Ősztől ideiglenes forgalmi változások lépnek életbe az újpalotai útfelújítás miatt

Budapest, 2022. augusztus 31. – Már javában tart a BKK beruházásában a XV. kerületi Erdőkerülő utca és Zsókavár utca felújításának előkészítése. A kivitelező STR Mély- és Magasépítő Kft. átvette a munkaterületet, és hozzálátott a szeptember 3-tól, szombattól életbe lépő ideiglenes forgalmi változások miatt szükséges megállóhelyek, illetve a járda- és útburkolatok kialakításához. Az Erdőkerülő utca egyirányú lesz a Zsókavár utca felé, az érintett közösségi közlekedési járatok, vagyis a 96-os, a 196-os, a 296-os, illetve a 46-os és a 146-os, a 130-as, valamint a 973-as és a 976-os autóbusz módosított útvonalon jár.

XV. kerületi útfelújítás.

Újpalota közlekedését meghatározó útfelújítás kezdődik az Erdőkerülő utcában és a Zsókavár utcában, sőt ezzel egy időben a BKK korszerűsíti a Szentmihályi út egy részét is. A kivitelezés szükségszerűen forgalomkorlátozásokkal, illetve ideiglenes változásokkal jár. A BKK mindent megtesz, hogy az ott lakók és az arra közlekedők igényeit a lehető legjobban kiszolgálja, egyúttal biztosítsa a munkavégzéshez szükséges területet.

A Zsókavár utcában a kivitelezés szinte teljes ideje alatt két irányban haladhat a forgalom. Az Erdőkerülő utca 2022. szeptember 3-tól, szombattól azonban egyirányú lesz a Szentmihályi úttól a Zsókavár utca felé. A felújítási munkák haladásáról a BKK folyamatosan tájékoztat.

 

A Zsókavár utcában a korszerűsítés első üteme tervezetten szeptember közepén kezdődik a belső, villamos felőli forgalmi és parkolósávban. Ez idő alatt a forgalmat a külső sávokba terelik. A második ütemben, várhatóan november közepétől a forgalom átkerül a belső sávba.

 

Az Erdőkerülő utca felújítása szeptember elején a 17–27. házszám előtt kezdődik, ahol felújítják a szegélyt és az útpályát.

 

A BKK-járatok közül szeptember 3-tól:

 

a 96-os, a 196-os, a 196A, a 296-os, a 296A, a 973-as, a 996-os és a 996A autóbusz a Páskomliget utca felől a Fő térnél visszakanyarodva a Nyírpalota úton és a Szentmihályi úton át éri el a Zsókavár utcát;

 

• a 130-as autóbusz a Nyírpalota út felől érkezve a Vásárcsarnoknál, a Páskomliget utca kereszteződése előtt visszakanyarodva a Nyírpalota úton, majd a Szentmihályi úton közlekedik tovább a Puskás Ferenc Stadion felé;

 

• a 46-os és a 146-os busz Újpalota, Nyírpalota út végállomásról indulva ugyancsak a Vásárcsarnoknál, a Páskomliget utca kereszteződése előtt visszakanyarodva a Nyírpalota úton, majd a Szentmihályi úton közlekedik Rákoskeresztúr felé.

 

XV. kerület, térkép.

(A térképre kattintva nagyobb méretben jelenik meg a grafika)

 

A Nyírpalota úton és a Szentmihályi úton a BKK három ideiglenes megállóhelyet alakít ki, és egyet átépít a megváltozott útvonalon közlekedő, így a Fő tér, az Erdőkerülő utca, az Erdőkerülő utca 27. és a Szentmihályi út megállóhelyet nem érintő buszoknak. Az autóbuszok útvonalának kialakításakor a BKK arra törekedett, hogy a változások minél kevesebb kényelmetlenséget jelentsenek az arra járóknak és a közösségi közlekedést igénybe vevőknek, továbbá a buszok a reggeli csúcsidőszakban is lehetőleg zavartalanul haladjanak.

A 69-es villamos Fő téri megállóhelyét a projekt keretében akadálymentesítik, ezért a munkák ideje alatt – a BKV Zrt. karbantartásával összehangolva, előreláthatólag az őszi tanítási szünetben – az arra közlekedő villamosok forgalmi rendje is változik. Erről a BKK folyamatosan tájékoztatja az érintetteket.