Ősz helyett már nyáron befejeződik a Lánchíd felújítása

Budapest, 2023. május 27. – Gyors ütemben halad a Lánchíd felújítása, Karácsony Gergely főpolgármester mai bejelentése szerint ennek köszönhetően csaknem másfél hónappal az eredeti szerződéses határidő előtt elkezdődhet a műszaki átadás-átvétel és a híd végleges forgalombahelyezési eljárása. Tehát a gyalogosok várhatóan már nyár végén átkelhetnek a híd két oldalán végigfutó járdán.

Lánchíd.

Teljes átadásáig a Lánchíd munkaterület, gyalog a felújítás teljes befejezése után lehet átkelni rajta. Ám erre a tervezettnél jóval előbb sor kerülhet, a kivitelező A-Híd Zrt. ugyanis gyors ütemben halad a munkákkal. Ennek köszönhetően a felújított Lánchíd műszaki átadás-átvétele és végleges forgalombahelyezési eljárása kevesebb mint két évvel a híd teljes lezárása után – és az eredeti szerződésben vállalt 2023. augusztus 3-a előtt másfél hónappal –, már június 15-én elkezdődhet.

Tehát ha a hivatalos eljárások a szokásos időtartam alatt eredményesen lezárulnak, és ezzel párhuzamosan a még hátralévő kisebb munkák és javítások is befejeződnek, a gyalogosok már augusztusban átkelhetnek a Lánchíd két oldalán végigfutó járdán. Addig a BKK buszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányban – díjmentes az utazás.

 

A végső döntés a fővárosiak kezében van

A Lánchíd végleges forgalmi rendjéről a fővárosiak dönthetnek a Budapesti Lakógyűlésen. Az elmúlt hónapokban a közösségi közlekedés autóbuszai, a taxik, motorok, kerékpárok, rollerek, valamint a megkülönböztető jelzést használó járművek közlekedhettek a hídon. A járdák elkészültével, a teljes megnyitás után a gyalogosok mindenképpen átkelhetnek a hídon. A BKK közlekedési szakemberei – a vizsgálati eredmények alapján – az útpályán a jelenlegi forgalmi rend fenntartását javasolják.

Lánchíd.

A kivitelezéssel kapcsolatos hírek, információk és aktualitások a www.lanchid.hu oldalon folyamatosan nyomon követhetők, a felújítás eddigi jelentősebb eseményeit pedig ezen a linken, idővonal formájában érhetik el.