A Fővám tértől a Népligetig – hosszabb útvonalon jár hétfőtől a 83-as troli

Budapest, 2022. szeptember 15. – Hosszabb útvonalon és új, 83M jelzéssel jár a 83-as troli szeptember 19-től, hétfőtől. A járat ezentúl a Népligettől indul és a Tisztviselőtelep belső területeit is érinti, majd a Diószegi Sámuel utcán át jut el a Kálvária térre, ahonnan a már megszokott útján halad tovább a Fővám térig. A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen javulnak a VIII. kerület különböző részei, így Tisztviselőtelep és a Diószegi Sámuel utca térségének közlekedési kapcsolatai. A Kálvária tér és a Népliget közötti felsővezeték nélküli szakaszon a járművek akkumulátoros üzemmódban haladnak, és nem bocsátanak ki káros anyagot.

Az útvonalhosszabbításnak köszönhetően a Tisztviselőtelepen élők könnyebben, átszállás nélkül érhetik el a Baross utca térségét, így többi közt a VIII. kerületi Önkormányzat épületét is, de a Diószegi Sámuel utca környékéről is egyszerűbben lehet eljutni az M3-as metróhoz. Ezen a helyszínen az elmúlt években jelentős fejlesztések történtek, a többi közt megépült a Ludovika Aréna, és az NKE épületei is itt kaptak helyet.

 

 

A vonalhosszabbítás a rendelkezésre álló önjáró trolibuszoknak köszönhetően valósul meg: a Kálvária tér és a Népliget között nincs felsővezeték, ezen a szakaszon akkumulátorral működnek a járművek. Az elmúlt időszakban a budapesti trolibuszok beszerzésekor fontos szempont volt, hogy olyan környezetbarát járművek közlekedjenek a fővárosban, amelyek akár tervezetten, akár egy esetleges terelés idején akkumulátorról, felsővezeték nélkül is használhatók. Az önjáró trolibusz az egyik leghatékonyabb eszköze a károsanyag-kibocsátás csökkentésének.

A 83M trolibusz szeptember 19-től, hétfőtől a Kálvária tér után a Kőris utcánál, a Ludovika Arénánál, az Orczy út és az Elnök utca kereszteződésénél, illetve a Szenes Iván téren áll meg, majd a Népligetnél, az Üllői úton kialakított végállomáson lehet le- és felszállni a járműre.

 

 

A járat a továbbiakban az Orczy teret, valamint az Orczy úti és a Csobánc utcai megállót nem érinti, a Kálvária térről a Diószegi Sámuel utcán halad tovább a trolibusz. Az Orczy térre a 9-es autóbusszal, illetve a 72M trolibusszal lehet eljutni.

A 83M trolibuszra hétvégén csak az első ajtónál lehet felszállni, hétköznap minden ajtó használható le- és felszállásra egyaránt.

 

 

A 83M trolibusz menetrendje a BKK oldalán, illetve a BudapestGO applikációban érhető el.

Az utazás megtervezéséhez is érdemes az új BudapestGO alkalmazást használni, amely többek között valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat az úti cél eléréséhez, de akár jegyét, bérletét is megvásárolhatja az applikáció segítségével.