Akciók a buszsávokért

Másfél ezer intézkedés és 15 millió forintnyi bírság a mérlege az elmúlt három év autóbuszsáv-ellenőrzéseinek. A BKK, BRFK és a FÖRI közösen megvalósított, kétnapos akcióinak fő célja azonban nem a büntetés, hanem annak tudatosítása: a buszsáv jogosulatlan használata során a több tucatnyi utast szállító autóbuszokat, vagy akár a beteghez, sérülthöz igyekvő mentőautót hátráltathatják a személyautók sofőrjei.

Budapesti Közlekedési Központ

Budapesti Közlekedési Központ

A vezető szemszögéből készült fotó, amint más járművek a buszsávban haladnak

Havonta egyszer, két napon át a szokásosnál is jobban izzik a levegő, többet csörög a telefon a BKK Forgalomirányító Központjában, ahol egy erre a feladatra delegált diszpécser tartja a kapcsolatot a buszsávellenőrző akcióban résztvevő rendőrkollégákkal, a „lila csíkos autóban” a várost járó BKK forgalomirányítókkal és az autóbusz-járművezetőkkel - így segítik a háttérből az akció sikerességét.

 

 

Az összehangolt művelet során a reggeli és délutáni csúcsban a leginkább problémás helyszíneken ellenőrzik a buszsávokat a BRFK munkatársai, napközben pedig az árurakodás szempontjából kritikus vonalakon járőröznek.

A metrópótlás idején a pótlóbuszok által használt sávok ellenőrzése kiemelt figyelmet kapott, hagyományosan pedig a bevezető utak és a belvárosi buszsávok kerülnek fókuszba ezeken a napokon.

 

A rendőrök autósokat ellenőriznek, a háttérben a 110-es busz látszik

 

A két legutóbbi, januári és februári akció során a buszsávokat jogosulatlanul használók mellett a szabálytalanul várakozókra és rakodókra, valamint a közösségi közlekedési járművek megállóhelyein várakozó járművekre figyeltek kiemelten a BRFK munkatársai. A diszpécserek közvetítésével a járművezetőknek kitüntetett szerepe volt a szabálytalanul várakozó járművek azonosításában.

 

Munkában a BKK munkatársai a monitorjaik előtt

 

2023-ban már a negyedik „évadja” kezdődött a BKK, a FÖRI és a BRFK stratégiai partnerségében megvalósuló és rendkívül sikeres autóbuszforgalmisáv-ellenőrzési akcióinak. 2020-ban még kísérleti jelleggel zajlottak az akciók, az elmúlt két évben pedig már jól bevált módszer szerint valósultak meg az ellenőrzések.

2020 óta összesen 43 napon 1553 intézkedés történt és 15 870 ezer forintnyi bírságot szabtak ki a rendőrök.

Az együttműködés keretében a 2023-ra tervezett további közös akciók időpontjainak egyeztetése folyamatosan zajlik.

A 8E busz halad el a többi jármű mellett

Budapesti Közlekedési Központ

Budapesti Közlekedési Központ

Ajánló