Új gyalogátkelőhelyeket alakított ki a BKK a Blaha Lujza térnél

Budapest, 2022. március 30. – A terveknek megfelelően halad a Blaha Lujza tér megújítása, amelyhez kapcsolódóan a BKK március 30-án, szerdán két új gyalogátkelőhelyet létesített a Rákóczi út és a Nagykörút csomópontjában. A felújítás elkészültével a kereszteződés akadálymentesen, minden irányban átjárható lesz a felszínen. Mindeközben elkezdődött a növénykazetták burkolatának felhelyezése, és zajlanak a további fatelepítés előkészületei is.

A Blaha Lujza tér átépítése szerződés szerinti ütemben halad, a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződésében összesen három új gyalogátkelőt létesít a BKK. Ezek közül kettő – az Erzsébet körúti és a tér túloldalán lévő Rákóczi úti – március 30-án elkészült. A harmadikat a tér sarkánál, a buszmegállóhoz közel akkor lehet kialakítani, ha az már nem munkaterületre vezet.

Az új gyalogátkelőhelyek középszigettel készültek, és új jelzőlámpák segítik a közlekedést. A tér korszerűsítésével mind a négy ágban felszíni akadálymentes, hangjelzéssel kiegészített gyalogosátkelő lesz a három új, valamint a József körúton már meglévő, illetve megmaradó átkelőnek köszönhetően. Az Erzsébet körúti középszigeten álló közvilágítási oszlopot februárban cserélték ki a kivitelező munkatársai, hogy kialakíthassák a gyalogátkelőt.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet: így újul meg a Blaha Lujza tér

Eközben a téren elkezdődött a növénykazetták burkolatának felhelyezése, és már zajlanak a további fatelepítés előkészületei. Folyamatban van a mesterséges váztalaj kialakítása, amelynek célja, hogy segítse a faveremrácsba kerülő fák gyökérzetének növekedését, egyúttal megfelelő alépítményként szolgáljon a térburkolatnak. Behelyezték a gyökércellák egy részét a felszín alá, folytatódik a burkolatok építése és a térbútorok kihelyezése, illetve a buszmegálló felépítmények befejezése, valamint az azokhoz tartozó térburkolatok kialakítása is megtörténik.

Mindezek mellett a kivitelező a továbbiakban

 

• a tér burkolatából fellövellő vízjátékot épít;

• cserje- és évelőfelületeket alakít ki a növénykazettákban;

• az ősszel telepíti az új faállomány fennmaradó részét;

• a Nemzeti Színház egykori székeire utaló köztéri székeket, valamint asztalokat helyez ki;

• két új MOL Bubi gyűjtőállomást telepít, és számos egyedi kerékpártámaszt helyez el;

• akadálymentes nyilvános illemhelyet épít, valamint

• új burkolati jeleket fest fel az átépítés után, továbbá új KRESZ-táblákat helyez ki.

 

Hamarosan kezdődik a Somogyi Béla utca felújítása

A Blaha Lujza tér felújítása és – kapcsolódó fejlesztésként – a Somogyi Béla utca korszerűsítése várhatóan az év végére készül el. A munkák ideje alatt az Europeum bevásárlóközpont zavartalanul üzemel. Megközelítését a kialakított gyalogosfolyosók biztosítják, és autóval is elérhető az Europeum parkolóháza. A tér felújításával egy időben, a saját beruházásában megújul a Corvin Áruház is.

A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk, valamint aktualitások a BKK Blaha Lujza térrel foglalkozó oldalán folyamatosan nyomon követhetők. További tudnivalókat és érdekességeket az erre a célra létrehozott Gyakran Ismételt Kérdések között, ezen a linken lehet olvasni, a felújítás eddigi jelentősebb eseményei pedig egy idővonalon érhetők el.