Elkezdődött az Európai Mobilitási Hét

Budapest, 2022. szeptember 16. – Vadonatúj trolijáratot, a Karolina út teljes hosszában új kerékpársávot, 110 új MOL Bubi biciklit, és már 500 Mobi-pontot vehetnek birtokukba a fővárosban közlekedők. Ezekkel a fejlesztésekkel indul, és számos, izgalmas programmal folytatódik Budapesten az Európai Mobilitási Hét. Az eseményt huszonegyedik alkalommal rendezik meg, amelyet egy sajtótájékoztatón nyitott meg Budapest főpolgármestere és a BKK vezérigazgatója.

Idén szeptember 16. és 22. között huszonegyedik alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, amelynek célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. A kampánynak Budapest is régóta résztvevője. Karácsony Gergely főpolgármester és dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója szeptember 16-án, pénteken délelőtt hivatalosan is megnyitotta a Mobilitási Hét idei, fővárosi programjait.

Budapest mára felismerte, hogy ha nem akar belefulladni a szmogba, ha meg akarja őrizni ezt a gyönyörű várost az utókornak, akkor változtatnia kell – mondta Karácsony Gergely a megnyitón. A főpolgármester hozzátette azt is, büszke arra, hogy az Európai Mobilitási Hét alkalmából nem csak távoli víziókról, hanem konkrét és részben már megvalósított tervekről, fejlesztésekről beszélhet.

 

Programok a Fővám téren

A Mobilitási Hét programjáról már dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója számolt be részletesen, hiszen azokat évről évre a Budapesti Közlekedési Központ szervezi a Fővárosi Önkormányzat megbízásából.

Idén a Fővám téren várják az érdeklődőket számos színes programmal, a BKV által biztosított villamoskiállítással és sok egyéb mellett a méltán híres Gördülő játszóházzal, ami egy duplacsuklós autóbuszban berendezett gyermekjátszótér. A hétvégi programon a nosztalgia villamosok mellett a Mobi-pontokon elérhető megosztott kerékpárokat és e-rollereket, illetve egyéb elektromos rásegítésű bicikliket is kipróbálhatnak az érdeklődők. A szervezők külön figyelmet szentelnek a diákokra: az egyetemisták a BKK Hackathon nevű közlekedéstudományi versenyen mérhetik össze tudásukat, a BKK szakemberei pedig a fenntartható közlekedéssel ismertetik meg az általános és középiskolásokat.

Az Európai Mobilitási Hét részletes fővárosi programja a BKK weboldalán olvasható.

 

Hétfőn indul a 83M troli

A Mobilitási Héthez kapcsolódóan a BKK egy új trolibuszjáratot is elindít szeptember 19-től. A 83M troli elsősorban azoknak a fővárosiaknak könnyítheti az utazását, akik Józsefváros külsőbb részein laknak. Az új trolibuszjáratnak köszönhetően az eddig közösségi közlekedéssel kevésbé ellátott területeken, mint a Diószegi Sámuel utca és Elnök utca térsége is közvetlen belvárosi és metrókapcsolatot kap. A program helyszínéről, azaz a Fővám térről induló járat környezetbarát fejlesztés, ráadásul a Kálvária tér és a Népliget között akkumulátorról, önjáró módban jár a troli. Az önjáró troli az egyik leghatékonyabb eszköze a károsanyag-kibocsátás csökkentésének.

 

Növekvő MOL Bubi-flotta, Budán is Mobi-pontok, új kerékpársáv Újbudán

Másfél év alatt több, mint duplájára nőtt a MOL Bubi flotta mérete – mondta dr. Walter Katalin – ezúttal 110 új biciklivel nő a járműállomány. A BKK vezérigazgatója hozzátette: 2021 májusában 800 kerékpárral indult a megújult szolgáltatás, ma viszont már közel 1900 kerékpárt használhatnak a budapestiek. Sőt, év végéig további 50 kerékpár érkezik a gyűjtőállomásokra, 2023-ra pedig további 550 új bicikli várható.

Emlékeztetett arra is, hogy a főváros lakossága komoly igényként fogalmazta meg a rollerkáosz megszüntetését. Ezért a Fővárosi Önkormányzat és a BKK azon dolgozik, hogy rendezettebbé váljon a városkép. Ennek lett az egyik eredménye, hogy idén májusban átadták az első 300 Mobi-pontot a pesti oldalon. A belső kerületekben ma már kizárólag ezeken a helyszíneken szabad parkolni a különböző szolgáltatók kerékpárjait és rollereit.

Azóta a BKK a budai részekre is kiterjesztette a hálózatot. Több száz Mobi-pontot alakítottak ki Budán. A Mobilitási Hét kezdetén átadták az 500-ik Mobi-pontot is. A szolgáltatásfejlesztés tovább folytatódik, még az idén legalább további 60 Mobi-pontot alakítanak ki.

A közösségi- és megosztott járműpark, valamint a parkolási lehetőségek mellett a közúti közlekedés feltételei is javulnak. Az Európai Mobilitási Hét ideje alatt új kerékpársávot alakítanak ki a Karolina úton, amely összeköti a Bartók Béla úton, Bocskai úton és a Villányi úton már korábban kialakított kerékpársávokat, tovább bővítve az újbudai kerékpárforgalmi főhálózatot. Az eddigi hálózati hiányosságot pótló kerékpársávnak köszönhetően Újbudán kényelmesebben és biztonságosabban lehet majd kerékpározni például munkába, vagy iskolába menet, vagy bevásárláskor.

Az Európai Mobilitási Hét részletes fővárosi programja elérhető a bkk.hu/mobilitasihet2022 oldalon.