Elindult a BKK Agóra fórumsorozat: az I. kerület közösségi közlekedése volt a téma

Budapest, 2023. április 18. – BKK Agóra elnevezéssel a főváros közlekedésszervezője rendezvénysorozatot indított, melynek célja, hogy a Budapesten élők és közlekedők beszélgethessenek a közösségi közlekedés jövőjét formáló szakemberekkel. Az első ilyen találkozón – a BKK és az I. kerület „Egy az egyben” fórumán – a lakók, a Budavári Önkormányzat képviselői és a BKK szakemberei közösen keresték a válaszokat a Várnegyed közlekedésének jelenlegi és jövőbeli kihívásaira.

BKK Agóra, illusztráció.

Megtelt a Várnegyed Galéria nagyterme, sokan érdeklődtek a főváros I. kerületének közösségi közlekedése iránt. A lakosokat és a BKK szakembereit V. Naszályi Márta, a kerület polgármestere látta vendégül április 11-én, hogy közösen megvitassák a Várnegyed közlekedésének kérdéseit.

A közlekedésszervező arra emlékeztetett: a kerület életébe jelentős változást hozott, hogy tavaly december 16-án megnyílt a Lánchíd megújult útpályája a BKK járataival, a taxival, a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők előtt.

BKK Agóra, illusztráció.

A híd megnyitása és az ideiglenes forgalmi rend új lehetőséget teremtett arra, hogy növelni lehessen a közösségi közlekedés hatékonyságát. A BKK folyamatosan azon dolgozik, hogy az ügyfelek igényeihez szabja a menetrendet és a hálózatot, ezért a 16-os buszcsalád, valamint a 105-ös és a 178-as autóbusz útvonala és menetrendje is többször változott.

BKK Agóra, Bodor Ádám MF-igazgató.

„Nagyon örülünk, hogy a BKK Agóra keretében lehetőségünk nyílik párbeszédre a lakosokkal – mondta Bodor Ádám, a BKK mobilitásfejlesztési igazgatója. – Így jobban megérthetjük az igényeket és az elvárásokat. Forgalmi méréseink mellett a fórumon elhangzottak is nagymértékben segítik társaságunkat abban, hogy megtaláljuk a lehető legjobb hálózati kialakításokat.”

A közeli és távoli jövővel kapcsolatban rengeteg kérdés vetődött fel: Milyen legyen a 178-as busz útvonala? Milyen gyakran járjon a 105-ös busz? Hogyan juthat el a Várnegyedbe az odaköltöző kormányzati intézmények több ezer dolgozója a munkaidő kezdetére? Járhat-e a következő években rendszeresen trolibusz Budára? Összeköthető a Gellért-hegy a Várnegyeddel trolibuszjárattal? Hogyan lehet kezelni a Várba tartó turistabuszok kérdését?

BKK Agóra, Schulek Tibor.

A BKK közösségi közlekedési szolgáltatásfejlesztési vezetője, Schulek Tibor kiemelte: a vállalat folyamatosan elemzi az utasforgalmi adatokat, és felhívta a figyelmet a járatokon jelen lévő kérdezőbiztosokra is. A nekik adott válaszok segítségével a közlekedésszervező még teljesebb képet kap az I. kerületiek utazási szokásairól.

A jó hangulatú beszélgetésen több elméleti és gyakorlati megoldás is elhangzott, a BKK szakértői kifejezetten sok ötlettel és javaslattal távoztak a telt házas rendezvényről. A Budavári Önkormányzat segítségével megvalósult fórum szerves része annak a társadalmi egyeztetésnek, amelyik megelőzi a közlekedési hálózat fejlesztését.