Megújul a fővárosi járműflotta: további 31 új CAF villamos érkezik Budapestre

Budapest, 2023. március 24. – A Budapesti Közlekedési Központ és a Miniszterelnökség által aláírt támogatói szerződésnek köszönhetően mostanra minden akadály elhárult a fővárosi villamosflotta korszerűsítése elől. A következő években összesen 51 modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamos érkezik a fővárosba.

A Miniszterelnökség és a Budapesti Közlekedési Központ által aláírt támogatói szerződésnek köszönhetően minden akadály elhárult a fővárosi villamosflotta további korszerűsítése elől. Ahogy arról korábban Karácsony Gergely főpolgármester beszámolt, a BKK és a Fővárosi Önkormányzat újabb járművekkel fiatalítja a budapesti járműparkot. Egy február végi kormánydöntés értelmében a Széchenyi Terv Plusz program keretében összesen 51 villamossal gazdagodik a főváros. A tavaly októberben már megrendelt 20 rövid villamos és a most megrendelt további 31 villamos ( 26 rövid és 5 hosszú jármű) 2024 szeptember végétől áll majd fokozatosan forgalomba, az utolsó villamos átadási határideje 2026. november 30.

Az Európai Unió támogatásával érkező villamosokkal jelentősen bővülhet az alacsonypadlós szolgáltatás Budapesten. A jövőben olyan vonalakon is közlekedhetnek alacsonypadlós villamosok, ahol jelenleg csak néhány elérhető, vagy egyáltalán nem közlekednek. Ezekre a járművekre a mozgáskorlátozottak, és a babakocsival közlekedők is könnyebben tudnak majd fel- és leszállni. A villamosok energiahatékonyak, ugyanis a visszatápláló fékezésüknek köszönhetően, a fékezés során keletkező energiát – amennyiben a felsővezeték hálózat fogadóképes – visszatáplálják a hálózatba.

 

Folyamatosan korszerűsödik a főváros villamosflottája

A BKK és a Fővárosi Önkormányzat 54 milliárd forint Európai Uniós forrásból vásárolhatja meg a járműveket. A jelenleg megrendelt 31 villamos lehívásához arra volt szükség, hogy Magyarország Kormánya megegyezzen az Európai Bizottsággal, és partner legyen abban, hogy a Fővárosi Önkormányzat további új villamosok beszerzését is finanszírozni tudja az Európai Uniós Kohéziós Alapból. Bár a járművek beszerzéséről már 2019 májusában megállapodott a kormány és a főváros, a forrás biztosításáról szóló döntés csak most született meg.

Az „51 darab CAF villamos beszerzése Budapest részére” (IKOP-3.1.0-15-2023-00025)” a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása. A projekt megvalósítását az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében a Kohéziós Alapból 54.148.355.554 forinttal támogatja, amelyhez a Fővárosi Önkormányzat 304.938.446 forint önrésszel járul hozzá. A Támogatási Szerződés teljes összege a fővárosi önrésszel nettó 54.453.294.000 forint.