pályaszerkezetet, megszüntetjük a sebességkorlátozásokat, átépítjük a megállóhelyeket, megújítjuk az áramellátó és a jelzőberendezési rendszert. A rekonstrukció végeztével megszűnnek a leromlott pályaállapot miatti sebességkorlátozások, ezáltal csökken az utazással töltött idő. Ezenkívül az akadálymentesített a megállóhelyek könnyű beszállást biztosítanak majd a vonalon közlekedő új, alacsonypadlós korszerű villamosokba is.

A felújítás kivitelezési munkái a Bécsi út–Lehel utca közötti szakaszon kezdődtek, majd 2014 nyarától a pálya Lehel utca–Puskás Ferenc Stadion M közötti része következik. A munkálatok ezeken a szakaszokon várhatóan 2014 végéig fejeződnek be. Szintén munkák kezdődnek a vonal déli szakaszán, ahol a Közvágóhídtól a Rákóczi hídon át a Fehérvári útig hosszabbítjuk meg az 1-es villamos vonalát.

A kivitelezés része az „1-es és 3-as villamosvonalak továbbfejlesztése I. üteme, a budapesti körgyűrűs, kötöttpályás hálózat fejlesztésének részeként” c. projektnek, amelyet az Európai Unió Kohéziós Alapja az Új Széchenyi Terv keretében támogat. A projekt 93,92% európai uniós támogatás felhasználásával, összesen 44.442.766.724 Ft értékben valósul meg. A beruházás kivitelezője a Városi Vasútépítő Konzorcium, amelynek tagja a Colas Alterra Zrt. és az A-HÍD Építő Zrt. A felújítás részleteiről a BKK weboldalán olvashatnak bővebben.

Korszerűsítik az 1-es villamos legrégebbi szakaszát Szeptember végén kezdődik az 1-es villamos pályafelújításának első üteme Kiírtuk a közbeszerzési eljárást az 1-es villamos meghosszabbítására és felújításának második szakaszára Kiírtuk a közbeszerzési eljárást az 1-es villamos felújításának első szakaszára Érvényben a támogatási szerződés: indul a villamosfejlesztés az 1-es és 3-as vonalán Kiírtuk a közbeszerzési eljárást az új alacsonypadlós villamosok beszerzésére Kiírtuk a közbeszerzési eljárást a 3-as villamos felújítására 1-es és 3-as villamos fejlesztése