Lehetőség, nem lemondás – ezért éri meg közösségi közlekedésre váltani

Budapest, 2024. szeptember 16. Olcsóbb, „dugóbiztos”, környezetbarát és még az időnkkel is okosabban bánik, hiszen a buszon, vonaton, villamoson, trolin vagy héven akár még dolgozhatunk is. A közösségi közlekedést választani lehetőség, nem lemondás – erre hívja fel a figyelmet szeptember közepén induló közös kampányában a BKK, a Volánbusz és a MÁV-START. A közlekedésszervezők hangsúlyozzák, hogy a tavasz óta érvényes bérletmegállapodással mind a fővárosban, mind az agglomerációban egyszerűbb és átláthatóbb lett a közösségi közlekedés, ráadásul az autóhasználattal járó súlyos kiadásokkal szemben jelentős megtakarítások, illetve kedvező jegy- és bérletárak várják azt, aki lerakja a slusszkulcsot.

 

A koronavírus-járvány óta folyamatosan növekszik az autóforgalom a fővárosban és környékén, amelyhez az agglomerációból ingázó, egyre nagyobb számú lakosság is jelentősen hozzájárul.

Mindez hosszú távon nemcsak környezetvédelmi szempontból hátrányos, hanem sok feszültséggel és időveszteséggel is járhat. Egy tele tank benzin ára ma már 35 ezer forintra is rúghat, az autó fenntartása pedig hosszú távon komolyan megterhelheti a pénztárcát, míg közösségi közlekedést használva jóval kevesebb havi kiadással kell számolni.

Utóbbi választása tehát nem lemondást jelent, hiszen elkerüljük a dugóban várakozást, a parkolóhely-keresést és az ezekkel járó stresszt, utazás alatt pedig megannyi dologgal elüthetjük az időt. A BKK, a Volánbusz és a MÁV-START szeptember közepén induló kampányában egy közös kisfilmmel, közösségi oldalakon, rádióban, valamint a Volánbusz által üzemeltetett járműveken és egyéb felületeken arra ösztönöz, hogy minél többen váltsunk közösségi közlekedésre.

 

Minden utas jól járt az új tarifarendszerrel

 

A közlekedésszervezők a kampányban rámutatnak arra, hogy a tavasszal életbe lépett bérletmegállapodásnak köszönhetően átláthatóan és kedvezőbb áron érhető el a közösségi közlekedés. A budapesti bérletesek és az agglomerációból ingázók is jól jártak: a 8a950 forintért elérhető havi Budapest-bérlet mellett a 9450 forintos Pest vármegye- és a 18 900 forintos országbérletet is elfogadják a BKK-járatokon. A 14 éven aluliak az egész országban ingyen utazhatnak a helyközi és egyes települések helyi járatain, de jól jártak az idősebb diákok is, akik havi 945 forintért vehetik igénybe az agglomerációs és a budapesti, 1890 forintért pedig az ország területén a helyközi és egyes településeken a helyi közösségi közlekedést.

Az utazás könnyen megtervezhető a BKK BudapestGO vagy a MÁV applikációban, amelyekben pár kattintással jegyet vagy bérletet is egyszerűen és gyorsan vásárolhatunk, a környezetünket is védve a digitális termékekkel.