Közlemények

Korszerűsítik az 1-es villamos legrégebbi szakaszát

Régóta várt fejlesztés megvalósítása kezdődik el a fővárosban — az 1-es villamos munkálatai 2013. szeptember 28-án, szombaton a Bécsi út és a Lehel utca közötti szakasz felújításával. A december 15-ig tartó első ütemben a Bécsi út és a Lehet utca közötti, a vonal legrégebbi szakasza korszerűsödik. A projektindító sajtótájékoztatón Szeneczey Balázs, városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes, Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója és Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója ismertette a felújítás és az ideiglenes forgalmi rend részleteit.

Az ünnepélyes projektindító rendezvény egyben jelentős alkalom volt Budapest életében. A kimagasló európai uniós támogatást élvező fejlesztés a főváros második legfontosabb közlekedési beruházása. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy „nagy adósságot törleszt a főváros vezetése a budapestieknek a felújítás megkezdésével”. Az 1980-as évek elejére megálmodott vonal gyorsjáratként látta meg a napvilágot, viszont azóta elhasználódott vágányok már jelentős sebességkorlátozást kényszerítettek a villamosközlekedésre, a peronok, megállók elavultsága tovább már nem vállalható. A városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes kihangsúlyozta: „Tarlós István főpolgármester választási programjában szerepeltette a villamosvonal teljes felújítást, és ez most el is kezdődik”.

„Főpolgármester úr közlekedésfejlesztési programjának az egyik legfontosabb eleme az 1-es villamos felújítása. Hivatalba lépése óta, a BKK elkezdte folyamatosan megvalósítani ezt a programot és már több mint 100 milliárd forint értékű új európai uniós támogatást szereztünk” – kezdte a holnapi felújítást megelőző projektindító sajtótájékoztatón beszédét Vitézy Dávid. „Két évünk volt arra, hogy elkészítsük a kiviteli terveket és megszerezzük a szükséges engedélyeket. 2015-re a teljes vonalat korszerűsítjük és meg is hosszabbítjuk, így valóban egy gyors közlekedési módot kínál majd annak a közel 150 ezer utasnak, akik naponta ezen a vonalon közlekednek. A majdan az új síneken futó egy másik jelentős projekt keretében újonnan beszerezett villamosok az autózással versenyképes sebességet érnek el” – hívta fel a figyelmet a tekintélyes változásra a vezérigazgató.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója kiemelte, hogy a BKV mindent megtesz a felújítás idején megváltozott szolgáltatás komfortjának biztosításához. „Az 1-es villamoson 285 fő fér el, ezért igyekszünk ugyanezen férőhelyszámot biztosítani a pótlóbuszokon is. Hétköznap 36 kb. 108 férőhelyes csuklós buszt, hétvégén pedig 14-et közlekedtetünk majd, ebből 7 jármű alacsonypadlós lesz” – mondta Bolla Tibor.

Mindhárom megszólaló tisztelettel kérte az utazóközönség és az autóval közlekedők türelmét, a felújítás helyszínén közvetlenül érintett lakók és a vonzáskörzetben dolgozók megértését a felújítás idején adódó forgalomkorlátozásokért.

Hasznos tartalmak és információk

www.budapest.hu

A projekt hivatalos aloldala: www.bkk.hu/1esvillamos

Az 1-es villamos történetéről, a kivitelezőről, a költségvetésről

Tudnivalók a közösségi és közúti közlekedésről, forgalmi információk

Az 1-es és 3-as villamos vonalak továbbfejlesztésének I. üteme, a budapesti körgyűrűs, kötöttpályás hálózat fejlesztésének részeként” c. projektet az Európai Unió Kohéziós Alapja az Új Széchenyi Terv keretében közel 38 milliárd Ft-tal támogatja.

Villamos és villamospótló buszok közlekedése 2013. szeptember 28-tól

Szeptember 28-ától, szombattól várhatóan december közepéig az 1-es és az 1A villamosok rövidített útvonalon közlekednek.

–          1-es villamos: Közvágóhíd H és Lehel utca között;

–          1A villamos: Népliget M és Lehel utca között közlekedik.

A villamosok a Lehel utcánál ideiglenes végállomáson fordulnak meg: a jelenlegi villamosmegállóval ellentétes oldalon, a Lehel utca kereszteződése előtt, a bútoráruházzal szemben alakítjuk ki az ideiglenes peronokat. Az ideiglenes végállomást a Lehel utca kereszteződésénél kijelölt gyalogos átkelőhelyen keresztül lehet megközelíteni a Róbert Károly körút mindkét oldaláról, ahol a villamospótló autóbuszok megállója is lesz.

Az 1-es és az 1A villamosok a rövidített útvonalon az egyébként megszokott menetrend szerint közlekednek. Szeptember 28-ától, szombattól várhatóan december közepéig az 1-es és az 1A villamosok helyett pótlóbuszok közlekednek a Bécsi út, illetve Óbuda, Bogdáni út és a Lehel utca között. A villamosok pótlására két járatot indítunk: 1V és 101V jelzésű autóbuszokat. Pestről Buda felé az 1V és a 101V buszok megállnak a Szentlélek térnél. Budáról Pest felé viszont az Árpád híd forgalomtechnikai adottságai miatt az 1V buszok nem, csupán a 101V buszok állnak meg a Szentlélek térnél (ezért is indítottunk kétféle buszjáratot a villamos pótlására), így a Vörösvári útról a Szentlélek térre csak a 137-es, 218-as vagy a 237-es busszal lehet eljutni.

Közúti közlekedés

Az ideiglenes Lehel utcai villamos-végállomás előkészítése miatt a Róbert Károly körút Árpád híd felé vezető oldalán a Lehel utca előtt a belső két sávot lezártuk. Ez az állapot mindaddig fennmarad, amíg az ideiglenes villamos-végállomás működésére szükség van.

A munkavégzés idején, szeptember 28-ától december 15-éig a közúti forgalomban is korlátozásokra kell számítani, ugyanakkor az érintett útszakaszon irányonként minimum 2-2 forgalmi sávot biztosítunk az autóforgalom számára. A villamospótló buszok közlekedésének gyorsítására ideiglenes autóbuszsávot jelölünk ki mindkét irányban a Róbert Károly körút Teve utca és Lehel utca közötti szakaszán és természetesen megmarad a Vörösvári úton az Árpád híd felé a jelenleg is kijelölt autóbuszsáv.

Az Árpád híd mindkét irányban csak 2-2 forgalmi sávon lesz járható, mivel a villamosvágányok melletti 1-1 forgalmi sáv szükséges a villamospálya felújítási munkáihoz. Ez jelentősen csökkenti a híd áteresztő képességét, ezért javasoljuk a Megyeri híd (északi M0-híd) igénybe vételét a gépkocsival közlekedők számára.

A villamosvágányok felújítása idején számos kisebb, időszakos forgalomkorlátozásra is számítani kell majd. Ezekről a Budapesti Közlekedési Központ időszerű, részletes tájékoztatást ad majd a BKK INFO híradásinak segítségével.

Budapest, 2013. szeptember 27.

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala Kommunikációs Igazgatóság

Budapesti Közlekedési Központ

BKV Zrt.

Kategória: Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.