Budapestre érkezett az első új CAF-villamos karosszériája

Budapest, 2024. június 10. – Megérkezett az első Budapesten összeszerelendő CAF-villamos kocsiszekrénye a megrendelt és gyártás alatt lévő 51 új szerelvényből, amelyeknek köszönhetően a jelenlegi 30-ról mintegy 40 százalékra növekedhet az alacsony padlós villamosok aránya a fővárosban.

 

CAF-kocsiszekrény.

 

Már Budapesten van az 51 darabos új CAF-villamosflotta első kocsiszekrénye, amelynek összeszerelését a spanyol gyártó felügyeletével – jelentős magyar hozzáadott értékkel – a BKV Vasúti Járműjavító munkatársai végzik. Többek között magyar szakemberek hajtják végre

  • a járművek elektronikai szerelését;
  • az ajtók, az ablakok és az ülések beszerelését;
  • az utastéri berendezések (például a monitorok és a kapaszkodók) felszerelését, valamint
  • a vezetőfülke kialakítását.

 

CAF-kocsiszekrény

 

Folyamatos a járműflotta megújítása

A BKK 2022 novemberében 20 rövid, 2023 márciusában 26 rövid és 5 hosszú (összesen 31) CAF-villamost rendelt meg. Ezek között van Budapesten összeszerelendő, valamint Spanyolországban gyártott és ott összeszerelt villamos is – ilyen lesz az első, amely 2024 őszén forgalomba állhat. Az új járművekkel először tervezetten a dél-pesti vonalakon növekedhet az alacsony padlós villamosok aránya. A flotta utolsó járműve előreláthatólag 2026. nyár végén érkezik Spanyolországból. A villamosokat a BKK az Európai Unió társfinanszírozásával szerzi be.

A budapesti villamosbeszerzésekkel 2021-ig 73 vadonatúj CAF állt forgalomba. Az újabb, összesen 51 jármű forgalomba helyezésével a tervek szerint 2025 végétől olyan vonalakon is közlekedhetnek alacsony padlós, légkondicionált, energiatakarékos villamosok, ahol jelenleg csak néhány vagy egyáltalán nem közlekedik.

 

Újabb villamosok jöhetnek Budapestre 2030-ig

További járművek beszerzése is esedékessé válik a jövőben: a BKK már dolgozik annak a tendernek a kiírásán, amelynek köszönhetően akár további 110 új, korszerű villamos érkezhet a fővárosba. A 2022-ben elkezdett műszaki előkészítés, az egyeztetések, majd az eredményes hatósági eljárás eredménye, hogy idén januárban elvi előzetes típusengedélyt szerzett a BKK.

A budapesti villamosfejlesztésekről és a járműflotta megújításáról ezen az oldalon olvasható bővebb információ.