Újabb korszerű szóló és csuklós autóbuszok állhatnak forgalomba – közbeszerzési eljárásokat indított a BKK

Budapest, 2023. szeptember 29. – További modern, klimatizált, alacsony padlós és környezetbarát autóbuszokkal újulhat meg a fővárosi járműpark 2025-től. Az új járművek a kor elvárásainak megfelelő tulajdonságukkal és felszereltségükkel szolgálhatják a Budapesten utazók kényelmét.

BKK-autóbusz eleje.

A BKK közbeszerzési eljárásokat indított közforgalmú autóbuszjáratok üzemeltetésére. Eredményes eljárások esetén az új megállapodások a 2015-től forgalomba állt 240 autóbusszal – jelenleg az ArrivaBus Kft. által – teljesített, 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződéseket váltják ki. Az új szerződések a tervek szerint ugyanúgy tíz évre szólnak, és további két évvel meghosszabbíthatók.

A szeptember 29-én, pénteken megjelent ajánlati felhívások első körben összesen 150 új autóbusz – 50 szóló, valamint 50 és további 50 csuklós – forgalomba állításával végzett szolgáltatást foglalnak magukban. A lejáró szerződések szerint üzemeltetett autóbuszokat folyamatosan felváltó új járművek a város szinte bármelyik vonalán közlekedhetnek majd.

 

Az előreláthatólag 2025-től forgalomba álló új autóbuszoknak köszönhetően javul a fővárosi közösségi közlekedés színvonala. Elvárás a járművekkel szemben, hogy

megfeleljenek a környezetvédelmi követelményeknek, valamint

olyan tulajdonságokkal és felszereltséggel rendelkezzenek (tágas férőhely, légkondicionálás, akadálymentesség, fedélzeti kamerák, korszerű utastájékoztató rendszer), amelyek növelik az utasok komfortérzetét.

 

A Fővárosi Önkormányzat és a BKK elkötelezett a fenntartható működtetés, a mindenkit megillető tisztább levegő és egy élhetőbb Budapest megteremtése mellett. Ezért a fennmaradó 90 busszal végzett szolgáltatás teljesítését teljesen elektromos autóbuszokkal várja el. Az erre vonatkozó közbeszerzési eljárások tervezetten még idén elindulnak.

 

Hosszú távon is cél marad a buszpark megújítása

Új troli és korszerű busz parkol.

A fővárosi buszflotta folyamatos fiatalításának köszönhetően napjainkban már kizárólag alacsony padlós buszok közlekednek Budapesten. A BKV Zrt. autóbusz-állománya 2022 őszén 135 új járművel bővült, idén májustól pedig az ArrivaBus Kft. tulajdonában és üzemeltetésében összesen 150 korszerű, klimatizált, alacsony padlós és környezetbarát jármű állt forgalomba. Ennek ellenére még mindig csaknem 300 korszerűtlen autóbusz jár Budapesten, ezért az autóbuszpark megújítása és folyamatos frissítése továbbra is célja a Fővárosnak és a BKK-nak.

 

Folyamatosan fejlődik a fővárosi járműflotta

A közösségi közlekedés, valamint az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése a jövőben is hangsúlyos szerepet kap. Az elmúlt években indított járműparkfejlesztés jelentősen javította a fővárosi közösségi közlekedés színvonalát:

már az összes Solaris–Škoda Trollino trolibusz Budapesten közlekedik abból a 48 járműből álló flottából, amelyet kedvezményes áron sikerült beszereznie a BKK-nak, ráadásul

a következő években összesen 51 modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamos érkezik – az Európai Unió támogatásával – a fővárosba.

CAF-villamosok egymás mellett.