Újítják a József körutat a szépülő Blaha Lujza tér mellett

Budapest, 2022. augusztus 3. – A Blaha Lujza tér rekonstrukciójának részeként 2022. augusztus 4-én elkezdődik a József körút Rákóczi tér felé menő oldalán a Rákóczi út – Népszínház utca közötti, teret érintő szakaszának felújítása. A csütörtökön kezdődő, kisebb forgalomkorlátozással járó munka – tervek szerint – összesen tíz napig tart.

Blaha Lujza tér.

A munkára a tér felújításához kapcsolódóan van szükség.  Első lépésként felmarják a régi, elhasznált útburkolatot a József körúton, majd ütemezetten, először kiépítik a vízelvezető sávot, ezt követően új kopóréteget kap az útszakasz. Várhatóan augusztus közepén festik fel a friss burkolati jeleket, ezután megszűnik a forgalomkorlátozással járó munka, az útszakasz ismételten zavartalanul járható lesz.

Ezzel egyidejűleg augusztus 6-án a Rákóczi út gyalogátkelőhellyel érintett járdaszigetén is apróbb munkát végeznek, amely az érintett szakaszon a belső sávok 2-3 órára történő lezárásával jár.

A József körúti aszfaltozást azért időzítették az iskolaszünet idejére, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az autók közlekedését. Bár a kivitelező mindig lezárja az aktuálisan munkával érintett területeket, azonban legalább egy forgalmi sáv folyamatosan használható lesz napközben és éjszaka is.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet: folyamatosan dolgoznak
a Blaha Lujza téren

Eközben egyre jobban körvonalazódik a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető Blaha Lujza tér alakja, és már a térbútorok kihelyezésének előkészítő munkái is elkezdődtek.

Véget értek a csatornaépítési munkák, a felújítás az ütemtervnek megfelelően szegély- és járdaépítéssel folytatódik a Somogyi Béla utcában, amelyet a korszerűsítés idejére a Stáhly utca és a Gutenberg tér között lezártak a gépjárműforgalom elől, a gyalogos közlekedés és a szemétszállítás ugyanakkor biztosítva maradt. Az Europeum bevásárlóközpont továbbra is zavartalanul üzemel, megközelítését a kialakított gyalogosfolyosók biztosítják, parkolóháza pedig elérhető a Stáhly utcáról balra kanyarodva.

A Somogyi Béla utca felújítása előreláthatólag november végéig tart, de a gépjárműforgalom előtt már korábban, a burkolatépítés szeptemberi befejezésekor megnyitják az útszakaszt. A teljes kivitelezés várhatóan még az idén, a Blaha Lujza tér felújításával együtt befejeződik.

A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk, valamint aktualitások a BKK Blaha Lujza térrel foglalkozó oldalán folyamatosan nyomon követhetők. További tudnivalókat és érdekességeket az erre a célra létrehozott Gyakran Ismételt Kérdések között, ezen a linken lehet olvasni, a felújítás jelentősebb eseményei pedig egy idővonalon érhetők el.