Lánchíd-felújítás: előbb visszakapták a gyalogosok a Széchenyi István tér felőli járdákat

Budapest, 2023. május 26. – A tervezettnél három hónappal korábban, május 26-ától, péntektől szabad az út a Lánchíd pesti hídfőjéhez a Széchenyi István tér felől kapcsolódó járdaszakaszokon, ahol az új gyalogos-átkelőhelyeknek köszönhetően biztonságosabban lehet közlekedni. Teljes átadásáig a híd továbbra is munkaterület, gyalog a felújítás utolsó szakaszának lezárta után lehet átkelni rajta. A Lánchíd végleges forgalmi rendjéről a fővárosiak dönthetnek a Budapesti Lakógyűlésen.

Lámchíd-járdák.

Már a pünkösdi hosszú hétvége előtt megnyíltak a Lánchídhoz kapcsolódó – Széchenyi István tér felőli – járdaszakaszok a gyalogosok előtt. A kivitelező a szerződésben vállalt időpontnál három hónappal előbb, május 26-án, péntek reggel megnyitotta a gyalogosforgalom előtt a tér oldalában futó új járdákat és gyalogosátkelőket.

Lánchíd-járdák.

Ezen a szakaszon elkészült az öntöttaszfalt burkolat, a szakemberek végeztek az új járdakorlátok felszerelésével, valamint új korlátok kerültek a pesti hídfőnél lévő háromszögszigetre is, amit az újonnan kialakított gyalogos-átkelőhelyek kötnek össze a járdákkal.

​​Lánchíd-járdák.

A felújításnak köszönhetően az arra járók a korábbinál biztonságosabban közlekedhetnek a tér Lánchíd felőli oldalán. Kisebb szerelési és javítási munkák még lehetnek – például felkerülnek az elválasztó korlátok zárósapkái –, ezek azonban már nem akadályozzák a gyalogosforgalmat.

 

A végső döntés a fővárosiak kezében van

Teljes átadásáig a híd továbbra is munkaterület, gyalog a felújítás teljes befejezése után lehet átkelni rajta. Addig a BKK buszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányban – díjmentes az utazás.

A Lánchíd végleges forgalmi rendjéről a fővárosiak dönthetnek a Budapesti Lakógyűlésen. Az elmúlt hónapokban a közösségi közlekedés autóbuszai, a taxik, motorok, kerékpárok, rollerek, valamint a megkülönböztető jelzést használó járművek közlekedhettek a hídon. A járdák elkészültével, a teljes megnyitás után a gyalogosok mindenképpen átkelhetnek a hídon. A BKK közlekedési szakemberei – a vizsgálati eredmények alapján – az útpályán a jelenlegi forgalmi rend fenntartását javasolják.

​​Lánchíd.

A kivitelezéssel kapcsolatos hírek, információk és aktualitások a www.lanchid.hu oldalon folyamatosan nyomon követhetők, a felújítás eddigi jelentősebb eseményeit pedig ezen a linken, idővonal formájában érhetik el.