Gyalogosátkelő épül az Astoriánál

Budapest, 2024. április 18. – Új gyalogos-átkelőhely épül az Astoriánál: a Budapest Közút lebonyolításában zajló beruházásnak köszönhetően akadálymentesen, kényelmesen és gyorsabban lehet majd átkelni a Rákóczi úton. A főváros ezzel egy régi, több mint 60 éves adósságát törleszti: a babakocsival vagy kerekesszékkel közlekedők már több száz méteres kerülő nélkül, a Rákóczi úton is átkelhetnek a Múzeum körút és a Károly körút járdái között. A fejlesztés a Fővárosi Önkormányzat gyalogosközlekedést segítő lépéseinek sorába illik: megfelelve a többször kifejezett igényeknek, kiemelt feladatként kezeli a zebralétesítést, és a közösségi költségvetésből biztosít rá forrást.

 

Az új gyalogátkelő helye az Astoriánál.

 

Hamarosan új gyalogoskapcsolat jön létre a főváros egyik kiemelt jelentőségű csomópontjában, az Astoriánál. A Múzeum körút és a Károly körút járdáit összekötő gyalogátkelő használatával gyorsabban, akadálymentesen lehet majd átkelni a VII. és a VIII. kerületet elválasztó Rákóczi úton.

A Budapest Közút lebonyolításában épülő zebra a közösségi költségvetésnek köszönhetően valósulhat meg, ez volt az egyik legnépszerűbb ötlet. Az új gyalogátkelőhely egyszerre szolgálja majd a nehezebben közlekedő idősek haladását, illetve a babakocsival közlekedők és a kerekesszéket használók biztonságos átkelését.

 

(A térképre kattintva nagyobb méretben jelenik meg a grafika)

 

A beruházás révén

  • jelzőlámpás gyalogos-átkelőhely létesül a Rákóczi úton a Múzeum körút és a Károly körút járdáit összekötve;
  • süllyesztett szegélyű, taktilis figyelmeztető és tájékoztató jelekkel ellátott burkolat segíti az akadálymentes és biztonságos közlekedést;
  • a Rákóczi úton új középsziget épül;
  • a zavartalan közlekedés biztosításáért a Blaha Lujza tér irányú buszmegálló a jelenlegi helyénél előrébb kerül.

 

Az Astoriánál lévő csomópont jelentős szerepet tölt be Budapest közlekedésében (ott fut össze a Kossuth Lajos utca, a Kiskörút és a Rákóczi út), ezért csak gondos tervezés és előkészítő munka után lehetett az új, hiánypótló zebra kialakításába kezdeni. A régóta várt projekt megvalósításához az is szükséges volt, hogy az M3 metróvonal felújításához kapcsolódó autóbuszos pótlás véget érjen, és helyreálljon a korábbi forgalmi rend.

 

Forgalmirend-változás lesz a munkaterületnél

 

Az új gyalogátkelő helye az Astoriánál.

 

Az építési munkák előreláthatólag 4–8 hétig tartanak, és szükségszerűen ideiglenes forgalmi változásokkal járnak. A kivitelező mindent megtesz, hogy az arra közlekedők igényeit a lehető legjobban kiszolgálja, egyúttal biztosítsa a munkavégzéshez szükséges területet a járdákon és a közúton egyaránt.

Az építkezés környezetében a kivitelezés teljes időtartama alatt sávelhúzásra vagy -lezárásra kell számítani, de irányonként két-két forgalmi sáv mindig járható lesz. A BKK kéri az arra közlekedők türelmét, és köszöni, ha a beruházás idején az alternatív útvonalakat használják.

 

Nagy lépések, új összeköttetések

Budapest a gyalogosbarát fejlesztések tekintetében is nagyot lépett előre az elmúlt időszakban: zebrák épültek a Blaha Lujza téren, a Nyugati téren, a Boráros téren, az Orczy úton, és hiánypótló beruházás volt a Rákóczi úton kialakított új gyalogos-átkelőhely is, amely a Szentkirályi utcát és a Kazinczy utcát kapcsolja össze. Ezek az átkelők már az első napokban beváltották a hozzájuk fűzött reményeket: nem csak a budapestiek használják szívesen és gyakran azokat, mert nem kell az aluljárón keresztül közlekedniük, ha át szeretnének menni az út túloldalára. Az akadálymentesség szempontjából is fontosak ezek a gyalogátkelők, hiszen például a mozgásukban korlátozottak vagy a babakocsival közlekedők is egyszerűbben kelhetnek át a kereszteződésekben.

A gyalogosbarát fejlesztések nem állnak meg. Hamarosan elkezdődhet az Örs vezér terénél is a felszíni gyalogos-átkelőhely kialakítása, ennek köszönhetően a gyalog közlekedők egyszerűbben kelhetnek majd át a Kerepesi úton a kőbányai és a zuglói oldal között.