Forgalmas útszakaszok újultak meg Újpalotán

Budapest, 2023. július 19. – Befejeződött az útfelújítás a XV. kerületben, élhetőbb és biztonságosabb lett az Erdőkerülő utca és a Zsókavár utca. A BKK beruházásában elvégzett korszerűsítés a kerületben élők, a budapestiek és az ott közlekedők érdekeit is szolgálja: megújult az útpályák burkolata, javultak a gépjármű- és gyalogosközlekedés feltételei, valamint akadálymentes lett a Fő téri villamosmegálló.

CAF-villamos az újpalotai Fő téren.

(Fotó: Csokonai15/Gordon Eszter)

 

Az újpalotai projekt jelentős változásokat jelent az Erdőkerülő utcában és a Zsókavár utcában, ráadásul a BKK korszerűsítette a Szentmihályi út egy részét is, ezzel a felújított útszakaszok együttes hossza csaknem 1,5 kilométer.

A nagyszabású felújításnak köszönhetően nagyobb biztonságban, kényelmesebben lehet közlekedni Újpalota forgalmas – és a fontos közösségi közlekedési járatok által használt – útszakaszain. De nemcsak az autóval közlekedők, hanem a gyalogosok is nyertek a beruházással, hiszen az útpálya felújítása mellett új járdák és gyalogos-átkelőhelyek is épültek.

Újpalotai térkép

A beruházás során a BKK

megújította az útpályaszerkezetet az Erdőkerülő utcában, a Zsókavár utcában is felújította a burkolatot, a Szentmihályi út csaknem 225 méteres szakaszán kicserélte a kopóréteget;

három új gyalogátkelőhelyet alakított ki a felújítási területen, így a lakók és a környéken közlekedő számára is biztonságosabbá vált az útszakasz;

akadálymentesítette a 69-es villamos Fő téri megállóhelyét, ezért a járat utasai könnyebben le tudnak szállni a járművekről, az alacsony padlós villamosokról pedig a babakocsival, illetve nagyobb csomaggal közlekedők, valamint a mozgásukban korlátozott ügyfelek is könnyebben fel- és leszállhatnak a peronoknál;

korszerűsítette a közvilágítást, több helyen felújította a járdákat, illetve taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolatot kialakítva biztosította az akadálymentes és biztonságos közlekedést, továbbá

25 új fát és csaknem 6500 cserjét ültetett.

 

A most felújított útszakaszok korábban leromlott állapotban voltak, ennek a közösségi közlekedés járművei is a kárát látták. Ma már az új, korszerű autóbuszok a megújult utakon közlekedhetnek. Az útépítés tavaly szeptemberben kezdődött, a műszaki átadás-átvételi eljárás július 19-én, szerda délelőtt zárult le.

Újpalotai sajtótájékoztató.

(Fotó: Csokonai15/Gordon Eszter)

 

Ebből az alkalomból július 19-én sajtótájékoztatót tartott a Fővárosi Önkormányzat, a XV. kerületi önkormányzat és a BKK. Az eseményen Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere, valamint Horváth László, a BKK beruházási igazgatója részletesen beszélt a felújításról, illetve az újpalotai beruházás jelentőségéről.

 

Az Erdőkerülő utca és a Zsókavár utca felújításának jelentősebb mérföldkövei

CAF-villamos az újpalotai Fő téren.

(Fotó: Csokonai15/Gordon Eszter)

 

• 2021. december: megjelent a közbeszerzési eljárásról szóló ajánlati felhívás.

• 2022. június: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a közbeszerzési eljárás nyertese, az STR Mély- és Magasépítő Kft. aláírta a vállalkozási szerződést, elkezdődött a kivitelezés előkészítése.

• 2022. szeptember: a kivitelező elkezdte a régóta várt felújítást. Az Erdőkerülő utca egyirányú lett a Zsókavár utca felé, az érintett közösségi közlekedési járatok módosított útvonalon jártak.

• 2022. december: ideiglenesen ismét mindkét irányban használhatták az arra közlekedők az Erdőkerülő utcát, a közösségi közlekedési járatok az eredeti útvonalukon közlekedtek. A 69-es villamos a Fő téren már a megújult, akadálymentesített villamosmegállóban állt meg.

• 2023. február: folytatódtak az ideiglenes forgalomkorlátozással járó munkák, az Erdőkerülő utca ismét egyirányú lett a Zsókavár utca felé; zajlott az érintett útszakaszok felújítása, a járdaépítés, majd következett a gyalogos-átkelőhelyek kialakítása.

• 2023. április: a terveknek megfelelően haladt az útpályaszerkezet megújítása az Erdőkerülő utcában és a Zsókavár utcában, a közvilágítás korszerűsítése, valamint a szükséges víznyelők és csatornaaknák átépítése is. Hátravolt még a Szentmihályi úton a kötő- és kopóréteg kicserélése.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet: a tervezett ütemben zajlanak a felújítások

A szűkös anyagi források ellenére a BKK mindent megtesz a fejlesztések megvalósításáért. A nagyszabású, hosszabb ideig tartó munkák közül elkészült a Blaha Lujza tér, ütemterv szerint és költségkereten belül halad a Lánchíd felújítása. Az útfelújítási program eleme az újpesti István út és a Pozsonyi utca tervezése, a Mester utca Ferenc körút és Haller utca közötti szakaszának korszerűsítési terve, illetve elkezdődött a Budakeszi út–Zugligeti út és a Budakeszi út–Szilágyi Erzsébet fasor–Hűvösvölgyi út csomópont fejlesztésének tervezése.

A BKK egy rendszeresen frissülő, egyszerűen használható gyűjtőoldalon teszi könnyen kereshetővé és átláthatóvá az információkat az egyes projektjeiről. Ezen a linken a társaság összes érdemi beruházása – jelenleg több mint 130 projekt – megismerhető, és ez a szám folyamatosan növekszik.

 

A fotógalériánkban szereplő képek a felújítás előtti és utáni állapotot mutatják.