BKK Agóra: fókuszban a Lánchíd jövője

Budapest, 2023. május 30. – Nem maradt megválaszolatlan kérdés a BKK Agóra online lakossági fórumon, ahol a fővárosi közlekedésszervező részletesen bemutatta szakmai javaslatát a Lánchíd végleges forgalmi rendjéről, az érdeklődők pedig elmondhatták észrevételeiket, és kérdezhettek a jelen lévő szakemberektől.

Lánchíd.

Második alkalommal szervezte meg BKK Agóra elnevezésű lakossági fórumát a Budapesti Közlekedési Központ. A kezdeményezés célja, hogy a Budapesten élők és közlekedők beszélgessenek a közösségi közlekedés jövőjével foglalkozó szakemberekkel.

A május 23-i online találkozó fontos állomása volt az eseménysorozatnak. Remek lehetőséget adott arra, hogy a fővárosiak és a BKK szakemberei megvitassák a felújított Lánchíd szerepét Budapest közlekedésében, és a felvetődő kérdésekre közösen keressék a válaszokat.

 

A lakossági fórumon a BKK

részletesen beszámolt a Lánchíd útpályájának tavaly december 16-i átadása óta gyűjtött forgalmi adatokról, segített értelmezni azokat, illetve

a mérések eredményei alapján bemutatta szakmai javaslatát, ami szerint a jelenlegi ideiglenes forgalmi rend legyen a végleges a felújított hídon.

 

Mások mellett Bodor Ádám, a BKK mobilitásfejlesztési igazgatója, Horváth László beruházási igazgató, illetve Bársony Péter, a Stratégiai Adatmenedzsment és Tudásközpont szakterület igazgatója ismertette a közlekedésszervező szakmai anyagát, majd várták az eseményen részt vevők kérdéseit, észrevételeit.

A csaknem másfél órás fórumon számos hozzászólás érkezett a közeli és távoli jövőhöz kapcsolódva. Szóba került például a menetrend és a közlekedési hálózat fejlesztése, a Lánchíd környezetében lévő közterületek zöldítése is. De voltak olyan kérdések, amelyek az eddigi egyeztetéseken és vitákon ritkábban kerültek szóba: Miért nem mehetnek át a zöld rendszámos autók a Lánchídon? Mi az elképzelés a Váralagúttal kapcsolatban? Lesz-e a budai oldalon is gyalogos-átkelőhely a hídfőnél?

 

 

Az online lakossági fórumról készült videó ezen a linken is elérhető, ahol az érdeklődök visszanézhetik a Lánchíd jövőjéről folytatott beszélgetést, és választ kapnak az iménti kérdésekre is. A döntés a fővárosiak kezében van: a híd végleges forgalmi rendjéről a fővárosiak határozhatnak a Budapesti Lakógyűlésen.

 

A közlekedésszervező május elején tette közzé szakmai javaslatát

Lánchíd.

Az elmúlt hónapokban a közösségi közlekedés autóbuszai, a taxik, motorok, kerékpárok, rollerek, valamint a megkülönböztető jelzést használó járművek közlekedhettek a hídon. A járdák elkészültével, a teljes megnyitás után a gyalogosok mindenképpen átkelhetnek a hídon. A BKK közlekedési szakemberei – a vizsgálati eredmények alapján – az útpályán a jelenlegi forgalmi rend fenntartását javasolják. A közlekedésszervező május 2-án bemutatott szakmai anyaga ezen az oldalon elérhető.

 

Mit érdemes tudni a BKK Agóráról?

 

BKK Agóra

 

A főváros közlekedésszervezője idén tavasszal indított rendezvénysorozatot BKK Agóra elnevezéssel. Az első, áprilisi találkozón a Budavári Önkormányzat képviselői, a lakók és a BKK szakemberei közösen keresték a megoldásokat a Várnegyed közlekedésének jelenlegi és jövőbeni kihívásaira. A telt házas beszélgetésen több elméleti és gyakorlati megoldás is elhangzott. A fórum szerves része volt annak a társadalmi egyeztetésnek, amelyik megelőzi a közlekedési hálózat fejlesztését.