Megújult a Határ úti aluljáró – régi adósságot törlesztett Budapest a fontos külvárosi csomópontban

Budapest, 2024. május 30. – Rendezett és akadálymentes lett a Határ út metróállomáshoz kapcsolódó gyalogos-aluljáró, amelynek teljes területét május 30-án, csütörtökön vehették birtokukba az arra közlekedők. Budapest egyik forgalmas aluljárójának korszerűsítése során liftek épültek a felszín és az aluljárószint között, hogy a babakocsival, a nagyobb csomaggal közlekedők, valamint a mozgásukban korlátozottak is könnyen elérjék a metróállomás peronjait.

 

Felújított Határ úti gyalogos-aluljáró.

 

A BKK az M3-as metró felújításához kapcsolódva, annak kiegészítéseként korszerűsítette a gyalogos-aluljárót a Határ út metróállomásnál, így biztosítva kényelmesebb és biztonságosabb utazást a fővárosban közlekedőknek. A felújított aluljárót 2024. május 30-án délelőtt sajtótájékoztató keretében nyitotta meg a gyalogosok előtt Karácsony Gergely főpolgármester és Horváth László, a BKK beruházási igazgatója.

 

Határ úti gyalogos-aluljáró.

 

Az aluljáró építészeti koncepciója az volt, hogy szorosan igazodjon a felújított metróállomás megjelenéséhez. Megszűnt az aluljáróban a korábbi, sűrű pavilonos üzletbeépítés, helyette két nagyméretű üzlethelyiség és egy nyilvános mosdó létesült. Az 50-es villamos végállomásánál lévő térrész is rendezett lett.

 

  • Nemcsak a lépcsők és az aluljáró burkolatai újultak meg az aluljáró felújítása során, hanem átépítették a teljes üzemi teret, korszerűsítették a víziközművet, a csatornahálózatot, valamint az elektromosenergia-ellátást is.
  • A felszín és az aluljárószint között két felvonó épült, biztosítva a metróállomás akadálymentes megközelítését.
  • A munkák idejére az Üllői úton kialakított gyalogos-átkelőhely megmarad. A zebrát nagyon kedvezően fogadták az arra közlekedők, ezért az – kapcsolódva a Fővárosi Önkormányzat gyalogosközlekedést segítő lépéseihez – továbbra is segíti a Határ úti buszvégállomás, a 42-es és az 52-es villamos végállomásának a megközelítését. A kapcsolódó útépítési munkákat június végén, a tanítási szünet kezdetekor kezdi el a kivitelező úgy, hogy minél kisebb mértékben akadályozza a közúti forgalmat.

 

Felszíni gyalogátkelő.

 

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a Határ úti aluljáró csütörtöki megnyitása alkalmából rendezett sajtóeseményen elmondta: „Az akadálymentesítés számunkra nemcsak egy közlekedési kérdés, hanem elsősorban arról szól, hogy megfogalmazzunk egy világos üzenetet: ez a város mindenkié!”

 

„Negyvennégy éve adták át a Határ úti aluljárót, és bizony nem kímélte az idő – emelte ki Horváth László, a BKK beruházási igazgatója. – Az aluljáró és környezete – már csak a korából adódóan is – jó néhány meglepetést tartogatott, ezeken azonban felülkerekedtünk, és egységes arculatú, időtálló aluljárót vehettek birtokukba az itt közlekedők.”

 

Határ úti gyalogos-aluljáró.

 

 

A közműhálózatot is teljeskörűen felújították

Az összetett beruházásnak köszönhetően a teljes dél-pesti térség energiaellátása korszerűbbé és megbízhatóbbá vált; az utasforgalmi, valamint gépészeti távfelügyeleti rendszerek kapacitásának bővítése pedig tovább növeli a közlekedésbiztonságot és az üzemeltetési hatékonyságot. A kivitelezés a szerződéses határidőn belül teljesült, a műszaki átadás-átvételi folyamat május 30-án lezárult.

 

A BKK beruházásában

  • megújult a burkolat a járófelületen és az oldalfalakon: az új beton falpanel tartós, külső hatásokkal szemben ellenálló burkolat, amely követi a metróállomás építészeti megjelenését;
  • a padlóburkolatot felújították, felületét a csúszásmentesség biztosítása érdekében lecsiszolták;
  • két felvonó épült a felszín és az aluljárószint között, ezzel a metróállomás peronjai akadálymentesen elérhetők;
  • átépítették a meglévő lépcsőket;
  • világosabb lett az aluljáró a fényforrások cseréjével;
  • megújult az utastájékoztatás az utasforgalmi terekben, a tájékozódást taktilis sávok és Braille-írással készült feliratok is segítik;
  • új, akadálymentes nyilvános mosdót létesítettek;
  • egységes arculatú üzlethelyiségeket alakítottak ki;
  • új térfigyelő és tűzjelző rendszert, valamint az M3 metróvonal rendszerébe illesztett segélykérő és kamerás megfigyelőberendezéseket telepítettek a biztonság fokozásáért;
  • a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság számára új szervereket telepítettek;
  • felújították az utasforgalmi területen kívül a teljes üzemi teret, így korszerűsítették az aluljáró biztonságos üzemeltetéséhez szükséges berendezéseket, és megújult a szellőzőrendszer is;
  • korszerűsítették az elektromosenergia-ellátást, a víziközművet és a csatornahálózatot;
  • megújult az aluljáró vízelvezetését biztosító csatornarendszer;
  • a busz- és villamos-végállomásnál lévő lépcső környezetében új növényeket ültettek, és gondoskodtak a fák védelméről;
  • új gépészeti távfelügyeleti rendszert építettek ki, valamint
  • az 50-es villamos végállomásánál korszerűsítették a gyalogosfelületeket.

 

Felújított Határ úti gyalogos-aluljáró.

 

 

Élhetőbb Budapest: egyenlő esélyek mindenkinek

Jelentős lépéseket tett Budapest az akadálymentesítés területén az elmúlt időszakban: a fejlesztések nemcsak a fogyatékossággal élőket segítik, hanem az egész közösség számára élhetőbb és befogadóbb várost biztosítanak. A BKK ezen az oldalon összegyűjtötte és pontokba szedte azokat a projekteket, amelyek keretében az elmúlt években jelentős változás történt az akadálymentesítés terén.

A BKK egy egyszerűen használható, folyamatosan frissülő gyűjtőoldalon teszi könnyen kereshetővé, átláthatóvá az információkat az egyes projektjeiről. A társaság összes érdemi beruházása – jelenleg több mint 130 projekt – megismerhető ezen a linken.

 

A fotógalériában szereplő képek a beruházás előtti és utáni állapotot mutatják.