Cities-4-People

Integrált, fenntartható mobilitási innovációk révén emberközpontú közlekedési fejlesztések támogatása közösségi tervezéssel szomszédsági és városrészi szinten.

Projekt neve: Cities-4-People (New approaches for community-driven sustainable mobility innovations at neighbourhood and urban district level)

Projekt neve magyarul: Integrált, fenntartható mobilitási innovációk révén emberközpontú közlekedési fejlesztések támogatása közösségi tervezéssel szomszédsági és városrészi szinten.

Időtartam: 2017 .06. 01. – 2020. 11. 30.


Ismertető

A Cities-4-People projekt célja olyan emberközeli városi közlekedési megoldások létrehozása, tesztelése és értékelése közösségi tervezéssel, amelyek jó példaként szolgálhatnak más európai városok számára is. A projektben Budapest mellett a konzorciumvezető Koppenhágai Üzleti Iskola, Oxforfordshire, Hamburg, Isztambul és Trikala vesz részt.

Budapest fő feladata a projektben az 1 éves közösségi tervezési folyamat végrehajtása és ennek eredményeként 3 kísérleti beavatkozás kidolgozása. A közösségi tervezés folyamata több mint egy évi tartott, ennek során a lakosság és egyéb érintettek bevonásával a Főváros és a BKK azonosította a célterület mobilitási problémáit, majd közösen átfogó megoldási javaslatokat dolgozott ki. A közösségi tervezés gyakorlati feltételeinek megteremtéséhez létrehoztuk a Lakossági Mobilitási Műhelyt, amely 2018 tavaszán és nyarán több helyszínen várta az érdeklődő, együtt gondolkodásra, közös tervezésre nyitott városlakókat.

Az interaktív folyamat során a felmerült problémákra reagáló, innovatív mobilitási megoldásokat tartalmazó beavatkozási ötletlistát dolgoztunk ki. A megoldási javaslatok közül a lakosság online és offline is elérhető szavazással választotta ki, hogy melyik legyen az a három beavatkozás, amely kísérleti jelleggel a pilot időszak során kipróbálásra és értékelésre kerül. A három kísérleti beavatkozás, amelynek részleteit szakértő közreműködők bevonásával dolgozta ki a Fővárosi Önkormányzat és a BKK Zrt., és amelyekkel a lakosság 2019. május – augusztus hónapokban találkozhatott, az alábbi:

  • különféle közlekedési szolgáltatást magában foglaló „Mobilitási Pont” a Szent Gellért téren;
  • gyaloglást, kerékpározást segítő forgalomtechnikai beavatkozás;
  • budai sétaösvény kialakítása.

Budapest feladata továbbá a kísérleti beavatkozások értékelése, és az egyik továbbfejlesztett megvalósítása, így 2020 márciusától 4 darab „Mobilitási Pontot” létesítettünk a Szent Gellért tér és az Infopark között.

 

Mobilitási Pont 2019

Mobilitási Pontok 2020

Budai Sétaösvény 2019

 

Projekthonlap: https://cities4people.eu/hu/

Vezető partner: Copenhagen Business School (CBS)

Partnerek: Copenhagen Business School (GB), Oxfordshire County Council (GB), University College London (GB), Municipality of the City of Budapest (HU), Institute for Transport Sciences (KTI) (HU), Free and Hanseatic City of Hamburg (DE), HafenCity University Hamburg (DE), Anaptyxiaki AE OTA, e-Trikala SA (GR), Q-PLAN International (GR), Municipality of Uskudar (TR), Istanbul University (TR), White Research (BE).

A projekt összköltségvetése: 3 999 937,5 €, BKK költségvetése a projektben: 51 424 €

Támogatási szerződés azonosítója: 723194

Támogatók: Horizon 2020

BKK szerepe a projektben: Fővárosi Önkormányzat szakmai támogató partnere