Dynaxibility4EU – Sikeres nemzetközi projektben vett részt a BKK

Budapest, 2022. június 24. – Eredményesen zárult a Budapesti Közlekedési Központ részvételével zajló Dynaxibility4EU elnevezésű Európai Uniós kutatási és fejlesztési projekt. A közös munka során a BKK és nemzetközi partnerei olyan újgenerációs, fenntartható mobilitási megoldásokon dolgoztak, amelyek integrálhatók a jelenlegi közlekedési rendszerekbe, egyben erősítik a közösségi közlekedési hatóságok tervezési kapacitásait is.

A BKK, mint partner, két fontos célkitűzéssel vett részt a 2020-tól 2022-ig futott  Dynaxibility4EU projektben:

  • A társaság kiemelt célja volt a 12 projektpartnernek köszönhetően a különböző új mobilitási megoldások megismerésével és ezek gyakorlati alkalmazásával meglévő tudás gyarapítása. 
  • A korábbi MaaS4EU és Cities4People K+F projektekben szerzett tapasztalatok továbbgondolásával egy Mobilitás, mint Szolgáltatás, röviden MaaS-akcióterv létrehozása szerepelt a fókuszban. A BKK célja egy integrált, összeközlekedési szolgáltatási rendszer létrehozása a jelenlegi BudapestGO applikációra építve, amely könnyű és hatékony hozzáférést biztosít az ügyfelek számára, egy közös felületen.

A projektnek köszönhetően nemzetközi szakértők segítségével a BKK megismerte az Európai Unió MaaS-útmutató irányelveit, így a megfelelő szabályozási és infrastrukturális kritériumokat figyelembe véve, az ügyfélközpontúság megtartásával kezdődhetett meg a BKK saját MaaS-akciótervének kidolgozása.

A BKK részéről a Dynaxibility projekt eredménye egy saját MaaS-akcióterv, amelyben meghatározták és definiálták az integrált szolgáltatási rendszerbe beépítendő mobilitási szolgáltatásokhoz kapcsolódó funkciókat. Emellett elkezdődött az egyes funkciók priorizálása és az ehhez kapcsolódó ütemezési stratégia meghatározása is.

A fejlesztés teljes megvalósulását követően a BKK felhasználói a többi között olyan funkciókkal találkozhatnak, mint az alkalmazáson belüli integrált jegyvásárlás akár más szolgáltatók járataira is, a járműzsúfoltság kijelzése vagy a Mobi-pontok megjelenítése térképen.