Tanulmánytervet készíttet a dél-pesti villamosfejlesztésekről a BKK

Budapest, 2024. június 6. – Új szakaszába lépett a dél-pesti villamoshálózat fejlesztésének tervezése: a BKK ajánlati felhívást tett közzé egy megvalósíthatósági tanulmányterv elkészítésére. A forgalmi és műszaki vizsgálatnak tartalmaznia kell a 42-es villamos vonalának lehetséges fejlesztését és meghosszabbítását, valamint a 3-as villamosvonal tervezett pesterzsébeti meghosszabbítását is.

 

CAF-villamos a 42-es vonalán.

 

Jelentős villamosfejlesztések előkészítésébe kezdett a BKK, amelyek finanszírozására támogatási kérelmet nyújtott be az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz (IKOP Plusz) keretében.

Ezek közé tartoznak a dél-pesti villamoshálózat fejlesztései is, amelyek versenyképesebbé tehetik a főváros közösségi közlekedését. Ezekhez a fejlesztésekhez kapcsolódva a BKK komplex hálózati és műszaki-forgalmi részletes megvalósíthatósági tanulmányterv készítésére tett közzé ajánlati felhívást.

 

A nyertes ajánlattevőnek többek között feladata lesz, hogy

  • aktualizálja a 42-es villamosvonal fejlesztésére és meghosszabbítására vonatkozó korábbi terveket;
  • megvizsgálja a fejlesztés környezetét, valamint
  • hálózatszervezési tanulmánytervet készítsen, hogy a projekt a legjobban illeszkedjen a közlekedők igényeihez.

 

A tanulmányterv tervezési területe a 3-as villamos vonalának tervezett pesterzsébeti meghosszabbítását is magában foglalja, hiszen a térség változásainak egymásra gyakorolt hatását így lehet a legjobban megvizsgálni.

A tanulmány kiterjed még a 3-as villamos tervezett pesterzsébeti, illetve a 42-es villamos tervezett és meglévő szakaszai térségében lévő közösségi közlekedési hálózatra (így például a 2B, az 52-es és a 62A villamos szerepére), valamint a fenntartható közlekedési módok támogatására és az élhető, akadálymentes közterületek kialakítására is.

 

A BKK július 4-éig várja a jelentkezőket; eredményes eljárás lefolytatása esetén a tanulmányterv elkészítése várhatóan fél évet vesz igénybe.

 

Bővülő hálózat, átszállás nélküli kapcsolatok

 A BKK tervei szerint számos, a villamosokat érintő fejlesztés lehet Budapesten 2030-ig, amelyek remélhetőleg az Európai Unió társfinanszírozásával valósulhatnak meg.

 

A tervezett fejlesztéseknek köszönhetően kényelmesebb és versenyképesebb lehet a közösségi közlekedés a XX. kerületben: a 3-as villamos hosszabb útvonalon, egészen a Pesterzsébet központjában található lakótelepig közlekedhetne.

A 42-es villamosvonal tervezett fejlesztésének és meghosszabbításának eredményeként a jövőben a jelenleginél sokkal gyorsabban és kényelmesebben elérhető lenne az M3-as metró a XVIII. kerületi Gloriett-, Szent Lőrinc- és Havanna-telepről, és lényegesen könnyebbé válhat a Kispesti temető, valamint a Bozsik Aréna megközelítése is.

 

A tervezett fővárosi villamosfejlesztésekről ezen az oldalon olvashat bővebben.