Mennyezeti munkák kezdődtek a Blaha Lujza téri aluljáróban

Budapest, 2022. július 19. – A Blaha Lujza tér felújításához kapcsolódóan július 19-én, kedden elkezdődött az aluljáró elöregedett, tönkrement belső vízelvezető rendszerének cseréje. A többütemes kivitelezés nem akadályozza a gyalogosforgalmat.

Blaha Lujza téri aluljáró.

A Blaha Lujza téri gyalogos-aluljáró mennyezetén az elöregedett, tönkrement belső vízelvezető rendszert, az úgynevezett „tálcákat” cserélik ki. A kivitelezés egyszerre több munkaterületen zajlik, az azonban nem akadályozza az aluljáró gyalogosforgalmát, és előreláthatólag idén ősszel véget ér. Elsősorban a lépcsőkhöz vezető folyosók kezdeténél lehet kisebb méretű, elkerített munkaterületekre számítani.

A két ütemben végzett munka során a szakemberek a mennyezeti hőtágulási (dilatációs) réseknél új takarólemezeket helyeznek el úgy, hogy azok segítségével a csapadékvíz akadálytalanul juthasson el a már meglévő lefolyókig.

Blaha Lujza téri aluljáró.

A csaknem négy hónapos munkavégzés négy üzlethelyiséget érint az aluljáróban, ezek közül egy nyitva tartását befolyásolja. A takarólemezek felhelyezése első ütemben éppen az érintett üzleteknél lévő dilatációs réseknél kezdődik.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet: folyamatosan dolgoznak
a téren és a Somogyi Béla utcában

Eközben egyre jobban körvonalazódik a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető Blaha Lujza tér alakja, és már a térbútorok kihelyezésének előkészítő munkái is megkezdődtek.

Véget értek a csatornaépítési munkák, a felújítás az ütemtervnek megfelelően szegély- és járdaépítéssel folytatódik a Somogyi Béla utcában, amelyet a korszerűsítés idejére a Stáhly utca és a Gutenberg tér között lezártak a gépjárműforgalom elől, a gyalogos közlekedés és a szemétszállítás ugyanakkor biztosítva maradt. Az Europeum bevásárlóközpont továbbra is zavartalanul üzemel, megközelítését a kialakított gyalogosfolyosók biztosítják, parkolóháza pedig elérhető a Stáhly utcáról balra kanyarodva.

A Somogyi Béla utca felújítása előreláthatólag november végéig tart, de a gépjárműforgalom előtt már korábban, a burkolatépítés szeptemberi befejezésekor megnyitják az útszakaszt. A teljes kivitelezés várhatóan még az idén, a Blaha Lujza tér felújításával együtt befejeződik.

A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk, valamint aktualitások a BKK Blaha Lujza térrel foglalkozó oldalán folyamatosan nyomon követhetők. További tudnivalókat és érdekességeket az erre a célra létrehozott Gyakran Ismételt Kérdések között, ezen a linken lehet olvasni, a felújítás jelentősebb eseményei pedig egy idővonalon érhetők el.