Visszakerül az eredeti, végleges helyére a Rákóczi úton közlekedő buszok Blaha Lujza téri megállója

Budapest, 2021. december 16. – Befejeződtek a szegélyépítési, illetve burkolási munkák a Rákóczi úti járdán és környezetében, ezért december 17-től, péntek 16 órától a Rákóczi úton közlekedő buszok Keleti pályaudvar irányú, Blaha Lujza téri megállója visszakerül végleges helyére, a térre. A BKK kéri az arra járókat, hogy figyeljék a tájékoztatókat.

Blaha Lujza tér, buszközlekedés.

A megállóhely-visszahelyezésnek köszönhetően a Rákóczi úton közlekedő 5-ös, 7-es, 7E, 8E, 108E, 110-es, 110E, 112-es és 133E, valamint a 907-es, a 907A, a 931-es, a 931A, a 956-os, a 973-as, a 973A és a 990-es autóbuszokra a Keleti pályaudvar felé ismét a téren lehet fel- és leszállni.

A Blaha Lujza tér felújítása folyamatosan és ütemezetten halad, a Rákóczi úti járda burkolata teljesen megújult, így a buszmegálló a végleges helyére került vissza. A BKK azt javasolja a buszra várakozóknak, hogy fokozottan figyeljék a helyszíni tájékoztatókat, vagy kérjék az utaskoordinátorok segítségét.

Forgalmirend a Blaha Lujza téren.

(A térképre kattintva nagyobb méretben jelenik meg a december 17-től, péntektől érvényes gyalogosforgalmi rend grafikája)

 

Folyamatosan dolgoznak a téren

A Blaha Lujza téren, valamint a csomópont járdafelületein fagymentes időben folytatódik a burkolás. A legnagyobb növénykazettában befejeződött a faültetés, a középsőben pedig elvégzik a talajcserét. A Márkus Emília utcában a szükséges földmunka elkészültével nekiláttak a burkolatépítéshez. A szökőkutak szerkezete és vízgépészete közben elkészült.

A Blaha Lujza tér felújítása és – kapcsolódó fejlesztésként – a Somogyi Béla utca korszerűsítése várhatóan jövő év végére készül el. A munkák ideje alatt az Europeum bevásárlóközpont és a Corvin Áruház zavartalanul üzemel. A megközelítést a kialakított gyalogosfolyosók biztosítják, az Europeum autóval a Somogyi Béla utcából nyíló parkolóházból is elérhető.

A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk, valamint aktualitások a BKK Blaha Lujza térrel foglalkozó oldalán folyamatosan nyomon követhetők, további tudnivalókat és érdekességeket pedig az erre a célra létrehozott Gyakran Ismételt Kérdések között, ezen a linken lehet olvasni.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet: így újul meg a Blaha Lujza tér

A Főváros klímavédelmi akciótervéhez kapcsolódóan a teret egy ligetes, fás közösségi találkozóhellyé alakítják át.

A jelenlegi értékeket megőrzik, így a Tabánból átültetett két tölgyfát, a Gomba szökőkutat és a Nemzeti Színház emlékművét is. Ezek kiegészítésére épül egy nagyobb, ülőhelynek is használható növénykazetta, valamint egy, a tér burkolatából fellövellő vízjáték.

A megmentésre alkalmas fák mellett 78 darab új fát ültetnek, a tér a Nemzeti Színház egykori székeihez hasonlító köztéri székekkel és asztalokkal várja majd a megpihenni vágyókat.

Két új MOL Bubi gyűjtőállomást létesítenek, és a lehetőségekhez mérten számos egyedi kerékpártámaszt helyeznek el, valamint figyelmet fordítanak ezek megközelítésére is.

Az újonnan épülő nyilvános illemhely akadálymentes lesz, a tér körbejárhatóságát pedig taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolattal biztosítják.

Korszerűsítik a tér alatt elhelyezkedő közműhálózatot, megújítják a csapadékcsatornát és a közvilágítást.

Az aluljáró szigetelését megújítják, ezzel együtt a Rákóczi út–Nagykörút csomópont pályaszerkezetét újjáépítik, kivéve a korábban felújított villamospályát.

A kereszteződésben három új gyalogátkelőt létesítenek, így a József körútival együtt mind a négy ágban felszíni akadálymentes, hangjelzéssel kiegészített gyalogosátkelő lesz.

Az átépítés után új burkolati jeleket festenek fel, továbbá új KRESZ-táblákat helyeznek ki.