Óbudán bővül a MOL Bubi közbringa-rendszer

Budapest, 2023. március 31. – Újra jelentősen bővült a MOL Bubi közbringa-rendszer szolgáltatási területe. A Városliget után ezúttal Óbudán hozott létre a BKK hét gyűjtőállomást, ahonnan fontos közlekedési csomópontokat is el lehet érni ezentúl a közbringákkal is. Az új állomásokat március 31-én adták át a főváros, a kerület, illetve a BKK és a MOL vezetői.

MOL Bubi, Óbuda

 

A Budapesti Közlekedési Központ folytatja a MOL Bubi közbringa-rendszer idei bővítését. A hálózat március elején a Városligetben három gyűjtőállomással gyarapodott, most pedig a fővárosiak igényeinek megfelelően a III. Kerületi önkormányzat támogatásával Óbudán tovább terjeszkedik a MOL Bubi, így már 190 állomáson vehetik fel és tehetik le a kerékpárokat a budapestiek.

A közbringa-rendszer a III. kerületben összesen hét új helyszínen vált elérhetővé:

  • a Szentlélek téren a HÉV-megálló közelében,
  • a Flórián téren,
  • a Tímár utcában a HÉV megálló mellett,
  • a Kiscelli utca és a Pacsirtamező utca, a posta melletti kereszteződésben
  • a Kórház utca és a Polgár utca sarkán,
  • a Szőlő utca és a Vörösvári út találkozásánál,
  • az Óbudai rendelőintézet közelében.

Az újabb III. kerületi gyűjtőállomások kialakításakor a BKK figyelemmel volt arra is, hogy Óbuda olyan pontjai is bekerüljenek a MOL Bubi lefedettségi körébe, ahol könnyen át lehet szállni a közösségi közlekedés kiemelt járataira, a többi között a H5-ös HÉV-re és az 1-es villamosra.

A bővítés közben szempont volt az is, hogy a fővárosiak által kedvelt környékbeli kirándulóhelyek és kulturális központok is könnyebben megközelíthetővé váljanak.

MOL Bubi, Óbuda.

„Régóta gondolkodtam azon, hogy elsütöm azt a szóviccet, hogy döntsük el, milyen Budapestet szeretnénk, bubisat vagy menteset. És eldöntöttük, hogy bubisat szeretnénk”– mondta az óbudai gyűjtőállomások hivatalos átadásán Karácsony Gergely. A főpolgármester hozzátette, hogy „nem autós közlekedőkben, közösségi közlekedést használókban vagy bringásokban, hanem budapestiekben és Budapesten közlekedő emberekben gondolkodunk, akik a lehető legkönnyebb kombinációt keresik, hogy a leghatékonyabban tudjanak közlekedni.”

A sajtótájékoztatón dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a Flórián tér közelében kialakított gyűjtőállomásokkal a MOL Bubi végre fontos óbudai helyszíneken is elérhetővé válik. Hozzátette: a most átadott állomásoknak köszönhetően már alig van olyan forgalmas fővárosi csomópont, ahol nem lehet elérni a közbringákat. Dr. Walter Katalin kiemelte, hogy a 7 új óbudai állomás az átszállási lehetőségeknek köszönhetően jelentős forgalmat generálhat a közösségi közlekedés számára is.

„Nagyon örülök ennek a napnak, mert ma a harmadik kerület közlekedése újra fejlődik és előrelép” – erről már Kiss László, a III. kerület polgármestere beszélt. A városvezető úgy folytatta: „Önkormányzatunk épp a napokban nyerte el másodszorra a Kerékpárosbarát Munkahely díjat, ennek oka, hogy azt gondoljunk, hogy közlekedjen akár tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy rollerrel valaki, biztonságos és gyors lehetőséget kell biztosítanunk arra, hogy a közlekedését megoldja. Az új MOL Bubi állomás nem véletlenül a HÉV- és villamosmegálló mellé került: hiszünk benne, hogy segítenünk kell az integrált közlekedési módokat, valamint azokat, akik a harmadik kerületen belül szeretnének kerékpárt használni és arról átszállni más közlekedési eszközökre. Célunk, hogy több ilyen MOL Bubi pont jöjjön létre, hogy egyre könnyebbé váljon minden kerületi számára is a közlekedés.”

Czikora Tamás, a MOL-csoport Mobilitás vezetője azt hangsúlyozta az eseményen, hogy „a társaságnak, mint a régió egyik legerősebb és legsokoldalúbb vállalatának tevékenységei között kiemelt szerepet kap a mobilitás, a többi között töltőállomásokkal, a MOL LIMO közösségi autózással és a MOL Plugee elektromos töltő hálózattal hozzájárulnak a térség mobilitásának fejlesztéséhez. Abban hiszünk, hogy a mobilitási rendszereknek együtt kell jól működnie, és minél több lehetőséget kell nyújtanunk a felhasználóinknak. Mi kilométereket, és nem litereket szeretnénk értékesíteni – tette hozzá Czikora Tamás. Kiemelte, hogy ezért is adnak például a MOL Limo előfizetőknek MOL Bubi havi bérletet, hiszen a két rendszer felhasználójaként a fenntartható közösségi közlekedés fő célját valósítjuk meg, a városon belüli rugalmas és gyors közlekedést, saját autó használata nélkül.  Hozzátette: büszkék arra, hogy a MOL, mint a MOL Bubi névadója, hozzájárul a biciklis közlekedés népszerűsítéséhez, és bíznak benne, hogy az olyan események, mint a mai is hozzájárulnak a rendszer sikerének megtartásához, sőt növeléséhez!”

 

Egyre nagyobb területen szolgálja ki a MOL Bubi az ügyfeleket

A közbringák iránti növekvő igényeknek megfelelően nemcsak a szolgáltatási terület, hanem a kerékpárok száma is nőtt. A rendszer két évvel ezelőtti újraindulása óta a MOL Bubi flottája már a közel a duplájára nőtt. A BKK 2022-ben összesen 500 vadonatúj MOL Bubi biciklit állított forgalomba, a legutóbbi, 2023 elején történt 200 darabos bővítés után pedig már 2260 bicikli áll az ügyfelek rendelkezésére. Az állomások sora pedig februárban a Hard Rock Hotelnél és az Orczy térnél kiépített állomással gyarapodott és a Városligetben is három új állomás szolgálja ki a felhasználókat.

A közbringarendszer a felhasználóbarát applikációnak, a könnyű regisztrációnak és a korszerűbb kerékpároknak köszönhetően a 2021 májusi megújulása óta sorra döntötte a rekordokat, a napokban pedig a rendszer átlépte a 4,6 milliós utazásszámot.

A Budapesti Közlekedési Központ célja, hogy a fővárosiak igényeit kiszolgálva a lehető legtöbb ügyfél számára elérhetővé váljon a szolgáltatás, ezért a társaság az idén is folyamatosan bővíti a közbringra-rendszer szolgáltatási területét és a flottáját. A BKK a napokban egy kérdőívet is kiküldött a felhasználóknak, amellyel a használati szokásokat és a fejlesztési irányokat méri fel.

A fejlesztések sora tehát folytatódik, így a társaság azt javasolja, hogy akit teheti, minél előbb váltsa meg havi vagy éves bérletét, hogy a MOL Bubi szolgáltatás adta lehetőségeket kihasználja. A kellemes jó idő elérkezése is motiváció lehet az ügyfelek számára, hogy mielőbb megújítsák bérleteiket.