MaaS4EU

Mobilitás mint szolgáltatási rendszer, üzleti modell, eszközök és keretrendszer a zökkenőmentes európai mobilitásért.

Projekt neve: MaaS4EU (End-to-End Approach for Mobility-as-a-Service tools, business models, enabling framework and evidence for European seamless mobility)

Projekt neve magyarul: Mobilitás mint szolgáltatási rendszer, üzleti modell, eszközök és keretrendszer a zökkenőmentes európai mobilitásért

Időtartam: 2017. 06. 01. – 2020. 10. 31.

Vezető partner: Intrasoft International (Belgium)

Partnerek: University College London (UK), Intrasoft International (LU), University of Wolverhampton (UK), Institute of Communication and Computer Systems (GR), Ximedes Software B.V. (NL), Inlecom Systems Ltd (UK), BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (HU), Budapesti Műszaki es Gazdaságtudományi Egyetem (HU), University of the Aegean – Research Unit (GR), Transport for Greater Manchester (UK), Sales-Lentz Autocars S. a (LU), Department for Transport (UK), Hayfield Sustainable Transport Ltd (UK), Aachener Verkehrsverbund GmbH (DE), TRT Trasporti e Territorio SRL (IT), Toll Service Zártkörűen Működő Részvénytársaság (HU)

A projekt összköltségvetése: 3 660 256 €

BKK költségvetése a projektben: 91 750 €

Támogatási szerződés azonosítója: 723176

Támogatók: Horizon 2020

BKK szerepe a projektben: Projektpartner

Projekthonlap: http://www.maas4eu.eu/


Ismertető

A gördülékeny mobilitás elérését célzó új, az igényvezérelt utazási módok közösségi közlekedésbe integrálására irányuló trend vezetett a Mobility-as-a-Service (MaaS), azaz a „Mobilitás mint szolgáltatás” koncepció kialakulásához. A MaaS felhasználó-központú, intelligens mobilitáselosztási modell, amelyben a felhasználók igényeit egyetlen platformon keresztül teljesíti a szolgáltató, a mobilitásszervező. Jelenleg nincs rendelkezésre álló keretrendszer és számszerűsíthető bizonyíték a MaaS költségeiről és előnyeiről, a felhasználói igényekről vagy a különböző felhasználói csoportok utazási szokásaira, illetve személygépkocsi-használatukra gyakorolt hatásairól.

Az MaaS4EU fő célkitűzése, hogy számszerűsíthető bizonyítékot, kereteket és eszközöket nyújtson, egyben elhárítsa az akadályokat, elősegítve a kooperatív, összekapcsolt és egységes európai uniós közlekedési piac kialakulását. A MaaS-koncepció a következő négy terület kihívásainak leküzdésével jöhet létre: vállalkozói szféra, végfelhasználók, technológia és szakpolitika. Ez fenntartható üzleti modellek kialakításával érhető el, melyek támogatják a közlekedésben érdekelt felek közötti együttműködést, a felhasználói igények és döntések megértését, a szükséges technológiai infrastruktúra kialakítását (MaaS mobilitásközpont), valamint a segítő szakpolitikai és szabályozási azonosítást.

A projekt célja, hogy számszerűsíthető bizonyítékokat szolgáltasson a MaaS költségeiről és előnyeiről három valós, egymást kiegészítő pilotterületről, amelyek bemutatják a koncepció alkalmazását a városi, a városok közötti, illetve a határokon átívelő utazások során.