Már készülnek a vadonatúj budapesti CAF-villamosok

Budapest, 2024. január 23. – Elkezdődött azoknak a CAF típusú villamosoknak a gyártása, amelyeknek az első példányai már idén ősszel megérkeznek Budapestre. A fővárosi járműparkfejlesztés annak köszönhetően folytatódik, hogy a BKK – élve az opciós lehívás lehetőségével – 2022 novemberében a 20 rövid, tavaly márciusban pedig a fennmaradó 31 (26 rövid és 5 hosszú) járművet is megrendelte a spanyol gyártótól.

CAF típusú villamos gyártása.

(Fotó: CAF)

 

Kezdetét vette a budapesti CAF-villamosok gyártása, és már összeállt az első egység vázszerkezete. A spanyol járműgyártó ütemezetten halad a munkákkal: a vázszerkezet oldalának összeszerelését követően a kész elemek – a szükséges ellenőrzések után – a festési részlegbe kerülnek.

A BKK 2022 novemberében 20 rövid CAF-villamost rendelt meg, a megállapodás szerint ezek első példányát várhatóan idén szeptember végén lehet átvenni, majd ezt követően havonta kettesével állnak forgalomba a villamosok. Ezenfelül a fővárosi járműflotta további 31 (26 rövid és 5 hosszú) villamossal gyarapodik, az utolsó előreláthatólag 2026. nyár végén érkezik Spanyolországból.

 

Halaszthatatlanná vált a csere

A fővárosban naponta mintegy 330 villamos közlekedik. A forgalomban lévő szerelvények harmada 45 évesnél idősebb, azaz legalább 15 évvel meghaladták a vasúti közlekedésben általános 30 évre tervezett élettartamukat, és cseréjük halaszthatatlanná vált.

CAF típusú villamosok.

A fővárosi villamosbeszerzésekkel 2021-ig 73 vadonatúj CAF típusú villamos állt forgalomba. Az újabb, összesen 51 jármű érkezésével és forgalomba helyezésével olyan vonalakon is közlekedhetnek majd alacsony padlós, légkondicionált, energiatakarékos villamosok, ahol jelenleg csak néhány, vagy egyáltalán nem közlekedik.

 

Folyamatosan fejlődik a fővárosi járműflotta

Új járművek Budapesten.

A közösségi közlekedés, valamint az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése a jövőben is hangsúlyos szerepet kap. Az elmúlt években indított járműparkfejlesztés jelentősen javította a fővárosi közösségi közlekedés színvonalát:

a BKV Zrt. autóbusz-állománya 2022 őszén 135 új járművel bővült;

az ArrivaBus Kft. tulajdonában és üzemeltetésében 2023 májusában összesen 150 korszerű, klimatizált, alacsony padlós és környezetbarát jármű állt forgalomba;

a BKK tavaly közbeszerzési eljárásokat indított közforgalmú autóbuszjáratok üzemeltetésére: 2025-től ütemezetten 240 új autóbusz áll forgalomba Budapesten (köztük 90 teljesen elektromos meghajtású), valamint

már az összes Solaris–Škoda Trollino trolibusz közlekedik abból a 48 járműből álló flottából, amelyet kedvezményes áron sikerült beszereznie a BKK-nak.

 

(A galériában további fényképek találhatók a CAF típusú villamos gyártásáról. Fotók: CAF)