Marad a jelenlegi forgalmi rend a Lánchídon

Budapest, 2023. június 20. – Döntöttek a fővárosiak: a felújítás befejezése után is marad a jelenlegi forgalmi rend a Lánchíd útpályáján. Karácsony Gergely főpolgármester mai bejelentése szerint a buszok továbbra is sűrűn és dugók nélkül járhatnak a hídon annak köszönhetően, hogy a híd útpályáján a közösségi közlekedés autóbuszaival, taxival, motorral, kerékpárral, rollerrel, valamint a megkülönböztető jelzést használó járművekkel utazók közlekedhetnek.

Június 20-án, kedden Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette: a június 18-án zárult Budapesti Lakógyűlésen résztvevő 136 ezer fővárosi közel 80 százaléka szavazott arra, hogy a buszok továbbra is sűrűn és dugók nélkül járhassanak a Lánchídon.

Ez akkor lehetséges, ha az útpályán a felújítás befejezése után is a közösségi közlekedés autóbuszaival, taxival, motorral, kerékpárral, rollerrel, valamint a megkülönböztető jelzést használó járművekkel lehet átkelni. A budapestiek döntése értelmében a jelenlegi forgalmi rend a jövőben is fennmarad, a BKK az ehhez szükséges lépéseket megteszi.

A jelenlegi forgalmi rend fenntartása lehetőséget ad arra is, hogy élhetőbbé és zöldebbé váljanak a Lánchidat környező terek: megújulhat a Széchenyi István tér, a Clark Ádám tér és a József Attila utca.

 

Ősz helyett már nyáron befejeződik a felújítás

A BKK közlekedési szakemberei – a vizsgálati eredmények alapján – a mostani forgalmi rend fenntartását javasolták az útpályán. A fővárosi közlekedésszervező május 2-án bemutatott szakmai anyaga ezen a linken elérhető. A jelentés egyebek mellett

a gyorsabban, kiszámíthatóbban és sűrűbben közlekedő buszokat;

• a Svábhegy és Pest közötti közvetlen buszjáratot;

• a kevesebb szén-dioxid-kibocsátást, valamint

• a városszerte tapasztalható kevesebb torlódást sorolja az autómentes Lánchíd előnyei közé.

 

Teljes átadásáig a Lánchíd továbbra is munkaterület, de már folyamatban van a híd műszaki átadás-átvétele. Ha a hivatalos eljárások a szokásos időtartam alatt eredményesen lezárulnak, és ezzel párhuzamosan a még hátralévő kisebb munkák és javítások is befejeződnek, a gyalogosok már augusztusban átkelhetnek a Lánchíd két oldalán végigfutó járdákon.

A kivitelezéssel kapcsolatos hírek, információk és aktualitások a www.lanchid.hu oldalon folyamatosan nyomon követhetők, a felújítás eddigi jelentősebb eseményeit pedig ezen a linken, idővonal formájában érhetik el.