Jövőre indulhat a józsefvárosi Somogyi Béla utca korszerűsítése is

Budapest, 2021. november 25. – Megújul és biztonságosabb lesz a VIII. kerületi Somogyi Béla utca. A korszerűsítés a Blaha Lujza tér felújításához kapcsolódik, és előreláthatólag 2022-ben kezdődik. A Fővárosi Önkormányzat projektjéhez szükséges forrást a Józsefvárosi Önkormányzat biztosítja.

Jövőre kezdődhet a Somogyi Béla utca felújítása.

A terveknek megfelelően, folyamatosan és ütemezetten halad a Blaha Lujza tér korszerűsítése. Az ikonikus tér és a csomópont felszíni megújításával együtt – kapcsolódó fejlesztésként – megújulhat a VIII. kerületi Somogyi Béla utca is.

 

Az útfelújításnak köszönhetően:

 

• egyirányú lesz a forgalom a Stáhly utca felé;

• biztonságosabbá teszik az iskola előtti útszakaszt;

• a parkolókat újraosztják;

• újabb fákat ültetnek;

• szélesebb járdák épülnek;

• megújul a burkolat és

• korszerűsítik a közvilágítást.

 

A Somogyi Béla utca felújítása opcióként kapcsolódik a Blaha Lujza tér rekonstrukciójához, a munkák annak köszönhetően kezdődhetnek el, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat biztosítja a szükséges forrást. A Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ bonyolítja le a felújítást. A felek erről november 24-én, szerdán kötöttek megállapodást. A felújítás megvalósítása összesen – tartalékkerettel együtt – várhatóan bruttó 220 millió forintba kerül.

A Somogyi Béla utca átépítése opciós tételként szerepelt a Blaha Lujza tér tenderében, ez azt jelenti, hogy a forrás rendelkezésre állása esetén, városvezetőségi döntés után hívhatta le a BKK. Az elkészült terveket az érdeklődők lakossági fórum keretében ismerhetik meg. A kivitelezés várhatóan 2022-ben kezdődhet, és még abban az évben, a tér felújításával együtt befejeződhet.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet:
folyamatosan dolgoznak a téren

Blaha Lujza téri munkák.

Helyére került a Blaha Lujza tér egyik szimbolikus eleme, a 60-as évek óta működő gombaszökőkút új fémszerkezete, közben pedig a szakemberek dolgoznak a többi szökőkút szerkezetén és vízgépészetén. A növénykazettákban elvégezték a talajcserét, november 25-én, csütörtökön pedig a legnagyobb növénykazettában elkezdődött a faültetés. Jól haladnak a buszmegálló kialakításával, valamint a járdaépítéssel is a csomópontban. A Márkus Emília utca burkolatépítéséhez szükséges földmunka elkészült, és már dolgoznak az útpálya kialakításán. November 23-án, kedden kezdődött a tér egy szakaszán a próbaburkolás.

A felújítás alatt az Europeum bevásárlóközpont és a Corvin Áruház zavartalanul üzemel. A megközelítést a kialakított gyalogosfolyosók biztosítják, az Europeum autóval a Somogyi Béla utcából nyíló parkolóházból is elérhető.

A Blaha Lujza tér felújítása várhatóan jövő év őszére készül el. A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk, valamint aktualitások a BKK Blaha Lujza térrel foglalkozó oldalán folyamatosan nyomon követhetők, további tudnivalókat és érdekességeket pedig az erre a célra létrehozott Gyakran Ismételt Kérdések között, ezen a linken lehet olvasni.